Duvel fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Duvel fietsroute

Length
47,4 km
Time
2u 30m
Terrain
89% Verhard

Coolhemstraat 64, 2870 Puurs-Sint-Amands

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Duvel fietsroute

De Duvel fietsroute, dat is fietsen langs rivieren en prachtige stukjes natuur. De fietsroute heeft haar naam niet gestolen: Duvel, het beroemde goudblonde gerstenat, vormt de rode draad en smaakmaker doorheen je tocht.

Startpunt

Hof van Coolhem

Hof van Coolhem

Natuur en cultuur een match? Ja hoor! Hof van Coolhem, het startpunt van de route, is een totaalplaatje voor wie graag in de buitenlucht vertoeft én cultuur opsnuift. Het historische pand en parkbos doen vandaag dienst als belevings- en ontmoetingsplaats, en kennen een rijk verleden: het domein was ooit eigendom van de Cisterciënzers. Naast wandelen door de hoogstamboomgaard, de viezebeestentuin, bijentuin en aspergetuin – een streekproduct! –, kan je er in het gezellige eetcafé ook terecht voor iets lekkers. Ideaal als opwarmertje!

Knooppunt 1-38

Klein-Willebroek

biezenweiden.jpg
scheldeland_-_full-83.jpg

Volg je de Rupel, dan trap je voorbij het gehucht Klein-Willebroek. Het fotogenieke pareltje ligt als een eiland ingesloten tussen de rivier, de prachtige brok natuur de Biezenweiden, en het Zeekanaal Brussel-Schelde.

Knooppunt 28

Het veer Klein-Willebroek-Boom

Veer Boom Klein-Willebroek.jpg

De overzet tussen Boom en Klein-Willebroek is een van de twaalf (!) veerdiensten in Scheldeland. De veerman of -vrouw brengt je hier gratis van de ene naar de andere rivieroever. De ideale gelegenheid om even op adem te komen tijdens je fietstocht én vanop het water van de omgeving te genieten. Je kan twee keer aan boord van de veerpont stappen: op het uur en op het halfuur. Moet je even wachten? Vlak bij de steiger kan je iets eten en/of drinken bij Brasserie Zeezicht of Sacchetti's.

Knooppunt 28-50

Ode aan baksteenindustrie

Droogloodsen 't Geleeg.jpg
't Geleeg wandelaars.jpg
Trol De Schorre Boom.jpg
scheldeland-marionstoffelsfotografie-416.jpg

De Rupelstreek was decennialang hét epicentrum van de baksteenindustrie. De regio heeft die reputatie als wereldbefaamde plek voor de productie van bakstenen, dakpannen en tegels te danken aan haar ondergrond die barst van de hoogwaardige klei. Je kan dan ook niet langs de Rupel fietsen zonder de sporen van die fascinerende geschiedenis op te merken. Die industriële sites zijn vandaag niet meer actief in gebruik, maar komen wel weer helemaal tot leven: van bijzondere musea als Brik Boom en ‘t Geleeg tot heerlijk natuurgebied of podium voor Tomorrowland in domein De Schorre.

Knooppunt 52

Drierivierenpunt

Luchtfoto Drierivierenpunt.jpg

Ter hoogte van knooppunt 52 ben je getuige van een waterschouwspel, want hier vloeien de Dijle en Nete samen in de Rupel. Het Drierivierenpunt staat ook wel bekend om zijn opvallende blauwe fietsbruggen, die de plek een unieke uitstraling geven.

Knooppunt 78-01

Watersportbaan

watersportbaanwillebroek.jpg

Wist je dat Willebroek een bekende uitvalsbasis is bij roeisporters? De watersportbaan van Sport Vlaanderen Willebroek is internationaal gerenommeerd in de kajak- en roeisport, en is een van de favoriete trainingsplekken van nationale én internationale ploegen. Wie weet kan je tijdens je fietstocht wel zo’n ploeg aansporen of er misschien zelfs voor supporteren, want er worden jaarlijks ook verschillende kampioenschappen georganiseerd.

Knooppunt 39-86

Zeekanaal Brussel-Schelde

zeekanaal brussel-schelde.jpg

Het Zeekanaal Brussel-Schelde behoort tot de oudste kanalen van ons land en moest oorspronkelijk de stad Brussel verbinden met Antwerpen en de zee. Over het Zeekanaal bengelt de Vredesbrug, een industriële hefbrug met opmerkelijk metalen structuur die je zeker op foto wil vastleggen.

Knooppunt 84-85

Duvel-Moortgat

Duvel brouwerij.jpg
Duvel bier1.jpg
Duvel brouwerij1.jpg

De fietsroute draagt haar naam natuurlijk niet voor niets: tussen knooppunt 84 en 85 trap je voorbij een van de bekendste brouwerijen van het land. Zeker een stop waard: in Café Duvel Depot, dat aan de brouwerij ligt, kan je een aantal bieren degusteren uit het ruime assortiment – denk aan: Vedett, Bel Pils, Maredsous, en uiteraard Duvel. Opgelet: een rondleiding dien je wel op voorhand te plannen door je in te schrijven via www.duvel.com.

Hof van Coolhem