Lekker Gents wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Lekker Gents wandelroute

Length
7,5 km
Time
1u 30m
Terrain
100% Verhard

Vrijdagmarkt, 9000 Gent

Toon het startpunt op de kaart
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wandel mee langs de lekkerste buurten van de Oost-Vlaamse hoofdstad, met tal van suggesties voor een smakelijke tussenstop, al dan niet voorzien van een stevige schuimkraag.

Start: Vrijdagmarkt, 9000 Gent

Vrijdagmarkt

Op zonnige dagen – en zeker op vrijdag marktdag – lokt de Vrijdagmarkt veel volk, en dat was vroeger niet anders: hier vonden grote feesten, steekspelen en blijde inkomsten van nieuwe vorsten plaats, maar ook opstanden en gevechten. In het midden waakt het manshoge beeld van Jacob van Artevelde, de 14-de eeuwse held van de stad. Keuze zat voor wie hier de voetjes onder de (terras)tafel wil schuiven! Het plein wemelt van de gezellige terrasjes en de bierhuizen, zoals de Dulle Griet. Een van de beste bars ter wereld, vindt de Britse krant The Guardian, met meer dan 500 bieren op de kaart én natuurlijk het befaamde ‘shoe beer’: bestel je hier een Max-bier – goed voor 1,2 liter – dan verdwijnt je schoen in een mandje als onderpand voor het glas.

Lekker eten doe je in het Keizershof, een familiebrasserie in een oud herenhuis met zowel binnen- als buitenterras. Ook Salons Carlos Quinto  in de Kammerstraat serveert verzorgde seizoensgerechten, al dan niet in de rustige binnentuin. ‘s Namiddags gaan ze hier de Engelse toer op, met een heerlijke afternoon tea met scones, devonshire cream en fingersandwiches.

Gras- en Korenlei

Graslei_DavidSamyn.jpg

Via de gezellige Serpentstraat, de Werregarenstraat – alias het Graffitistraatje – Hoogpoort en de Groentenmarkt, kom je aan Gents populairste Instagramplekje: de Gras- en de Korenlei, met rechts het Gravensteen. Op je route: heel wat moderne eet- en drankgelegenheden, zoals Sergio Hermans Frites Atelier, maar ook zaken boordevol geschiedenis, zoal Oud Huis Himschoot op de Groentenmarkt (de oudste bakkerij van Gent), Tierenteyn-Verlent (dé plek voor artisanale mosterd, pickels en kruiden) en het Galgenhuisje (het kleinste café van de stad, met gelukkig een groot terras).

Neem ook een kijkje in het Groot Vleeshuis: vroeger een overdekte marktplaats, nu het Centrum voor Oost-Vlaamse Streekproducten. Liefst 175 zijn dat er, en je kunt ze hier allemaal kopen. Los of in een mooie geschenkmand. Trakteer jezelf op een biertje onder de drogende hespen, geniet van de streeklunch of in de namiddag van een heerlijke verwenkoffie! (Let wel: tijdelijk gesloten door werken)

Ajuinlei en Nederkouter

Je stapt de Grasbrug over en volgt de Leie, achtereenvolgens langs de Korenlei en de Predikherenlei. Eens de brug over, beland je op de Ajuinlei, met zijn lekkere Italiaanse eetadresjes als Eat Love Pizza, Eat Love Mercato en Otium, een restaurant waar je smaakpapillen op reis gaan langs élke regio van la bella Italia. Via het oude gerechtshof stap je richting de Gentse studentenbuurt via de Nederkouter, ook al een straat boordevol hippe culinaire adresjes: Ona bijvoorbeeld, een leuke bar met wijnen uit alle windstreken, en Komparto, bites en gerechten om te delen in een losse sfeer maar best een chique setting. In het verlengde van de Nederkouter vind je Beluso: een stukje Portugal in Gent, met typische Portugese lekkernijen zoals pastéis de natal op de kaart.

Sint-Pietersplein

Sint-Pietersabdij@Karen Borghouts.jpg

Via de befaamde Boekentoren met aan de overkant Restaurant Firenze, al decennialang een Italiaans huis van vertrouwen in Gent, bereik je het Sint-Pietersplein met de Sint-Pieters abdij. Om de hoek kan je picknicken tussen de wijnranken in de weelderige abdijtuin. In deze prachtige ‘geheime’ hotspot waan je je werkelijk voor even in Zuid-Frankrijk!

Muinkbuurt

Eens de Kantienberg naar beneden gewandeld en het water over, beland je in de Muinkbuurt met het Muinkpark, een overblijfsel van de vroegere dierentuin van Gent. Die ging in 1905 dicht, maar tal van straatnamen herinneren nog aan de dieren die hier vroeger te kijk stonden – en na de sluiting openbaar werden verkocht, zoals de Alpacastraat, de Arendstraat, de Buffelstraat en de Hertstraat. Ongeveer halverwege richting de Zuid, in de Guldenspoorstraat, runt Flemish Foodie Kobe Desramaults sinds jaren De Superette, nog altijd een van dé Gentse places to be voor wie houdt van pure, originele sharinggerechten van topkwaliteit.

Zuid

Van op de Zuid wandel je voorbij stadsbibliotheek De Krook door de Lammerstraat, waar je weer heel wat trendy adresjes passeert, waaronder Soep +, een van de eerste en nog altijd lekkerste soepbars van de stad, en Aywa Beirout Streetfood, zoals de naam al verklapt een heerlijke Libanees met een kleurrijk aanbod aan mezze, slaatjes en aperitiefhapjes, vergezeld van hummus en labneh. Om de hoek ligt Kunstencentrum Vooruit, de notoire Gentse cultuurtempel met zijn populaire Vooruit Café. Eerder een zonneklopper? Rep je dan naar het Vooruit Terras en bemachtig een plekje op de welgekende kleurrijke stoeltjes. Op de kaart: de lekkerste homemade ice tea van Gent, koele speciaalbiertjes, smakelijke (alcoholvrije) cocktails en verzorgde snacks.

Reep

Gent Bisdomkaai.jpg

Stap verder via de Walpoortstraat (terrasjestip hier: de Marimain naast de Minardschouwburg!), Kortedagsteeg , de Gouvernementstraat en de Henegouwenstraat tot aan de Reep, een oergezellige plek om even te pauzeren aan de waterkant. Op de hoek met de Keizer Karelstraat ligt Bar Bidon, dé Gentse hotspot voor fiets- en koffiefans.

Sint-Jacobs en Steendam

De Sint-Jacobsnieuwstraat brengt je, via de legendarische Vlasmarkt en de al even legendarische Charlatan tot aan Sint-Jacobs, met zijn historische biercafé Trollekelder en Gents hipste nieuwe Indiër Mission Massala, dé plekl voor traditionele spicy food met een moderne twist en ook voor vegetariërs een topadres!

Ook in de Steendam stap je voorbij tal van toffe adressen om even halt te houden, zoals Edelrot, waar je geniet van natuurlijke wijnen (en andere dranken) met kleine hapjes in een Parijs’ decor, Edgar Kaasbar, hét cheesewalhalla van Gent en omstreken, en Teskaffee, een mix van koffiehuis en wereldrestaurant. Spring in het zijstraatje Rembert Dodoensdreef ook eens binnen bij Stadsbrouwerij Gruut voor een glas Gruutbier, al dan niet vergezeld van Oost-Vlaamse specialiteiten zoals Breydelspek of Uuflacke.

Oudburg en Patershol

Via het Baudelopark, de Baudelostraat en de Huidevetterskaai kom je aan het Sluizeken en zo in Oudburg, alweer een straat waar je geen honger hof dorst hoeft te lijden. Loop voor je het Drongenhof inslaat even verder voor fijne adresjes zoals De Bompa, grootmoeders keuken plus rijstpap met gouden lepeltjes als dessert, de Aba-Jour met zijn sfeervolle terras aan de waterkant, en – mocht je tegen de avond op pad zijn – de superhippe cocktailbar Jigger’s

Eens het Drongenhof uit, kom je in het Patershol, een netwerk van smalle straatjes met een dichte concentratie restaurants en eethuizen voor ieders portemonnee. Sla in de Lange Steenstraat de Vrouwebroerstraat in, en ontdek pareltjes als Aroy Aroy, Roots, het befaamde ribbekeshuis Amadeus en – naast de deur – nog zo’n huis van vertrouwen, De Vier Tafels.

Sint-Veerleplein

Pas echt honger gekregen tegen het eind van deze wandeling? Dan raden we je graag Eetkaffee De Lieve aan, met lekkere gerechten uit oma’s keuken, Bodo, een leuke bistro met mooi uitzicht aan de slotgracht van het Gravensteen, en wat verderop in de Jan Breydelstraat Maison Elza, befaamd voor zijn kreeftgerechten en afternoon tea. Op het Veerleplein heb je daarna voor dat afzakkertje de terrasjes voor het uitkiezen!

Vrijdagmarkt