Afsnee-Keuze wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Afsnee-Keuze wandelroute

Length
9,2 km
Time
1u 50m
Terrain
43% Verhard

Afsneedorp, 9051 Afsnee

Toon het startpunt op de kaart

Afsnee-Keuze routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Twee wandellussen, met de Goedingebrug als knooppunt, verbinden het pittoreske dorpje Afsnee en de Beelaertmeersen met het natuurgebied Keuzemeersen. Een aanrader voor natuurliefhebbers!

Afsnee

veer_afsnee.jpg

Starten doen we in Afsnee, een schilderachtig dorpje aan de oevers van de Leie. Hoewel Afsnee een deelgemeente van Gent is, is hier nauwelijks sprake van verstedelijking. De pittoreske dorpskern is beschermd als dorpsgezicht. De Leie hoef je niet over tijdens deze wandeling, maar een (mini)tochtje met het veer van Afsnee is altijd leuk! 

Beelaertmeersen

preview_Sint-Martens-Latem+Afsnee-Keuzemeersen+(4).jpg

Je zet je tocht verder langs de loop van de Leie. In het natuurgebied Beelaertmeersen zorgde de Leie op verschillende plaatsen voor natuurlijke overstromingsgebieden. Dat zorgt voor de typische vegetatie met in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, holpijp, egelboterbloem en muizenstaartje. Spits ook je oren. In de winter vind je hier veel watersnippen en ook het bokje en de waterpieper. Vaste broedvogels zijn blauwborst, bosrietzanger, rietgors en ijsvogel.

Keuzemeersen

preview_De_Keuzemeersen_Sint_Martens_Latem3.jpg
preview_De_Keuzemeersen_Sint_Martens_Latem13.jpg
preview_De_Keuzemeersen_Sint_Martens_Latem36.jpg
preview_De_Keuzemeersen_Sint_Martens_Latem41.jpg

Steek je de Goedingebrug over de E40 over, dan kom je meteen terecht in de Keuzemeersen. Rechts zie je het natuurgebied dat bestaat uit natte graslanden die nog maar zelden overstromen. Opvallend zijn de houtkanten en knotwilgenrijen, die in andere meersen rond het Gentse verdwenen zijn. In de centrale, laagst geleden percelen broeden slobeenden, gele kwikstaarten, rietgorzen en meerdere kievitsparen. Kijk je naar links, dan kan je de villa's langs de oevers van de Leie in Sint-Martens-Latem bewonderen. 

Nenuphar

Nenuphar-8515.jpg

Bekomen van je wandeling kan bij Nenuphar. Al sinds 1795 komen de Gentenaars hier graag de voetjes onder de tafel schuiven op het heerlijke terras aan het water. Op het menu: een ruime keuze aan klassieke en trendy gerechten, met vakkennis bereid en met liefde op tafel gebracht. Let op: alleen iets drinken kan niet. 

Afsneedorp