Steenbakkerstunnels Herontdekt wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Steenbakkerstunnels Herontdekt wandelroute

Length
17,0 km
Time
3u45
Terrain
75% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Rupelstreek staat bekend voor een opmerkelijk stukje industrieel erfgoed: de steenbakkerstunnels. Je stapt op deze route door 400 jaar geschiedenis langs droogloodsen, schoorstenen, en steekbakkersmusea. Maar ook langs natuurgebied Walenhoek en recreatiedomein De Schorre, twee voormalige kleiputten.

Startpunt

Hoofdparking De Schorre

Knooppunt 102-110-200-199-103

De Schorre

Trol De Schorre Boom.jpg

We starten onze wandeltocht in De Schorre in Boom. Lang geleden, toen de Rupelstreek werd ingepalmd voor de fabricatie van dakpannen en bakstenen, lag er op deze plek een diepe kleiput. De klei werd in ateliers langs de rivier de Rupel omgetoverd tot steenproducten. Die tijd ligt nu achter ons, en het landschap met haar ruwe natuur en diepe kuilen werd omgevormd tot een hedendaags recreatiedomein voor sport, spel, avontuur, evenementen en congressen. Schrik niet als je in het gras of in de bossen trollen tegen het lijf loopt. Kunstenaar Thomas Dambo toverde met natuurlijke materialen 7 Scandinavische trollen tevoorschijn die De Schorre onveilig maken.

Knooppunt 102-110

Steenbakkerstunnel

steenbakkerstunnel©DeSchorre.JPG

In De Schorre vind je de eerste van de vele steenbakkerstunnels op deze route. Door de tunnels werden klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. Leuk weetje: Dit tunneltje is het kleinste podium van Tomorrowland, dat de toepasselijke naam “rave cave” krijgt.

Knooppunt 201

De Musette

b9cfd040198648aabd7bd696ddcf5ed5c5afa63c5407424d91ea0b7057759ec91d46cc0d6ce844b1b5071e5111b603ad.jpg

Het mag dan wel officieel een wielercafé zijn, in de Musette ben je als wandelaar ook meer dan welkom. Geniet in het interieur vol koersmemorabilia van een drankje, een snack of een zoetigheid. Voor de ware koersfans is er vlakbij de Musette De Velodroom, een wielermuseum dat ode brengt aan de fiets zelf en aan alle atleten die records verbrijzelden op hun tweewieler. 

Knooppunt 186-329

Café De Koophandel

Streekbier café de Koophandel.jpg

Café de Koophandel is een authentiek steenbakkerscafé waar arbeiders wel eens hun pintje kwamen drinken. Het streekbier 'Hellegat' is een aanrader! 

Knooppunt 329-116

't Geleeg

't Geleeg wandelaars.jpg

't Geleeg, het steenbakkerijmuseum voor de Rupelstreek, is ondergebracht in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. Die gaat terug tot in 1346 en is de enige site die nog in zijn totaliteit bewaard bleef. Je ervaart er het volledige productieproces van dakpannen en handsteen, zoals dat hier vroeger gebeurde: Van de klei die uit de putten in de streek werd opgedolven tot het maken, drogen en bakken van het eindproduct. Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van dit thema zijn er langs deze route nog twee andere musea over de steenbakkerij: Brik Boom (het vroegere EMABB), en Rupelklei

Knooppunt 153-302-301-304-300-245

Walenhoek

Natuurgebied Walenhoek (1).jpg
Walenhoek in Niel.jpg

Het natuurgebied Walenhoek, vroeger een gebied vol kleiputten, is een echt wandelparadijs. Je vindt er een gevarieerd landschap met broekbossen, hooilandjes, vijvers en ruigtes. Meer dan 160 vogelsoorten broeden er of zoeken er voedsel, en wie geluk heeft kan er zelfs een gallowayrund tegen het lijf lopen.

Hoofdparking De Schorre