De (niet zo) culinaire fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

De (niet zo) culinaire fietsroute

Length
50,0 km
Time
2u 50m
Terrain
87% Verhard

Kleitkalseide, 9990 Maldegem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze culinaire fietsroute brengt je langs prachtige Meetjeslandse natuur via vlakke fietswegen en 4 lekkere adresjes die je niet mag missen.

Startpunt

Dorp Maldegem-Kleit

De perfecte fietsroute voor elke levensgenieter die houdt van fietsen en lekker eten. De route start in het dorpje Kleit en neemt je mee op een tocht van 50 km lang. 

Knooppunt 19

Stoomcentrum Maldegem

Station Frederic Paulussen.jpg

Schrik niet als je in Adegem plots de stoomfluit van een trein hoort! Vanaf begin mei tot eind september rijden vanuit het Stoomcentrum Maldegem historische treinen heen en weer op de oude spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo.

Knooppunt 19

Dorp 56

De eerste culinaire stop op deze route vind je al aan knooppunt 19 in Adegem. Lekker eten in een ongedwongen sfeer, dat is Dorp 56. De uitbaters van dit top adresje, zijn al even warm als het interieur. Ook het terras is een aanrader!

Knooppunt 24

Canada Poland War Museum

Canadees kerkhof.jpg

Het Canadamuseum herdenkt en brengt een ode aan de Canadese soldaten die in 1944 de streek rond Maldegem bevrijdden. Dat die operatie niet zonder slag of stoot verliep, bewijst het Canadian War Cemetery op een boogscheut van het museum. 

Knooppunt 58

Provinciaal Domein Het Leen

het leen.jpg

Aan knooppunt 58 kan je even een ommetje maken tot aan Het Leen: vroeger een militair munitiedepot, vandaag een provinciaal domein met bijna 300 ha bos, een arboretum, een gloednieuw bosinfocentrum met uitkijktoren en een cafetaria met speeltuin. 

Knooppunt 13-9

De Lieve

Fietsen langs Lieve.jpg

Waarschoot heeft eigen ‘love bridge’. Aan de oude Beirtjesbrug over de Lieve hangt een stalen kabel waar verliefden een slotje kunnen aan vast maken. Hier is de Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, op haar fotogeniekst. 

Knooppunt 7

't Zoet Gemoed

Het bekendste koffiehuis van Zomergem met een gezellig terras en een lekkere menukaart. Hier moet je zijn om vanaf 15u hét gebakje van de streek te proeven. Het Somerghems appelgebak is een streekdelicatesse, uitgevonden door de eigenaar en patissier Gert Verschelde.

Knooppunt 77-70

Villa Maria

Vervolgens fiets je door Ursel, een plattelandsgemeente aan de rand van het Drongengoedbos. Wie even rechtdoor rijdt, in plaats van afslaan aan De Briel, vindt links op de Eekloseweg eetadresje nummer drie. Daar ligt Villa Maria, een restaurant - tearoom ondergebracht in een staaltje bouwkundig erfgoed. 

Knooppunt 66-53

Keigatbos

De omgeving van het veldkruis in Keigatbos was vroeger een rust- en herkenningspunt voor reizigers. Vandaag is het een aangename pleisterplaats in deze zuidelijke uitloper van het Drongengoedbos.

Knooppunt 68-69

Landschapspark Drongengoed

Drongengoedbos (6).jpg
Drongengoedhoeve_BasVanOort.jpg
Drongengoedhoeve_BasvanOort.jpg

Met zijn 750 ha is het Landschapspark Drongengoed het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Middenin staat de Drongengoedhoeve, een voormalige abdijhoeve en vandaag een streekbezoekerscentrum met een gezellig café en een terras in het groen. ’s Zomers kom je hier de schaapskudde van herderin Leen tegen, met wie je een stukje kunt meewandelen.

Knooppunt 64-66

Elckerlijc

Om de culinaire fietsroute in schoonheid af te sluiten, schuif je de voeten onder tafel bij Elckerlijc. Het restaurant van BBQ chef Peter De Clercq is een populair adres voor iedereen die houdt van de betere vleesgerechten. Van authentieke grill tot een bereiding in de pan, hier proef je enkel het beste vlees (of vis)!

Dorp Maldegem-Kleit