Begoniastreek fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Begoniastreek fietsroute

Length
32,1 km
Time
1u 50m
Terrain
92% Verhard

Kerkweg 1, 9270 Laarne

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Vertrek in Laarne, het epicentrum van de begonia, voor een fietstocht langs tal van mooie natuurplekjes, zoals de Kalkense Meersen en de Damvallei.

Startpunt

Knooppunt 24 – Kasteel van Laarne

Kasteel laarne.jpg

Start je route in adellijke stijl en waan je even ridder of jonkvrouw in het sublieme 14de-eeuwse kasteel van Laarne, een van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Het herbergt een indrukwekkende kunstverzameling met Brusselse wandtapijten, meubels uit de 16de eeuw en een knappe zilvercollectie. Tijdens de beruchte heksenprocessen van begin 17de eeuw werden hier vermeende heksen achter slot en grendel gezet. Met de movieguide ‘Heksen’ duik je in het verleden van het kasteel, samen met pastoor Jan Schatteman en poetsvrouw Josyne. In elke kamer - van salon over keuken tot gevangenis - ontdek je een ander facet van die meeslepende geschiedenis.

KNOOPPUNT 25 - 29

EETCAFE ’t STEENTJE

Dé ideale stop voor gezellig nakaarten straks, dit sympathieke eetcafé en toeristisch ambassadeur vlakbij het kasteel. Op de eetkaart prijken verzorgde snacks, salades, pasta’s en vleesgerechten, plus lekkere zoetigheden, de drankkaart meldt een keur aan trappisten en meer dan 20 soorten gin voor jouw favoriete gin-tonic.

KNOOPPUNT 29

BEGONIAVELDEN

Begoniaveld Wetteren.jpg
Begoniaveld Laarne 1 Bram Elewaut.jpg
Begoniaveld Laarne 2 Bram Elewaut.jpg
Begoniaveld Laarne 3 Bram Elewaut.jpg
Begoniaveld Laarne 4 Bram Elewaut.jpg

Vroeger kon je Laarne, Lochristi of Destelbergen niet voorbijrijden zonder een veld vol begonia's te passeren, vandaag is deze regio nog altijd het epicentrum van de begoniakweek, maar die is nu meer gecentraliseerd. Het verhaal van de begonia begon eind 17de eeuw, toen de Franse monnik en botanist Charles Plumier in opdracht van zonnekoning Lodewijk XIV in de Antillen op zoek ging naar exotische planten. Daar ontdekte de geestelijk een robuuste plant met schitterende kleuren. Later vonden andere botanici nog verschillende andere begoniasoorten die in de loop der jaren met elkaar werden gekruist.

Vanaf begin 19de  eeuw werd de begonia immens populair in heel Europa, onder meer door toedoen van de bekende Gentbrugse horticulturist Louis Van Houtte. Al vrij vroeg na hun ontdekking slaagde men erin, vooral dankzij Van Houttes experimenten, om deze planten via generatieve weg bij duizenden te vermenigvuldigen in rijke, kleurvaste variëteiten. In en rond Gent gingen talrijke landbouwkundige bedrijven zich daarna specialiseren in de teelt van vooral knolbegonia's.

KNOOPPUNT 29-36

KALKENSE MEERSEN

Kalkense Meersen Wetteren.jpg

Tussen de dorpskernen van Wetteren, Schellebelle, Kalken en Uitbergen vlijen zich 1.000 hectare vochtig weiland knusjes in een oksel van de Schelde. Dit zijn de Kalkense Meersen, een beschermd natuurgebied waar beken, grachten en fiets- en wandelpaden schilderachtig doorheen kronkelen. In dit Sigmagebied geniet je van een weids landschap met eindeloze vergezichten, afgewisseld met bomenrijen en kleine bosjes.

Bergenmeersen, Wijmeers, Scheldebroeken, … in elk van de stukjes meersen floreren erg verscheidene biotopen, elk met hun eigen karakteristieke dier- en plantensoorten. Op de grootste rietvijver werden intussen 170 vogelsoorten gespot.

KNOOPPUNT 11

DAMVALLEI

destelbergen_damvallei-17.jpg

Tussen Destelbergen en Heusden maakten de turfputten rond de oude Scheldemeanders plaats voor een uitgestrekt natuurgebied. Absolute blikvanger is het Damvalleimeer, een kunstmatige waterpartij die ontstond door de zandwinning voor de aanleg van de E17 vlakbij. Een groot deel van het gebied wordt beheerd door Natuurpunt en is een populaire pleisterplaats voor watervogels én wandelaars.

KNOOPPUNT 11

BISTRO CELINE

preview_IMG_20190915_152625.jpg

Bistro Céline serveert hedendaagse versies van Vlaamse klassiekers en paling klaargemaakt op zes verschillende manieren. ’s Namiddags kan je hier lekker afstappen voor een pannenkoek of een andere zoetigheid.

Eindpunt

Knooppunt 24 – Kasteel van Laarne