Baksteen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Baksteen fietsroute

Length
49,0 km
Time
3u
Terrain
89% Verhard

Schommelei 1, 2850 Boom

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Baksteen fietsroute

Anno 1960 was de Rupelstreek het epicentrum van de baksteenindustrie. De ondergrond barst van de hoogwaardige klei voor wereldbefaamde bakstenen, dakpannen en tegels. Overal langs de Rupel zie je sporen van die fascinerende geschiedenis. Vandaag komen deze industriële sites weer helemaal tot leven: van bijzonder museum tot heerlijk natuurgebied of podium voor Tomorrowland. 

Startpunt

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Trol De Schorre Boom.jpg
Trollen De Schorre.jpg

Van kleiput naar recreatiedomein vol natuur, water en avontuur. Het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre heeft alles in huis voor een heerlijk dagje uit. Wandel langs het blotevoetenpad, speur naar trollen in het magische trollenbos, spring op een waterfiets of verleg je grenzen in de avonturentoren.

Knooppunt 29-90

Noeveren

't Geleeg Noeveren Boom.jpg
Noeveren Boom.jpg

Eindeloze rijen droogloodsen, torenhoge schoorstenen en charmante arbeidershuisjes. Snuif de sfeer van het steenbakkersverleden op in het beschermde dorpszicht Noeveren. In bezoekerscentrum Brik Boom (voordien EMABB) en steenbakkerijmuseum ’t Geleeg kom je alles te weten over de baksteennijverheid. 

Walenhoek

Walenhoek in Niel.jpg

Nadat de kleiputten in onbruik geraakten, kreeg de natuur vrij spel in natuurgebied Walenhoek in Niel. In Natuur.huis De Paardenstal zet je je lippen aan een heerlijk streekbier en bewonder je een gerestaureerde steenbakkerstunnel.

Knooppunt 85

Sint-Bernardusabdij

Sint-Bernardusabdij Hemiksem.jpg

De statige Sint-Bernardusabdij in Hemiksem huisvest vandaag geen monniken meer, maar twee musea. Het heemmuseum Heymissen katapulteert je honderd jaar terug in de tijd. In het Gilliot & Roelants Tegelmuseum vergaap je je aan een wereldbefaamde keramiekcollectie. 

Knooppunt 22-50

Watertoren Rumst

Uitzicht vanaf de Watertoren Rumst.jpg

Beklim de water- en uitkijktoren in Rumst en word beloond met een fenomenaal uitzicht over de Rupelstreek. Veertig meter boven de zeespiegel kijk je uit over de kleigroeves van de laatste actieve steenbakkerij. 

Knooppunt 50-26

Museum Rupelklei

Museum Rupelklei in Rumst.jpg

Hoe verandert een klomp klei in een baksteen? Je komt het te weten in Museum Rupelklei in Terhagen. De verhalen van de Terhagense schrijver Piet Van Aken zijn je gids. Je vindt er  ook een bijzondere collectie fossielen.

Knooppunt 28

Veer Boom-Klein-Willebroek

Veer Boom Klein-Willebroek.jpg

Met het veer Boom-Klein-Willebroek steek je ieder half uur de Rupel over richting het charmante gehucht Klein-Willebroek. Het kanaal van Willebroek – een van de oudste bevaarbare kanalen in Europa – speelde een cruciale rol bij het transport van onder andere kleiproducten. 

Knooppunt 78-10

Blaasveldbroek

Blaasveldbroek.jpg

Eeuwenlang werd de veengrond van het Blaasveldbroek afgegraven om als brandstof te gebruiken. Vandaag is het een heerlijk natuurgebied. Misschien spot je er zelfs een bever! De watersportbaan van Hazewinkel is wereldwijd bekend bij roeiers en kajakkers.

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre