Vliegeneters wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vliegeneters wandelroute

Length
11,0 km
Time
2u 15m

Dorpsplein, 9280 Wieze

Toon het startpunt op de kaart

Vliegeneters routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Geen paniek: dit is geen culinaire wandelroute rond een vooralsnog onbekende Oost-Vlaamse delicatesse! ‘Vliegeters’ is al decennialang de spotnaam voor de inwoners van Wieze, een dorpje in de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde. Sinds 2018 wéér bekend voor zijn Oktoberfeesten, bij wandelaars heel het jaar door geliefd voor natuurparels als de Wiestermeersch en de Bleekte.

Startpunt

Wiezeplein

Sint-Salvatorkerk Wieze.jpg
Dorp Wieze1.jpg

Starten doe je aan het als waardevol dorpsgezicht beschermde Wiezeplein, met zijn in zandsteen opgetrokken Heilige Salvatorkerk. Het landelijke Wieze, een deelgemeente van Lebbeke, was jarenlang een dorp van brouwers met de brouwerij Van Roy als de bekendste en grootste. Van 1956 tot 1986 organiseerde deze brouwerij de alom befaamde Wieze Oktoberfeesten, geïnspireerd op het welbekende 'Wies 'n Oktoberfest' in München. Een daverend succes: meer dan 200.000 feestvierders zakten jaarlijks naar het dorpje af voor hun portie bier, lederhosen, braadworst en heel veel ambiance.

Na een pauze van meer dan 30 jaar bliezen brouwerij De Brabandere en de Oktoberhallen in 2018 de feesten nieuw leven in. Niet voor een bierfestijn van 16 dagen, zoals vroeger, maar telkens voor één weekend midden oktober.

Neerhof

Vanop het Wiezeplein wandel je de Sasbaan op, om die te volgen tot aan het Neerhof en daar rechts af te slaan. In het Neerhof, een mooie beschermde oude hoeve, kwamen de kasteelvrouwen van Wieze vroeger bevallen. Het kasteel zelf verdween en werd in de 19de eeuw vervangen door een imposant landhuis. Een oude toren en de ijskelder zijn de enige getuigen uit een ver verleden. Vanwege de beperkingen opgelegd door het Land van Dendermonde – waar het kasteel zich bevond – was het destijds interessanter om hier een kind ter wereld te brengen. De hoeve stond immers op het grondgebied van het Land van Aalst, en wie daar werd geboren beschikte over meer ‘vrijheden’.

Natuurgebied Wiestermeersch

preview_LR_Lebbeke_074.jpg
preview_LR_Lebbeke_055.jpg
preview_85512cec378f423f80fdf4262f38cd82b8b0243d6347453fb54a495d6e70993fde72321b856249b69498e38c65288895.jpg

‘Den Wiestermeersch’ – zeg maar Wiestermeers – behoort samen met Denderbellebroek, Hannaerden en Hogedonk tot Beneden-Dender, een erkend natuurreservaat van meer dan 50 hectare in de vallei van de Dender. In dit meersenlandschap verstoort enkel de tractor van een boer, aan het werk op het veld, af en toe de stilte. Picknicktafels nodigen je uit om te rusten in de schaduw en te genieten van een honingbosje: een verzameling bomen, die veel en al vroeg stuifmeel dragen, aangeplant in functie van bijen.

Kerk Lebbeke

Lebbeke_IngeVandenHeuvel.jpg

Spring in de dorpskern van Lebbeke zeker eens binnen in de mooie Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk. Al in 1871 vertrok hier op Hemelvaartsdag jaarlijks een Mariaprocessie door de straten voor het welslagen van de vlasoogst. Mét het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw dat op de schouders werd meegedragen. Rond 1900 was de toestroom van pelgrims zodanig groot, dat men extra treinen moest inleggen.

Hof ter Geerstraat

Barry Callebaut

Wieze is natuurlijk ook tot ver buiten de landsgrenzen bekend voor zijn chocolade. In de Hof ter Geerstraat zie je de achterkant van de fabrieksgebouwen van Barry Callebaut, al meer dan 100 jaar in dit hartje van België de producent van de ‘finest Belgian chocolate’. 

Natuurgebied Bleekte

Natuurgebied Bleekte maakt deel uit van Hannaerden, een laaggelegen plek met natte weiden en valleibosjes, omgeven door akkers en lintbebouwing. De Pasbeek snijdt het gebied in tweeën en treedt bij hevige neerslag makkelijk buiten haar oevers, waardoor het hele gebied blank komt te staan. In de moerasbosjes leeft al geruime tijd een kleine populatie reeën, die hier graag snoepen van de slanke sleutelbloemen en blauwzwarte rapunzel. In de lente sieren tapijten van bosanemonen de oude populierenbosjes.

Wiezeplein