Waterhoek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Waterhoek wandelroute

Length
9,0 km
Time
1u 50m
Terrain
50% Verhard

Waterhoek, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Nergens langs de Schelde is de stilte zo tastbaar als in de Waterhoek, een verborgen natuurparel tussen Berlare en Dendermonde. Een gedroomde filmsetting, vond ook regisseur Fons Rademakers, want hij streek er in de jaren zeventig neer voor zijn film ‘Mira’.

Opgelet!
  • Knooppunt 66 ontbreekt op de route. Volg bij het kruispunt steeds de Dijkstraat of Scheldebroekstraat, afhankelijk van je wandelrichting.
Startpunt

Waterhoek

Kalkense Meersen (2).jpg

Het gehucht Waterhoek dankt z’n naam aan de film ‘Mira’ die hier in 1971 werd opgenomen. Het verhaal was gebaseerd op de roman ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels, een Vlaamse klassieker uit 1927, waarin plattelanders vergeefs de strijd aangaan tegen de bouw van een brug. Het boek speelt zich af in het Avelgemse gehucht Rugge, maar voor de film kwam Fons Rademakers overwegend hier in Berlare terecht. Vandaag baadt Waterhoek vooral in stilte, maar dat was ooit anders. In de 18de eeuw waren hier verschillende hofsteden gevestigd en leefde het gehucht van de handel in steenkool en mest, die via de Schelde met scheepjes werden aangevoerd.

Knooppunt 66-64

Scheldebroeken

Berlare Broek natuur (1).jpg

De Scheldebroeken worden ook wel het Zwin van Berlare genoemd. Met zijn zoetwaterschorren langs de Schelde is het natuurgebied – dat verschillende deelgebieden groepeert – zelfs op Europese schaal een waardevolle biotoop. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw had de Schelde hier vrij spel. ’s Winters overspoelde het water de weilanden, waardoor een fraai open meersenlandschap ontstond. Vandaag is een deel van de Scheldebroeken ingedijkt als gecontroleerd overstromingsgebied: het Scheldebroek. De meeste percelen worden door lokale landbouwers als bloemrijke hooilanden beheerd.

Knooppunt 64

't Veerhuis

't Veerhuis Appels (1).jpg
't Veerhuis Appels (2).jpg
't Veerhuis Appels (3).jpg

‘t Veerhuis – een voormalige hofstede – werd ooit verkozen tot strafste café van Vlaanderen, en dat heeft het vooral te danken aan de bijzondere locatie, vlak naast de Scheldedijk, met zicht op het water en de einder. Wachten op het veer doe je hier met een wafel, een pannenkoek of een streekbiertje uiteraard. De herberg speelde in een ver verleden – de jaren zeventig van de vorige eeuw – een vrij belangrijke rol in een Vlaamse film, gebaseerd op een boek van Stijn Streuvels. Het weinige textiel dat Willeke Van Ammelrooy in die film droeg, prijkt vandaag aan de muur van taverne ’t Veerhuis, in de vorm van een trouwjurk. Ook Jan Decleir speelde een rol in die film. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. 

Knooppunt 64-70

Appelsveer

Appelsveer Appels.jpg

Het veer tussen de Dendermondse deelgemeente Appels en Berlare zou dateren uit 1253 en geldt als een van de oudste fiets- en voetveren in de streek. In de middeleeuwen maakte het deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Gent en Dendermonde. De dorpskern van Appels lag ooit aan het Scheldeveer. Na de verwoesting van de dorpskerk in de 15de eeuw werd ze verder oostwaarts heropgebouwd, en gaandeweg verhuisden de dorpelingen mee. Neem je het veer, hou dan rekening met de vaste vaartijden en de middagpauze van de veerman. De Schelde wordt maar om het halfuur overgestoken.

Knooppunt 70

Restaurant Appelsveer

ijshuis Restaurant Appelsveer (2).jpg
ijshuis Restaurant Appelsveer (1).jpg

Huis De Rycke, een 18de-eeuwse herenwoning met een lange staat van dienst, biedt vandaag onderdak aan Restaurant Appelsveer, een culinaire oase waar alleen de puurste ingrediënten recht uit de boomgaard op het bord belanden. Laat je verleiden door de zuurdesembrodem, allerhande confituren en vruchtensappen van eigen kweek, de huisbereide limoncello en vooral ook het huisgeschepte roomijs, waarvoor je ook terecht kunt in het aanpalende ijssalon. Mocht je je afvragen of er een goede reden is om de Schelde over te steken voor dat extra lusje aan de rechteroever, dan heb je hier je antwoord. Reserveren is aangeraden!

Knooppunt 68-69

Energiepark

In het midden van de Oude Scheldearm – je stapt er letterlijk omheen – doet een voormalige stortplaats sinds 2013 dienst als energiepark. Op een terrein van 13 hectare leveren 15.000 zonnepanelen de nodige stroom voor de iets verderopgelegen afvalintercommunale Verko. De rest van de elektriciteit wordt in het net gebracht. Het jaarlijkse vermogen komt overeen met het verbruik van 875 gezinnen. Tussen de zonnepanelen, die je overigens niet vanop het wandelpad kan zien, zorgen vijftig schapen voor de begrazing van de site. Het loont de moeite om deze locatie vanuit de hoogte te zien. Bij gebrek aan een luchtballon, kan Google ongetwijfeld helpen.

Waterhoek