Waterhoek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Waterhoek wandelroute

Length
9,0 km
Time
1u 50m
Terrain
50% Verhard

Waterhoek 23, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Nergens langs de Schelde is de stilte zo tastbaar als in Waterhoek, een verborgen natuurparel tussen Berlare en Dendermonde. Op deze route stap je door de Scheldebroeken, ook wel het Zwin van Berlare genoemd, over een vlonderpaadje en langs een straf café.

Startpunt

Waterhoek

Kalkense Meersen (2).jpg

Het gehucht Waterhoek dankt z’n naam aan de film ‘Mira’ die hier in 1971 werd opgenomen. Het verhaal is gebaseerd op de roman ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels, een Vlaamse klassieker uit 1927, waarin plattelanders de strijd aangaan tegen de bouw van een brug. Het boek speelt zich af in het Avelgemse gehucht Rugge, maar voor de film kwam Fons Rademakers overwegend hier in Berlare filmen.

Vandaag baadt Waterhoek vooral in stilte, maar dat was ooit anders. In de 18de eeuw waren hier verschillende hofsteden gevestigd en leefde het gehucht van de handel in steenkool en mest, die via de Schelde met scheepjes werden aangevoerd.

Knooppunt 66-64

Scheldebroeken

Berlare Broek natuur (1).jpg

De Scheldebroeken worden ook wel het Zwin van Berlare genoemd. Met haar zoetwaterschorren langs de Schelde is het natuurgebied – dat verschillende deelgebieden groepeert – zelfs op Europese schaal een waardevolle biotoop. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw had de Schelde hier vrij spel. ’s Winters overspoelde het water de weilanden, waardoor een fraai open meersenlandschap ontstond. Vandaag is een deel van de Scheldebroeken ingedijkt als gecontroleerd overstromingsgebied: het Scheldebroek. De meeste percelen worden door lokale landbouwers als bloemrijke hooilanden beheerd.

Knooppunt 64

't Veerhuis

't Veerhuis Appels (1).jpg
't Veerhuis Appels (2).jpg
't Veerhuis Appels (3).jpg

‘t Veerhuis werd ooit verkozen tot strafste café van Vlaanderen. Dat heeft het vooral te danken aan de bijzondere locatie, vlak naast de Scheldedijk en met zicht op het water. Wachten op het veer doe je hier met een wafel, een pannenkoek of een streekbiertje.

Knooppunt 64-70

Appelsveer

Appelsveer Appels.jpg

Het veer tussen de Dendermondse deelgemeente Appels en Berlare zou dateren uit 1253 en is een van de oudste fiets- en voetveren in de streek. In de middeleeuwen maakte het deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Gent en Dendermonde. De dorpskern van Appels lag ooit aan het Scheldeveer. Na de verwoesting van de dorpskerk in de 15de eeuw werd ze verder oostwaarts heropgebouwd, en gaandeweg verhuisden de dorpelingen mee. Neem je het veer, hou dan rekening met de vaste vaartijden en de middagpauze van de veerman. De Schelde wordt maar om het halfuur overgestoken.

Knooppunt 70

Restaurant Appelsveer

ijshuis Restaurant Appelsveer (2).jpg
ijshuis Restaurant Appelsveer (1).jpg

Huis De Rycke, een 18de-eeuwse herenwoning met een lange staat van dienst, biedt vandaag onderdak aan Restaurant Appelsveer, een culinaire oase waar alleen de puurste ingrediënten recht uit de boomgaard op je bord belanden. Laat je verleiden door de zuurdesembroden, confituren en vruchtensappen van eigen kweek, de huisbereide limoncello en vooral ook het huisgeschepte roomijs, waarvoor je ook terecht kunt in het aanpalende ijssalon. Mocht je je afvragen of er een goede reden is om de Schelde over te steken voor dat extra lusje aan de rechteroever, dan heb je hier je antwoord. Reserveren is aangeraden!

Knooppunt 68-69

Oude Schelde

Natuurgebied Oude Schelde Appels

Ooit stond je in het natuurgebied "De Oude Schelde" midden in de Schelde, tot die in de 19de eeuw werd rechtgetrokken. Nadien verdween niet alleen de Scheldemeander, maar kwamen de vochtige meersen van Berlare in Appels te liggen. Een houten knuppelpad zorgt ervoor dat je voeten droog blijven. 

Waterhoek