Vliegeneters wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vliegeneters wandelroute

Length
11,0 km
Time
2u 15m

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Vliegeneters routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Geen paniek: dit is geen culinaire wandelroute rond een vooralsnog onbekende Oost-Vlaamse delicatesse! ‘Vliegeters’ is al decennialang de spotnaam voor de inwoners van Wieze, een dorpje in de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde. Sinds 2018 wéér bekend voor zijn Oktoberfeesten, bij wandelaars heel het jaar door geliefd voor natuurparels als de Wiestermeersch en de Bleekte.

Startpunt

Wiezeplein

Sint-Salvatorkerk Wieze.jpg
Dorp Wieze1.jpg

Starten doe je aan het als waardevol dorpsgezicht beschermde Wiezeplein, met zijn in zandsteen opgetrokken Sint-Salvatorkerk. Het landelijke Wieze, een deelgemeente van Lebbeke, was jarenlang een dorp van brouwers met de brouwerij Van Roy als de bekendste en grootste. Van 1956 tot 1986 organiseerde deze brouwerij de alom befaamde Wieze Oktoberfeesten, geïnspireerd op het welbekende 'Wies 'n Oktoberfest' in München. Een daverend succes: meer dan 200.000 feestvierders zakten jaarlijks naar het dorpje af voor hun portie bier, lederhosen, braadworst en heel veel ambiance.

Na een pauze van meer dan 30 jaar bliezen brouwerij De Brabandere en de Oktoberhallen in 2018 de feesten nieuw leven in. Niet voor een bierfestijn van 16 dagen, zoals vroeger, maar telkens voor één weekend midden oktober.

Natuurgebied Wiestermeersch

preview_LR_Lebbeke_074.jpg
preview_LR_Lebbeke_055.jpg

‘Den Wiestermeersch’ – zeg maar Wiestermeers – behoort samen met Denderbellebroek, Hannaerden en Hogedonk tot Beneden-Dender, een erkend natuurreservaat van meer dan 50 hectare in de vallei van de Dender. In dit meersenlandschap verstoort enkel de tractor van een boer, aan het werk op het veld, af en toe de stilte. Picknicktafels nodigen je uit om te rusten in de schaduw en te genieten van een honingbosje: een verzameling bomen, die veel en al vroeg stuifmeel dragen, aangeplant in functie van bijen.

Pjeedepoel

Honger of dorst? Bij café Pjeedepoel kan je terecht voor een hapje en drankje. 

Barry Callebaut

Wieze is natuurlijk ook tot ver buiten de landsgrenzen bekend voor zijn chocolade. In de Hof ter Geerstraat zie je de achterkant van de fabrieksgebouwen van Barry Callebaut, al meer dan 100 jaar in dit hartje van België de producent van de ‘finest Belgian chocolate’. Als de wind goed zit, ruik je de chocolade al van ver! 

Natuurgebied Bleekte

SL_Vliegeneters_23_Bleekte.jpg

Natuurgebied Bleekte maakt deel uit van Hannaerden, een laaggelegen plek met natte weiden en valleibosjes, omgeven door akkers en lintbebouwing. De Pasbeek snijdt het gebied in tweeën en treedt bij hevige neerslag makkelijk buiten haar oevers, waardoor het hele gebied blank komt te staan. In de moerasbosjes leeft al geruime tijd een kleine populatie reeën, die hier graag snoepen van de slanke sleutelbloemen en blauwzwarte rapunzel. In de lente sieren tapijten van bosanemonen de oude populierenbosjes.

Den Dikken Eik

browse (5).jpg

Spring na je wandeling eens binnen bij één van de cafés op het Wiezeplein, zoals Den Dikken Eik. 

Wiezeplein