Op en rond de Berendries wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Op en rond de Berendries wandelroute

Length
11,1 km
Time
2u 15m

Sint-Hubertusplein 3, 9620 Zottegem

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Beren kom je niet tegen op de Berendries. Coureurs des te meer, want deze helling is een icoon uit de koers. Kom je in het juiste seizoen – volle winter – dan kan je hier ook de (lokaal) wereldvermaarde geutelingen proeven. Trek stevige stapschoenen aan en vertrek licht bepakt, want de route gooit je een paar stevige klimmetjes onder de voeten.

Knooppunt 36

Sint-Hubertusplein

Koffie Hoorens is een begrip in Vlaanderen. Zegt de naam niet meteen iets, dan voegen we er de volgende naam aan toe: Panamarenko. Jawel, zaakvoerster Eveline Hoorens is de weduwe van de internationaal gelauwerde kunstenaar die in 2019 overleed.

Eveline baat al jaren een koffiebedrijf uit op het Sint-Hubertusplein in het kleine dorpje Sint-Maria-Oudenhove. Meteen een tip voor liefhebbers van het zwarte goud: spring na de wandeling eens binnen voor een voorraadje ambachtelijk gebrande heerlijke koffie. Gewoon proeven  kan hier uiteraard ook. Maar eerst de wandeling!

Knooppunt 34

Elverenberg en Vossenhol

Het kleine Sint-Maria-Oudenhove laat je al snel achter je, wanneer je naar knooppunt 34 stapt. Rechts van je strekt het landschap zich voor je uit in een langgerekt glooiend vergezicht. Dat hou je vast tot wanneer je iets hoger aan het Ravottersbos terechtkomt, een één hectare groot eeuwenoud beukenbos dat in 2019 ternauwernood van complete kaalslag werd gered door burgerprotest. Hier sta je op een flank van de Elverenberg en kijk je neer op de groene weiden tussen de dorpskernen van Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhove.

Knooppunt 29

Mijnwerkerspad

Mijnwerkerspad Zwalm 2 David Samyn.jpg
Mijnwerkerspad_DavidSamyn.jpg
Mijnwerkerspad_Zwalm.jpg

Na het knuppelpad aan de Zegelaarbeek kom je bij knooppunt 26 aan het natuurgebied Jansveld. Even verderop aan knooppunt 29 ligt het Mijnwerkerspad, een voormalig treintracé tussen Zottegem en het Henegouwse Blaton dat in onbruik raakte en omgevormd werd tot wandel- en fietspad.

Hier passeerden op het einde van de 19de eeuw treinen vol mijnwerkers. Die trokken frisgewassen naar Wallonië en keerden afgepeigerd en zwart uit de mijnen terug. Vandaag is het hier overwegend rustig wandelen. Het enige waar je als wandelaar alert voor moet zijn, is een occasioneel voorbijrazende koersfiets. Vergeet nooit dat je in de Vlaamse Ardennen bent. Dat is behalve een wandelwalhalla ook en vooral een koerswalhalla.

Knooppunt 38

Berendries

Berendries.jpg

Aan knooppunt 40 verlaten we het Mijnwerkerspad en stappen we via onverharde paden naar de Berendries, de hoogste heuvel in de Zwalmstreek (98 meter). Deze befaamde helling uit de Ronde heeft – tegen alle verwachtingen in – geen kasseien meer, maar is toch een icoon uit de koers en de favoriete helling van Greg Van Avermaet.

Deze wandelroute gaat slechts voor een heel klein stukje over de Berendries, maar wel voldoende om de sfeer op te snuiven en wat energie bij te tanken. Heb je grote dorst, dan kan je die hier namelijk (letterlijk) in grote bekers lessen, want te midden op de heuvel staat zowaar een onvervalst Tiroler Alpenchalet. Hier kan je halve liters pils bestellen, maar kan ook gewoon een streekbiertje of een vruchtensapje degusteren, of een snack eten.

Michelbeke

Michelbeke houdt een eeuwenlange traditie warm ter ere van Appollonia, de patroonheilige van het betere gebit. Elk jaar rond lichtmis, vanaf eind januari tot eind februari, worden hier en in Elst vuurovens heet gestookt om geutelingen in te bakken. Dat zijn een soort ovenkoeken, die je op zijn best kunt vergelijken met gerezen pannenkoeken. Een geuteling eet je heet en vers, met bruine suiker bijvoorbeeld. Dat maakt de maand februari dan ook een van de betere maanden om deze wandeling te komen stappen.

Knooppunt 36

Sint-Hubertusplein