Scheldevallei fietsroute 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Scheldevallei fietsroute 1

Length
30,0 km
Time
1u 40m

Joachim Schaykstraat 1, 9052 Zwijnaarde

Toon het startpunt op de kaart

Scheldevallei 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze eerste van de 3 Scheldevallei fietsroutes verken je verschillende natuurgebieden die samen de Scheldemeersen vormen. In deze groene long tussen Zwijnaarde en Gavere fiets je langs oude afgesneden Scheldemeanders, natte weide- en hooilanden, grachten omzoomd door knotwilgen, over onverharde paden en landweggetjes.

Startpunt

Sint-Niklaaskerk Zwijnaarde

Het Gouden Hoofd en kerk Zwijnaarde.jpg

Deze fietsroute start op het gezellige dorpsplein van Zwijnaarde. 

Merelbeekse Scheldemeersen

Merelbeekse Scheldemeersen

Eenmaal je de E17 over bent gefietst, kom je onmiddellijk in de Merelbeekse Scheldemeersen terecht. Dit open, weids natuurgebied is een paradijs voor verschillende vogelsoorten. Tijdens de winter zoeken trekvogels voedsel op de onder water gelopen percelen. Zo waden steltlopers en watersnippen door de laantjes. In de lente broeden de buizerd, steenuil en sperwer in de bomenrijen. De kievit, de zomertaling en de graspieper verkiezen lager gelegen percelen. En de gele kwikstaart vinden we in het korte gras van onze weilanden terug.

Kasteel Borgwal

Domein Borgwal

In Vurste kan je een paar honder meter van de route afwijken om het Kasteel Borgwal te gaan bewonderen. Top fotolocatie! 

semmerzake

oorlogsmonument_Valeir_wandelroute_Gavere.jpg

In de beschermde dorpskern van Semmerzake herinnert een bronzen gedenkteken aan de Slag bij Gavere. In 1453 sneuvelden in de Scheldemeersen van Semmerzake en Gavere duizenden Gentenaars tijdens een bloedige strijd met de troepen van Filips de Goede. Eén van hen was ‘Valeir’, die een standbeeld kreeg aan het gemeentehuis van Gavere.

Gaverse Scheldemeersen

Scheldemeersen_wandelroute_Gavere.jpg

Na de Merelbeekse Scheldemeersen kom je nu in een deel Scheldemeersen op het grondgebied van Gavere. 

Gavere

Valeir Brouwerij Contreras

Wie Gavere niet kent van de Slag die hier werd uitgevochten, kent de gemeente vast van Brouwerij Contreras. Deze familiale, artisanale brouwerij bestaat al sinds 1818 en brak vooral door met het gamma Valeir en het hoppige pareltje Valeir Extra. Proeven dus, in een van de cafés op de route in Gavere zoals De Post, Bistro Iris of 't Valeirke

Jaagpad Schelde

Fietsen langs de Schelde in Gavere

Eenmaal je op de linkeroever van de Schelde bent, fiets je een stuk over het jaagpad. 

Mac Pudding

Mac Pudding

Naast het jaagpad vind je Mac Pudding, een restaurant en koffiehuis. Het terras met zicht op de Schelde is een ongelooflijke troef! 

Doornhammeke

Doornhammeke_DavidSamyn.jpg

Je verlaat het jaagpad en slaat af naar - opnieuw - een deel van de Scheldemeersen: het Doornhammeke. Dit natuurgebied loopt langs Scheldemeanders die afgesneden werden om de rivier recht te trekken. Kijk goed rond, want de bever vertoeft graag in oude, afgesloten meanders. 

De Ponthoeve

De Ponthoeve Zevergem

Bij De Ponthoeve kan je binnen iets eten of drinken, maar bij mooi weer is het ruime terras dé place to be van de streek. Op de kaart: frisse biertjes, pannenkoeken, heerlijk hoeve-ijs en rijkelijk belegde hoeveboterhammen met kaas, rauwe hesp of hoofdvlees. 

Sint-Niklaaskerk Zwijnaarde