Kartuizer wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kartuizer wandelroute

Length
14,1 km
Time
2u 50m

Kartuizerstraat, 9570 Sint-Martens-Lierde

Toon het startpunt op de kaart

Kartuizer routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Paters kom je al lang niet meer tegen op dit lusje rond het pittoreske Vlaamse Ardennen-dorpje Sint-Martens-Lierde, fenomenale vergezichten des te meer. Las onderweg zeker een pauze in om het enige echte Kartuizerbier te proeven. In een kruik met drie oren, bij voorkeur.

Startpunt

Sint-Martens-Lierde

Priorij.jpg
Kerkstmartenslierde.jpg
CaféKartuizer.jpg
Piorij.jpg

Landelijke rust, de ongerepte natuur en het kartuizerverleden zijn dé troeven van dit dorpje dat bij de gemeente Lierde hoort. Wie hier op bezoek komt, kan niet om de vroegere kartuizerstichting heen. De poort waardoor je binnenwandelde of -reed, maakte ooit deel uit van de 14de-eeuwse Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bosse.

De monniken kozen voor een echt kluizenaarsleven binnen de kloostermuren, terwijl de lekenbroeders bier brouwden en huishoudelijke klusjes deden. Vandaag schenkt café De Kartuizer aan de kerk nog altijd het kartuizerbier in stenen kruiken met drie oren.

Hemelveerdegem

hemelveerdegemDS.jpg
Hemelveerdegem 3 Den dikke van Sesjans TOV.jpg
Hemelveerdegem.jpg

Met zijn authentieke, stille en als monument beschermde dorspleintje lijkt het hooggelegen dorpje Hemelveerdegem wel een decor uit een typisch Vlaams boerenepos. In de beschermde Sint-Jans-de-Doperkerk hangt een uniek 16de-eeuws retabel, opgebouwd met taferelen uit het leven van Sint-Jan.

Naar die patroonheilige werd ook het lokale cafeetje genoemd: een ideale stop voor een drankje aan de toog, in het gezelschap van de vaste stamineeklanten.

Kinderboerderij Het Hemelsdierenrijk

Met je kroost op stap op een zondag tussen april en oktober? Maak dan zeker een ommetje naar deze leuke hoeve met kinderboerderij! Temidden van groene weilanden en glooiende heuvels kunnen kinderen zich hier uitleven  tussen de pony’s, de geitjes, konijntjes, cavia’s en tal van andere tamme hoevedieren. Feestjes kun je hier het hele jaar door reserveren.

Café 't Karrewiel

tkarrewiel.jpg

Het mooie terras met aanpalende speeltuin voor de kleinsten is dé trekpleister van dit gemoedelijke café in hartje Hemelveerdegem. In het glas: onder meer de Pater Lieven-bieren van brouwerij Van Den Bossche, genoemd naar de Helige Livinus die ooit in deze streek het Christendom kwam prediken.

Brouwerij Gemeldorp

Brouwerij Gemeldorp 1 David Samyn.jpg

In Gemeldorp kan je elke zaterdag de gelijknamige kleine ambachtelijke brouwerij bezoeken, waar Danny De Keuleneire in de brouwketels roert. Danny houdt het bewust klein, artisanaal en natuurlijk: de gebruikte hop plukt hij bij voorkeur uit zijn eigen tuin, honing komt van de buren, en nooit staat er hier meer dan 200 liter in de kuipen. Behalve een intussen ruim assortiment aan bieren verkoopt Danny ook kaasjes, mosterd en honingwijn. Zeker een stop waard!

Lindeveldmolen

Lindeveldmollen.jpg

In de Watermolenstraat, op de scheiding Sint-Martens-Lierde en Deftinge, wandel je aan de Molenbeek voorbij restanten van de Lindeveldmolen, een voormalige korenmolen van de kartuizers. De paters lieten hier destijds graan malen om brood te bakken.

Eindpunt

Kerk Sint-Martens-Lierde