Brakelbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Brakelbos wandelroute

Length
11,0 km
Time
2u 10m
Terrain
36% Verhard

Zureveldweg 16, 9660 Brakel

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Stap vlak aan de taalgrens 11 kilometer lang in de groene Getuigenheuvels. Laat je onderweg onderdompelen door een staaltje op en top Vlaamse Ardennen: van feeërieke bossen over machtige vergezichten tot gezellige plekjes om op adem te komen.

Startpunt

Kerk Opbrakel

Voor deze wandelroute in Opbrakel en Brakelbos vertrek je in het dorpscentrum, aan de kerk van Opbrakel. Hier kan start je aan knooppunt 28 voor een wandeling van bijna 11 kilometer.

Knooppunt 84

Verrebeekmolen

Verrebeekmolen-David-Stockman.jpg

Even voorbij knooppunt 84 van het wandelnetwerk Getuigenheuvels, waarop deze route is uitgestippeld, staat de Verrebeekmolen. Hij werd gebouwd in 1996 en is een trouwe kopie van de oude windmolen die hier al eind 18de eeuw stond. Je kan de molen bezoeken elke laatste zondag van de maand (13-17u) en zelfs je verse bloem inslaan! 

Knooppunt 29

Livierenbos

Livierenbos.jpg

Aan knooppunt 29 wandel je langs de rand van het Livierenbos, dat volledig op het grondgebied van Flobecq ligt. Vroeger vormde dit bos één geheel met het Brakelbos waar je later op de route door wandelt. Wie meer wandelroutes zoekt langs de taalgrens, kan op pad met onze belevingsgids Grensgevallen.

Knooppunt 34

Brakelbos

Brakelbos_DavidSamyn.jpg
Brakelbos_DavidSamyn.jpg
Brakelbos © David Samyn (7).jpg
Brakelbos © David Samyn (6).jpg

Het Brakelbos (52 ha) pronkt op de flank van de getuigenheuvel Mont de Rhode, Modderode in het Nederlands. Die kan je al zien vanaf knooppunt 34. Het Brakelbos is een beukenbos, met statige beukenbomen van waaruit de Sassegembeek zich in stille ravijntjes een weg baant naar de rivier de Zwalm. In het voorjaar kan je hier ook de wilde boshyacint bewonderen. Een blauwpaars bloemendeken dat maar voor een korte periode te zien is! Om de blauwe kousjes te spotten, volg je aan knooppunt 51 even de bordjes naar knooppunt 6. 

D'Hoppe

Horecacluster La Houppe

LaHouppe_DavidSamyn.jpg
Quintine bier Ellezelles © David Samyn.jpg

Een omweggetje waard is richting de horeca in D’Hoppe. Op de noordelijke beboste flank van de Pottelberg liggen een handvol gezellige cafés en restaurants die je verwelkomen met lekkere snacks, streekgerechten én het populaire streekbier Quintine.

Knooppunt 33

Hoven en landhuizen

Let op bij het oversteken van de drukke Ronsestraat bij het verlaten van het bos!

Vlakbij knooppunt 33, in Wolfskerke, liggen het Hof te Wolfskerke en het Mullenskasteel, een luxueus landhuis met een Victoriaanse toren die tot ver in de omgeving te zien is. Van de 12de eeuw tot de Franse Revolutie was de hoeve in handen van de Abdij van Ename.

Knooppunt 28

Moeder Agnes

Na de wandeling kan je lekker uitrusten en genieten van de familiale sfeer bij eetcafé Moeder Agnes. Hier geniet je van een gulle keuken met seizoensproducten, zowel in het eetcafé als in het gastronomisch restaurant.

Eindpunt

Kerk Opbrakel