Vlasroters wandelroute lus 3

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vlasroters wandelroute lus 3

Length
7,9 km
Time
1u 35m
Terrain
65% Verhard

Ardense Jagerstraat 4, 9800 Gottem

Toon het startpunt op de kaart

Vlasroters lus 3 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De derde van vier lussen langs de kleine vlasdorpen van Deinze, waar vroeger vlas werd geroot. Roten is het het blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen, een delicaat proces dat tot 1943 gebeurde in grote houten bakken in de Leie. Deze lus brengt je langs die geschiedenis, via de dorpen Gottem en Grammene, de oevers van de Leie én de kleinste brouwerij van België.

Startpunt

De Vlasschuur

De Vlasser

preview_DSC_6448.jpg

Gottem is fier op zijn geschiedenis als 'vlasdorp'. Daarom werd in 2002 het beeld ‘De Vlasser’ onthuld, een eerbetoon aan de traditionele vlasnijverheid ontworpen door de Gottemse kunstenaar Juul Claeys (1930-2002). Het beeld stelt een vlasser voor die ‘vlaskapelletjes’ rechtzet, een techniek waarbij het vlas in bundels wordt gebonden. 

Brasserie De Zwaan

Even op adem komen kan bij De Zwaan, een brasserie met een klassieke menukaart en een uitnodigend terras. Op zondag open vanaf 12u, op woensdag tot en met zaterdag pas vanaf 18u. 

Kerk Grammene

preview_Deinze+Vlasroters+wandelroute+(26).jpg

Oevers van de Leie

preview_Deinze+Vlasroters+wandelroute+(18).jpg

Je wandelt op deze lus een stuk langs de oevers van de Leie. De rivier werd vroeger de "Golden River" genoemd. Die naam kreeg ze omdat haar water enorm geschikt was om vlas te roten en er zo grote winsten gemaakt werden, én omwille van de goudgele kleur die het Leiewater kreeg van het roten. 

Sint Canarus Huisbrouwerij

preview_Gottem_Brouwerij_Sint_Canarus7.jpg
Huisbrouwerij Sint Canarus - David Samyn.jpg

In de schaduw van de kerk van Gottem vind je Sint Canarus, één van de kleinste brouwerijtjes ter wereld. Het vlaggenschip is de Sint Canarus Tripel. Proeven kan op het terras op zaterdag vanaf 15u en op zondag vanaf 11u.

De Vlasschuur