Waterhoek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Waterhoek wandelroute

Length
9,2 km
Time
1u 55m
Terrain
60% Verhard

Waterhoek 23, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Nergens langs de Schelde is de stilte zo tastbaar als in Waterhoek, een verborgen natuurparel tussen Berlare en Dendermonde. Op deze route stap je door de Scheldebroeken, ook wel het Zwin van Berlare genoemd, over een vlonderpaadje en langs een straf café.

Startpunt

Waterhoek

Kalkense Meersen (2).jpg

Het gehucht Waterhoek dankt z’n naam aan de film ‘Mira’ die hier in 1971 werd opgenomen, gebaseerd op de roman ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels, een Vlaamse klassieker uit 1927.

Vandaag baadt Waterhoek vooral in stilte, maar dat was ooit anders. In de 18de eeuw waren hier verschillende hofsteden gevestigd en leefde het gehucht van de handel in steenkool en mest, die via de Schelde met scheepjes werden aangevoerd.

Knooppunt 66-64

Scheldebroeken

Berlare Broek natuur (1).jpg

De Scheldebroeken worden ook wel het Zwin van Berlare genoemd. Met haar zoetwaterschorren langs de Schelde is het natuurgebied zelfs op Europese schaal een waardevolle biotoop. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw had de Schelde hier vrij spel. ’s Winters overspoelde het water de weilanden, waardoor een fraai open meersenlandschap ontstond. Vandaag is een deel van de Scheldebroeken ingedijkt als gecontroleerd overstromingsgebied: het Scheldebroek. De meeste percelen worden door lokale landbouwers als bloemrijke hooilanden beheerd.

Knooppunt 64

't Veerhuis

't Veerhuis Appels (1).jpg
't Veerhuis Appels (2).jpg
't Veerhuis Appels (3).jpg

‘t Veerhuis werd ooit verkozen tot strafste café van Vlaanderen. Dat heeft het vooral te danken aan de bijzondere locatie, vlak naast de Scheldedijk en met zicht op het water. Wachten op het veer doe je hier met een wafel, een pannenkoek of een streekbiertje.

Knooppunt 64-70

Appelsveer

Appelsveer Appels.jpg

Het veer tussen de Dendermondse deelgemeente Appels en Berlare zou dateren uit 1253 en is een van de oudste fiets- en voetveren in de streek. In de middeleeuwen maakte het deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Gent en Dendermonde.

Neem je het veer, hou dan rekening met de vaste vaartijden en de middagpauze van de veerman. De Schelde wordt maar om het halfuur overgestoken.

Knooppunt 70

Restaurant Appelsveer

ijshuis Restaurant Appelsveer (2).jpg
ijshuis Restaurant Appelsveer (1).jpg

Restaurant Appelsveer is een culinaire oase waar alleen de puurste ingrediënten recht uit de boomgaard op je bord belanden. Laat je verleiden door de zuurdesembroden, confituren en vruchtensappen van eigen kweek, de huisbereide limoncello en vooral ook het huisgeschepte roomijs, waarvoor je ook terecht kunt in het aanpalende ijssalon Ollibolli. Mocht je je afvragen of er een goede reden is om de Schelde over te steken voor dat extra lusje aan de rechteroever, dan heb je hier je antwoord. Reserveren is aangeraden!

Knooppunt 68-69

Natuurgebied Oude Schelde

Natuurgebied Oude Schelde Appels
trekveer_appels.jpg

Ter hoogte van Appels maakte de Schelde eeuwenlang een nogal korte en krachtige kronkel, tot die aan het einde van de 19de eeuw werd afgesneden. In 2002 werd de bedding opnieuw uitgegraven, en zo ontstond een kleine groene natuurparel waar het aangenaam wandelen is over een knuppelpad. Je trekt er ook op eigen kracht een veerpontje over het water. Reden nummer twee om het veer naar de overkant van de Schelde te nemen.

Waterhoek