Cotthem wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Cotthem wandelroute

Length
12,8 km
Time
2u 30m

Marktplein, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Toon het startpunt op de kaart

Cotthem routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Met zijn meer dan 100 kilometer aan trage wegen is het glooiende Sint-Lievens-Houtem een zegen voor natuurwandelaars. Een netwerk van kerkweggetjes, bospaden en veldwegen brengt je langs tal van verrassende plekken en tot in het Cotthembos: een absoluut plaatje wanneer de wilde boshyacint en de daslook in bloei staan.

Startpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem

Winterjaarmarkt Sint-Lievens-Houtem
Sint_lievens_houtem_kerk_TOV.jpg

De Markt van Sint-Lievens-Houtem is Vlaanderens tweede grootste marktplein. Onder de overdekte markthal kan je elke zaterdagnamiddag je boodschappen inslaan, maar kom ook eens langs op 11 en 12 november. Dan strijken hier vele duizenden bezoekers neer voor de Houtem Jaarmarkt, een eeuwenoude winterjaarmarkt waar veeboeren met hun koeien en paarden broederlijk naast elkaar staan met tal van kermisattracties. Een historische stoet rond de legende van de Heilige Livinus trapt op 10 november traditiegetrouw deze beroemde jaarmarkt af.

Houtem Jaarmarkt prijkt sinds jaren op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 

Livinuskapel

Livinuskapel Sint-Lievens-Houtem

De Livinuskapel dankt haar naam aan de legende van de heilige Livinus, een Ierse bisschop die in de 7de eeuw in deze contreien zieltjes kwam winnen. Helaas liep dat niet goed af: Livinus werd in Sint-Lievens-Esse door heidenen onthoofd. De legende gaat dat hij door een mirakel terug op stond, en met het hoofd onder de arm vetrok hij naar Sint-Lievens-Houtem, waar zijn graf door engelen werd klaargemaakt. Hij zou zijn stok in de grond hebben gestoken op deze plek, waardoor op miraculeuze wijze een waterput ontstond. Aan het water worden genezende krachten toegekend. 

Sint-Annakapel

Sint-Annakapel Sint-Lievens-Houtem.jpg

Ook het Sint-Annakapelletje 400 meter verderop heeft een wat lugubere geschiedenis. Hier in de buurt, op het hoogste punt van de streek, stond rond 1400 de galg. Voor de beul zijn werk deed, konden de terdoodveroordeelden op deze plek nog een laatste schietgebedje doen.

Oude Heirweg

De Romein in Sint-Lievens-Houtem.jpg

Wat verderop bots je op De Romein, een drie meter hoge bronzen kolos die in de richting van de Oude Heerweg kijkt. Niet toevallig, want 2000 jaar geleden lag Sint-Lievens-Houtem op de Romeinse Heirbaan Velzeke-Asse-Rongeren. 

Trambaan

Trambaan Sint-Lievens-Houtem

De Trambaan richting Borsbeke heeft haar naam niet gestolen: hier reed ooit een tram van Geraardsbergen helemaal tot in Gent, en omgekeerd. Niet met alleen mensen aan boord maar vooral goederen: kolen en grondstoffen richting Gent en in omgekeerde richting textielproducten, want de tram stopte in de textielfabriek Saey.

Hillegem

Cotthem wandelroute (65).JPG

Eén blik op de neogotische Sint-Bartholemeuskerk in deze deelgemeente van Herzele, en je ziet meteen dat ze gebouwd is met twee soorten gesteente: baksteen voor het schip en zandsteen voor de toren. Meer bepaald Balegemse zandsteen, een kalksteen die exclusief wordt gedolven in Balegem (Oosterzele) maar ook in het Cotthembos hier en daar aan de oppervlakte komt. Bijna alle kerken in de regio maar ook bijvoorbeeld het Gerard de Duivelsteen in Gent werden ermee opgetrokken.

Opvallend kenmerk van deze steen: hij bevat vaak fossiele resten, zoals miljoenen jaren oude haaientanden. Een herinnering aan de tijd toen de zee nog deze streek overspoelde.

Mariagrot Cotthem

Mariagrot Sint-Lievens-Houtem.jpg

In het gehucht Cotthem vind je een Mariagrot die dateert uit 1954. Ze is nog altijd een populair bedevaartsoord. 

De Pikardijn

Cotthem wandelroute (81).JPG

In bier- en eetcafé De Pikardijn, goed verscholen tussen het groen, schenken ze meer dan 200 streekbieren. Ook een hongertje na je trip? Duik dan in de kaart met streekgerechten, waaronder op tijd en stond een niet te versmaden hutsepot van het huis.

Cotthembos

Cotthembos in Sint-Lievens-Houtem
Cotthem wandelroute (6).JPG
cotthem koeien.jpg

Op het einde van de route bereik je het pittoreske gehuchtje Cotthem, met zijn gelijknamige meanderende beek en bos. Vooral in het voorjaar, wanneer de lentebloeiers hier hun kleurrijk tapijt uitrollen, is het Cotthembos een niet te missen attractie.

Eindpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem