Scheldevallei fietsroute 3

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Scheldevallei fietsroute 3

Length
30,0 km
Time
1u 40m

Stationsstraat, 9700 Oudenaarde

Toon het startpunt op de kaart

Parkings in de buurt

Toon parking langs de route

Scheldevallei 3 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op de derde van de drie Scheldevallei fietsroutes volg je grotendeels het jaagpad langs de Schelde. Af en toe wijk je af om ook de omgeving langs de rivier te verkennen. Geniet van de stad Oudenaarde, glooiende landschappen en uitgestrekte weides. Vergeet de route zeker niet af te sluiten met een terrasje in het mooie Oudenaarde!

Startpunt

Station Oudenaarde

Familie-fietst-bij-stadhuis-van-Oudenaarde.jpg
Fietsers-bij-terrasje-met-zicht-op-het-stadhuis-van-Oudenaarde.jpg

De route begint en eindigt bij het station van Oudenaarde. Je kan dus ook gemakkelijk met de trein vertrekken. Neem zeker de tijd om even van de route af te wijken en naar de Markt te fietsen. Daar kan je het stadhuis bewonderen, de absolute blikvanger van de stad. Het iconische gebouw is net geen 500 jaar oud. Ook het stadsmuseum MOU is hier gevestigd.

Jaagpad

Fietsen-op-het-jaagpad-langs-de-Schelde.jpg
Fietser-op-het-jaagpad-langs-de-Schelde.jpg

Eenmaal het stadscentrum door kom je op het jaagpad langs de Schelde terecht.

Melden

Fietser-bij-de-Sint-Martinuskerk-in-Melden.jpg

Wat later verlaat je het jaagpad weer. In de verte zie je de Sint-Martinuskerk van Melden al liggen. Melden is een oud dorp dat al bestond voor de tijd van de Romeinen. Tegenwoordig staat het vooral bekend om z'n Koppenberg. 

Domein de Ghellinck

Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
fietsen aan horecazaak.jpg

Even tijd voor een tussenstop? Dat kan in domein de Ghellinck. Op dit kasteeldomein zonder kasteel, het kasteel werd gesloopt na een verwoestende brand, kan je even uitrusten op de verschillende bankjes of op het terras van Restaurant – tearoom Domein de Ghellinck. Verder vind je hier heel wat groen, een speeltuintje, petanqueterreinen en visvijvers.

Langemeersen

WhatsApp Image 2021-11-18 at 15.16.11.jpeg

Niet veel verder fiets je langs het natuurgebied de Langemeersen. Hier kan je genieten van uitgestrekte, bloemenrijke hooilanden, moerassen, knotwilgen en rietkragen. Het gebied ligt laag en vormt een soort badkuip, waar al het water uit de ruime omgeving naartoe vloeit. Door dit water zijn de hooi- en rietlanden en stukjes moeras bewaard gebleven. De vogelrijkdom in de Langemeersen is enorm. 

Donkvijver

View_The_Outsider.jpg
Kopie van horizontale foto nieuwe websites (ook voor POI).jpg
Wakeboard_Donkvijverjpg.jpg

Vlak voor je Oudenaarde weer binnen rijdt, passeer je nog langs de Donkvijver. Let goed op, want het ligt een beetje verscholen. Via de parking kan je gemakkelijk tot aan de vijver. Zeker doen, want het uitzicht is de moeite! Vanaf de Donkvijver zie je de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. Ook heb je zicht op The Outsider, dé plek voor avonturiers. Je kan er onder andere waterskiën, wakeboarden, kajakken, een hoogteparcours afleggen en nog zoveel meer. In de bar is het heerlijk vertoeven in de zomer. Met de voetjes in het zand, lijkt het alsof je op vakantie bent.  

Station Oudenaarde