Cotthem wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Cotthem wandelroute

Length
12,5 km
Time
2u 30m

Marktplein, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Toon het startpunt op de kaart

Cotthem routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Met zijn meer dan 100 kilometer aan trage wegen is het glooiende Sint-Lievens-Houtem een zegen voor natuurwandelaars. Een netwerk van kerkweggetjes, bospaden en veldwegen brengt je langs tal van verrassende plekken en tot in het Cotthembos: een absoluut plaatje wanneer de wilde boshyacint en de daslook in bloei staan.

Startpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem

Sint_lievens_houtem_kerk_TOV.jpg

De Markt van Sint-Lievens-Houtem is Vlaanderens tweede grootste marktplein. Onder de overdekte markthal kan je elke zaterdagnamiddag je boodschappen inslaan, maar kom ook eens langs op 11 en 12 november. Dan strijken hier vele duizenden bezoekers neer voor de Joarmort Outem, een eeuwenoude winterjaarmarkt waar veeboeren met hun koeien en paarden broederlijk naast elkaar staan met tal van kermisattracties. Een historische stoet rond de legende van de Heilige Livinus trapt op 10 november traditiegetrouw deze beroemde jaarmarkt af.

Houtem Jaarmarkt prijkt sinds jaren op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Weetje: onder de markt groeven archeologen in november 2019 het skelet van een eeuwenoud fooraapje op. Een voor Vlaanderen unieke vondst die nog tot 30 november 2021 tentoon staat in de Provinciale Erfgoedsite Archeocentrum Velzeke.

Cotthembos

Cotthembos_TOV.jpg

Eens voorbij de sportterreinen beland je stilaan op het grondgebied van het pittoreske gehuchtje Cotthem, met zijn gelijknamige meanderende beek en bos. Vooral in het voorjaar, wanneer de lentebloeiers hier hun kleurrijk tapijt uitrollen, is het Cotthembos een niet te missen attractie.

Livinuskapel

Livinuskapel-tov.jpg

De Livinuskapel op het eind van de Kapellestraat dankt haar naam aan de legende van de heilige Livinus, een Ierse bisschop die in de 7de eeuw in deze contreien zieltjes kwam winnen. Helaas liep dat niet goed af: op 12 november 657 werd Livinus in Sint-Lievens-Esse door heidenen onthoofd.

Met zijn hoofd onder de arm zou hij nog tot hier zijn gesukkeld, om er zijn stok neer te planten en een bron te doen ontspringen. Livinus bereikte - nog volgens de legende - een voor die tijd respectabele leeftijd van 77 jaar.

Sint-Annakapel

Ook het Sint-Anna kapelletje 400 meter verderop heeft een wat lugubere geschiedenis. Hier in de buurt, op het hoogste punt van de streek, stond rond 1400 de galg. Voor de beul zijn werk deed, konden de terdoodveroordeelden op deze plek nog een laatste schietgebedje doen.

Oude Heirweg

Wat verderop bots je op De Romein, een drie meter hoge bronzen kolos die in de richting van de Oude Heerweg kijkt. Niet toevallig, want deze weg maakte ooit deel uit van een uitgebreid netwerk van Romeinse wegen. Het gedrilde leger van Caesar kwam hier zelfs voorbij, tijdens diens veroveringstochten door onze contreien.

Trambaan

Oude-trambaan-tov.jpg

De Trambaan richting Borsbeke heeft haar naam niet gestolen: hier reed ooit een tram van Geraardsbergen helemaal tot in Gent, en omgekeerd. Niet met alleen mensen aan boord maar vooral goederen: kolen en grondstoffen richting Gent en in omgekeerde richting textielproducten, want de tram stopte in de textielfabriek Saey.

Hillegem

Cotthem wandelroute (65).JPG

Eén blik op de neogotische Sint-Bartholemeuskerk in deze deelgemeente van Herzele, en je ziet meteen dat ze gebouwd is met twee soorten gesteente: baksteen voor het schip en zandsteen voor de toren. Meer bepaald Balegemse zandsteen, een kalksteen die exclusief wordt gedolven in Balegem (Oosterzele) maar ook in het Cotthembos hier en daar aan de oppervlakte komt. Bijna alle kerken in de regio maar ook bijvoorbeeld het Gerard de Duivelsteen in Gent werden ermee opgetrokken.

Opvallend kenmerk van deze steen: hij bevat vaak fossiele resten, zoals miljoenen jaren oude haaientanden. Een herinnering aan de tijd toen de zee nog deze streek overspoelde.

De Pikardijn

Cotthem wandelroute (81).JPG

In bier- en eetcafé De Pikardijn vlakbij de Mariagrot van Cotthem, goed verscholen tussen het groen, schenken ze meer dan 200 streekbieren. Ook een hongertje na je trip? Duik dan in de kaart met streekgerechten, waaronder op tijd en stond een niet te versmaden hutsepot van het huis.

Eindpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem