De beste wandelapps om je GPX te bekijken

De beste wandelapps om je GPX te bekijken

Zo navigeer je met je smartphone als GPS

Fiets- en wandelwebsites zoals Routen bieden routes aan in kaartvorm om af te drukken op een A4’tje en als GPX-bestand voor je smartphone of GPS-toestel. Je kan zo’n GPX visualiseren met een wandelapp. Zo kan je met je smartphone een wandelroute volgen op of naast het wandelnetwerk.

Het downloaden, openen en gebruiken van een GPX kan uitdagend zijn. Gelukkig zijn er heel wat goede GPX apps die je met enkele klikken naar je startplaats sturen. Om je op weg te zetten, testten we de populairste wandelapps op de markt die beschikbaar zijn voor Android smartphones en Apple iPhones.

  1. Komoot
  2. Wandelknooppunt
  3. Osmand
  4. Gaia GPS
  5. AllTrails
  6. Topo GPS
  7. Guru Maps
  8. RouteYou
  9. Wikiloc

Wat is een GPX-bestand?

Een GPX-bestand bestaat uit punten (waypoints of via-punten) en/of tracks (segmenten of sporen) die samen een lijn vormen op een kaart. Die lijn vormt de uiteindelijke route. De naam GPX komt van de extensie .gpx op het einde van de bestandsnaam. Net zoals een Word document .doc heeft en een Excel bestand .xls of .csv.

Je kan een GPX-bestand niet zomaar openen. Daarvoor heb je een speciale software of app nodig. Doe je dat wel, dan zal je enkel een heleboel coördinaten van waypoints en trackpoints van je route zien. Je kunt ook de knooppunten en eventuele teksten lezen die bij een waypoint staan. Maar zonder smartphone app, GPS of softwareprogramma kan je er weinig mee aanvangen.

GPX-op-kaart-in-punten-en-lijnen.jpg
De Stuifduin wandelroute als GPX weergegeven in Google Maps. De route bestaat uit lijnen en punten op de kaart.

Hoe een GPX downloaden en gebruiken met een wandelapp?

Bij Routen kan je een GPX-bestand makkelijk downloaden door op de link ‘Downloaden als GPX’ te klikken. Daarna downloadt de GPX vanzelf op je smartphone. Afhankelijk van de browser (Chrome, Safari, Firefox, Edge, …) en het besturingssysteem (Windows, Android, iOS, …) waarmee je surft, kan de GPX na het downloaden geopend worden.

Een van de meest voorkomende problemen is het terugvinden of openen van het gedownloade bestand. Bij de ene smartphone kan je het terugvinden bij de map ‘bestanden’ of een andere locatie op het interne geheugen, bij een andere lijkt het spoorloos verdwenen.

De eenvoudigste manier is de GPX meteen openen na het downloaden met de wandelapp op je smartphone. Zo voorkom je een zoektocht naar je route. Daarna kan je meteen aan de slag met de app.

GPX-openen-android.jpg
Een GPX downloaden en openen op een Android smartphone

Op een Android smartphone

Op een Android smartphone met Chrome browser, kan je de GPX meteen openen. Doe je dat, dan krijg je de melding 'openen met'. Kies daarna de eerder gedownloade wandelapp om de GPX te openen.

GPX-openen-ios.jpg
Een GPX downloaden en openen op een iOS smartphone van Apple

Op een iOS smartphone (Apple)

Bij een iOS smartphone van Apple kan je het bestand na downloaden bekijken bij de recent gedownloade downloads, via het pijltje rechts bovenaan. Klik daarna opnieuw rechts bovenaan om je app te selecteren. Als je de wandelapp niet vaak gebruikt, kan je die terugvinden bij 'more' of 'meer'.

De beste wandelapps om een GPX te visualiseren

We verzamelden 9 wandelapps die beschikbaar zijn op Android en iOS toestellen om de GPX van de Stuifduin wandelroute te testen. Dat is een wandeling door drassig natuurgebied, bossen en openbare wegen. De ideale mix om het beste uit de wandelapps te halen.

Hoe ziet de ideale wandelapp eruit? We testten de apps op basis van deze criteria:

  • Je kan een externe GPX importeren: zelf gemaakt of gedownload van een fiets-of wandelwebsite
  • De route wordt duidelijk gevisualiseerd: is er een wandelnetwerk en staat de route visueel duidelijk op de kaart?
  • Duidelijke en goede begeleiding onderweg: spraaknavigatie, richtingaanwijzingen, duidelijke positie van jezelf op de kaart
  • Voldoende statistieken van je route: (hoogteprofiel, afstand, tijd, …)
  • Eet, drink- en rustplekken onderweg
  • Beperkt batterijverbruik onderweg
  • Beperkt dataverbruik onderweg: gebruik van offline kaarten of kaarten worden tijdelijk lokaal opgeslagen
  • Het correct opvolgen van de privacywetgeving: je data van je wandeling wordt veilig en anoniem opgeslagen volgens de Europese privacyrichtlijnen.

Welke apps hebben onze test doorstaan? Dit is onze selectie:

1. Komoot

De app van Komoot biedt routes, een planner en navigatie aan voor wandelaars, lopers en fietsers. Nadat je de app hebt gedownload, neemt Komoot je uitgebreid mee door de functionaliteiten. Het is even zoeken om een route toe te voegen, maar via je profiel kan je een route importeren. Zo kan je je opgeslagen GPX-bestand visualiseren in de app.

Maar voor je de route kan wandelen, moet je eerst een kaart kopen die dient als plattegrond van je route. Maak je een account aan, dan krijg je je eerste kaart gratis. Komoot biedt regionale kaarten aan die je eenmalig aankoopt, zoals de hele provincie Oost-Vlaanderen, het volledige westen van België of de hele wereld.

De ervaren wandelaar kan zich ook abonneren op het maandelijkse Komoot premium pakket, waarbij je alle kaarten en voordelen krijgt, zoals sportkaarten en een wandelverzekering.

Gratis spraaknavigatie

Komoot helpt je ook om te navigeren naar de startplaats of een parking in de buurt van de wandelroute. Bij aankomst kan je de route meteen starten. De navigatiemodus begeleidt je vanaf je aankomstpunt naar het dichtstbijzijnde punt op de route. Je kan de route dus starten waar je maar wil.

Er is geen knooppuntennetwerk voorhanden; de app gebruikt de navigatietechnologie van Google Maps. Je krijgt tussentijdse richtingaanwijzingen en afstandsmeldingen van het aantal meter dat je moet afleggen tot het volgende punt via spraaknavigatie. Ook als het scherm van je smartphone uit is, gaat de navigatie netjes verder.

Als extraatje biedt Komoot de mogelijkheid om foto’s op je route te plaatsen. Nadien kan je die foto’s meesturen naar de Komoot community. Je kan ook wandelbuddies taggen eens de wandeling erop zit.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Spraaknavigatie
  • Geen wandelnetwerk beschikbaar
  • Hulp om naar je startpunt te geraken
  • Navigeert naar het dichtstbijzijnde punt op de route
  • Heel gebruiksvriendelijk, goed voor de beginnende wandelaar
  • Betalende versie met extra opties

Download Komoot in Google Play Store Download Komoot in de Appstore

Komoot.jpg
Een wandelroute volgen met Komoot

2. Wandelknooppunt

Wandelknooppunt is een wandelapp die uitsluitend werkt op het knooppuntennetwerk. Je kan er GPX importeren, zelf plannen of zoeken binnen de app of de website van Wandelknooppunt.

In de app kan je (nog) niet alle Oost-Vlaamse wandelroutes terugvinden. Gelukkig kan je alle routes van Routen.be wél vinden op de website wandelknooppunt.be. Eens je een route vindt op de website die je wil wandelen, kan je de QR code van de route scannen met je smartphone. Daarna sla je ze op in de app en ben je klaar voor vertrek.

Naast de gratis versie, die onder meer een wandelrouteplanner en de mogelijkheid om wandelroutes te importeren biedt, is er ook een abonnementsformule. Die biedt een handige navigatie, offline kaarten, de mogelijkheid om GPX-routes te exporteren, routeplanning buiten het knooppuntennetwerk, synchronisatie met je webaccount en een overzicht van je gewandelde kilometers.

Navigatie van knooppunt naar knooppunt

Eens je de navigatie start, begeleidt de app je van knooppunt naar knooppunt.  Zit je even vast? Dan haal je het scherm erbij. Heb je een abonnement, dan kan je navigeren met de GPS-functie van je smartphone, en krijg je een waarschuwing wanneer je van de route afwijkt. 

Omdat de GPX ingeladen wordt op het wandelknooppuntennetwerk, wordt de route heel zuiver weergegeven. Geen vreemde lijn naast een weggetje op de kaart dus, maar duidelijke trajecten op het netwerk. Ook als de GPS het laat afweten in bosrijk gebied, zal je locatie op het netwerk geprojecteerd worden.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Route wordt weergegeven op het knooppuntennetwerk
  • Navigatie van knooppunt naar knooppunt
  • Eenvoudige besturing, goed voor de beginnende wandelaar
  • Voldoende spraaknavigatie (als abonnee) dat je niet overdondert met aanwijzingen
  • Betalende versie met extra opties

Download Wandelknooppunt in Google Play Store Download Wandelknooppunt in de Appstore

Wandelknooppunt.jpg
Het wandelknooppuntennetwerk volgen met de Wandelknooppunt app

3. Osmand

Osmand is een gratis navigatieapp waarmee je een GPX kan importeren of zelf een route kan plannen zonder knooppunten. Leuk voordeel: je kan een route importeren via ‘plan route’ om de route daarna aan te passen. Zo kan je een kant-en-klare bewegwijzerde lus op het knooppuntennetwerk laten afwijken langs dat ene café of bos dat net langs je route ligt. Voor een kleine bijdrage kan je kaartupdates, onbeperkte downloads en extra statistieken ontgrendelen.

Osmand biedt ook de mogelijkheid om vanuit de app naar Google Maps te gaan. Zo kan je vlot navigeren van je verblijf naar de startplaats van de route. 

Stops en horeca langs je route

Handig: de positie van de knooppunten van de wandelroute worden weergegeven op de kaart. Ook spraaknavigatie is mogelijk, maar dan moet je eerst Nederlands aanduiden via ‘naam van de kaart’.

Verder kan je ook leuke eet-en drinkadresjes op en langs de route vinden. Die stops worden verzameld door de Osmand community. Je kan ook zelf locaties toevoegen door een plek aan te duiden op de kaart en info toe te voegen. Nog een leuke toepassing: je kan de route met één klik omdraaien. Handig als je eerst iets wil eten in het restaurant langs je wandelroute.

Osmand is niet de meest gebruiksvriendelijke app. Er is wat gebruikservaring voor nodig. Maar eens je ermee aan de slag gaat en de app goed leert kennen, is het een technisch zeer goede en uitgebreide wandelpartner.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Je kan adresjes en bezienswaardigheden op de kaart weergeven
  • Je kan afwijken van een kant-en-klare route 
  • Gratis spraaknavigatie
  • Weersvoorspelling 
  • Je kan de route omdraaien
  • Veel extra functionaliteiten en statistieken, voor de geoefende wandelaar
  • Betalende versie met extra opties

Download Osmand in Google Play Store Download Osmand in de Appstore

Osmand.jpg
De Osmand wandelapp biedt stops aan voor onderweg.

4. Gaia GPS

Gaia GPS is een eenvoudige GPX weergavetool. Eens je een GPX inlaadt op de kaart, worden de knooppunten getoond zonder knooppuntennetwerk. De kaart- en routeweergave kan je zelf stijlen om de wandelroute duidelijker op de kaart te zien. Je kan er ook routes mee maken, maar niet op het knooppuntennetwerk.

Tip: om je batterij te sparen zet je het scherm beter uit als je de app even niet gebruikt. Die optie is standaard geactiveerd bij Gaia GPS. Even de optie uitschakelen en je kan je wandeling beginnen. Kies je voor een Premium abonnement, dan kan je de app ook offline gebruiken en krijg je meer dan 300 kaarten cadeau. 

Gaia GPS is een van de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke GPX viewers. Je hebt weinig voorkennis nodig en de app wijst zichzelf grotendeels uit. Een app zonder toeters en bellen die doet wat hij moet doen.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Gebruiksvriendelijk en makkelijk GPX’en importeren
  • Voor de beginnende wandelaar die niets meer dan een simpel kaartje verwacht

Download Gaia GPS in Google Play Store Download Gaia GPS in de Appstore

Gaia-GPS-app.jpg
Gaia GPS is een eenvoudige wandelapp voor beginners.

5. AllTrails

AllTrails heeft veel weg van Komoot en is vooral onder fervente hikers enorm populair. Het principe is simpel: via de zoekfunctie en/of kaart kan je verschillende wandelroutes bekijken en opslaan. De app helpt je navigeren naar de route én geeft ook tijdens het wandelen aan welke richting je uit moet gaan. Zelf een route importeren? Dat doe je door de route via je download met de app te openen. 

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Gebruiksvriendelijk, vooral voor de beginnende wandelaar
  • AllTrails+ voor als je je download ook offline wil raadplegen

Download ALLTRAILS in Google Play Store Download ALLTRAILS in de Appstore

AllTrails

6. Topo GPS

Topo GPS toont de knooppuntennummers direct op de kaart met de afstanden tussen de knooppunten. De kaart is niet helemaal gratis, maar voor een euro heb je meer dan genoeg om je route af te werken. Voor een paar euro extra kan je zelfs alle wandelnetwerken downloaden op de Open Streetmap kaart.

Er is geen stemnavigatie, en onderweg is de weergave soms wat schokkerig, maar je hebt wel alles wat nodig is om de route te volgen op het netwerk.

Troeven:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Wandelnetwerk downloadbaar voor een paar euro
  • Duidelijke navigatie met afstanden tussen de knooppunten
  • Voor de geavanceerde wandelaar
  • Kaarten kan je uitbreiden tegen betaling

Download Topo GPS in Google Play Store Download Topo GPS in de Appstore

Topo-GPS-app.jpg
Het wandelnetwerk is downloadbaar bij de wandelapp van Topo GPS.

7. Guru Maps

Guru maps biedt basisstatistieken zoals de totale afstand en snelheid, maar de grootste troef zijn de stops onderweg. De (offline) zoekfunctie biedt allerlei voorzieningen aan op kaart, zoals cafés, restaurants, logies, winkels, banken, enz. Die punten op de kaart worden verzameld door gebruikers en Open Street Map data.

Het is niet de meest gebruiksvriendelijke app in ons lijstje om een route te importeren. De knooppunten worden weergegeven als sterren op de kaart die je kan aanklikken om het knooppuntennummer te ontdekken. Koop je een abonnement, dan krijg je een aantal extra's, waaronder onbeperkte GPS tracks opnemen en onbeperkt kaarten downloaden. 

Tijdens onze test bleef de locatie van Guru Maps vaak hangen. Of dit door het bossige gebied komt, laten we in het midden. Maar de stops onderweg maken dit een interessante kandidaat voor je volgende wandeltocht.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Je kan adresjes en bezienswaardigheden op de kaart weergeven
  • Voor de geavanceerde wandelaar
  • Basis route visualisatie

Download Guru Maps in Google Play Store Download Guru Maps in de Appstore

8. RouteYou

Een van de langst meegaande apps is RouteYou. En meteen de eerste waarbij je niet meteen een account moet aanmaken. Maar om een eigen route op te slaan in RouteYou moet je naar de website en alsnog een account aanmaken. Wil je je eigen route importeren in RouteYou, dan moet je dit ook via de website doen.

RouteYou verifieert zelf de ingevoerde routes in de website. Het kan dus even duren voor je je route terug kan vinden. Eens geverifieerd, kan je de route terugvinden op naam of locatie via de app. Als je een route wil wandelen die nog niet in RouteYou zit, maak je die best ruim op voorhand aan.

RouteYou biedt net als de wandelknooppunt app de mogelijkheid om toegevoegde routes vanop de website in te scannen met je smartphone via een QR-code of een cijfercode. Helaas staan niet alle Routen wandelroutes op RouteYou.

Eens de route op je smartphone staat, krijg je de route visueel op Google Maps te zien met je eigen locatie. Er is geen spraaknavigatie beschikbaar, maar op de kaart zijn wel knooppunten te zien. 

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Enkel mogelijk op Android-toestellen
  • Veel routes in het aanbod, maar moeilijk om een eigen route te importeren

Download RouteYou in Google Play Store

De app RouteYou
RouteYou app

9. Wikiloc

Via de website van Wikiloc kan je een route toevoegen. Als de route al in de website zit, zal Wikiloc de reeds bestaande route voorstellen. Het hele traject wordt getoond op een Google Maps kaart in satellietweergave of in terreinweergave. Je kan ook gratis de offline kaarten downloaden. Doe dit voor je vertrekt, want met het pakket van 320 MB wordt je mobiel internet snel verbruikt.

Wikiloc heeft een optie waarbij je je locatie kan delen met je vrienden via Facebook of Whatsapp, zodat ze je prestatie live kunnen volgen. De premium versie van Wikiloc belooft meer routes, maar biedt geen extra voordelen tijdens je route. Je kan foto’s toevoegen aan punten onderweg en statistieken raadplegen.

Ga je toch voor een betalende account? Dan gaat 1% van de opbrengst van je abonnement naar non-profitorganisaties die zich inzetten voor een betere planeet.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Locatie en prestatie live delen met vrienden
  • Voor de sportieve wandelaar

Download Wikiloc in de Google Play Store Download Wikiloc Maps in de Appstore

Wikiloc.jpg
De wandelapp van Wikiloc biedt een mooi overzicht van de wandelstatistieken

Conclusie: Hoe kies ik de beste app voor mezelf?

De test leert ons dat er weinig apps zijn die aan alle voorwaarden van een goede wandelapp voldoen. Wel zijn er enkele kanshebbers die binnenkort misschien op jouw smartphone staan. Test vooral zelf welke app bij je past en wat je noden zijn. Wil je de beste spraaknavigatie, het knooppuntennetwerk, stops onderweg of hou je het liever simpel en wil je af en toe gewoon weten waar je bent? Dan kan je ongetwijfeld een goede wandelapp vinden die bij je past.