Donkmeer wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Donkmeer wandelroute

Length
5,0 km
Time
1u
Terrain
60% Verhard

Donklaan, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Lente, zomer, herfst of winter: het Donkmeer in Berlare scoort in elk seizoen. Dit aangename lusje leidt je helemaal rond deze populaire hotspot, waar bij zonnig weer behalve de bootjes ook de terrassen lonken.

Toegankelijkheid

TROEVEN

Je hebt hier een uitgebreide parkeergelegenheid, ook voor mensen met extra noden. Aan de eendenkooi bevindt zich een sanitair gebouw dat helemaal werd ontworpen voor mensen met een fysieke beperking en kinderen. De rustbanken onderweg ondersteunen iedere wandelaar met ergonomisch verantwoorde rugleuningen en armsteunen.

AANDACHTSPUNTEN

Ook hier vind je geen onoverkomelijke spelbrekers, maar er zijn wel enkele plekjes waar je extra moet opletten. Zo kom je hier en daar iets steilere hellingen tegen – en hier en daar een kuil. We kijken dan vooral naar de eendenkooi zelf.

Startpunt

Onthaalpoort Donkmeer

Donkmeer_Berlare_Bezoekerscentrum2-david-samyn.jpg
Donkmeer_Berlare_Bezoekerscentrum1-david-samyn.jpg

Dit nieuwe onthaalcentrum aan de oevers van het meer is je ideale uitvalsbasis om het gebied rondom te verkennen. Je wordt er op speelse wijze vertrouwd gemaakt met de Berlaarse natuur en geschiedenis en komt alles te weten over het ontstaan van het Donkmeer én de zeldzame vogels en vissen in en rond de oude Scheldemeander.

Knooppunt 8

Bareldonkkapel

Bovenop een zandheuvel aan knooppunt 8 staat de beschermde Bareldonkkapel, een van de mooiste kapellen uit de omgeving. Tijdens de Boerenkrijg die hier in de 18de eeuw ontvlamde, diende de heuvel als uitkijkpost voor de Vlaamse opstandelingen of Brigands. Naast de kapel ligt een bedevaartommegang uit 1953, met zeven stakapelletjes en een calvarieberg met levensgrote beelden.

In 2009 werd in een van de kapelletjes nog gezocht naar het verdwenen Lam Gods-paneel De Rechtvaardige Rechters, maar alweer tevergeefs.

Knooppunt 1 - 2

Eendenkooi

eendenkooi2-inge-van-den-heuvel.jpg

Op een eilandje in het Donkmeer ligt de Eendenkooi, een historisch relict waarvan de eerste vermelding dateert uit 1678. Tot kort na 1930 ving men hier ’s winters massa’s eenden voor de keukens van welgestelde burgers. De constructie, die opmerkelijk goed bewaard bleef, was tot 1950 eigendom van een adellijke familie.

In 2019 werd de Eendenkooi vernieuwd en uitgebreid met een picknickplaats, een wilgentunnel en een vogelkijkhoek. Ideaal plekje om eventjes uit te rusten!

Knooppunt 2 - 9

De Turfsteker

Turfsteker-toerisme-scheldelandkopie.jpg

Vlakbij restaurant Elvira kan je niet naast De Turfsteker kijken, een beeld ter nagedachtenis aan de lokale turfstekers zonder wiens noeste arbeid dit meer er nooit was geweest. Zij waren het die hier in de loop van de 17de en 18de eeuw de veenlaag uit de oude meander ontgonnen. Het veen legden ze in blokken te drogen tot het turf werd, een populaire brandstof in houtarme tijden.

Knooppunt 2 - 9

Bootverhuur

Het grootste binnenmeer van Vlaanderen verkennen is niet alleen fijn te voet of met de fiets, maar ook per boot. Bij de botenverhuur aan de Donklaan kan je waterfietsen, kano’s en motorbootjes huren, of je laten overzetten naar de Eendenkooi. (Begin april tot half oktober.)

Knooppunt 2 - 9

'T weiken

Een absolute must aan het Donkmeer, dit plekje waar toeristen een halve eeuw geleden al kwamen om zich op bussels stro van de boer aan het water neer te vlijen. Gaandeweg groeide ’t Weiken uit tot een zomerbar avant-la-lettre, met strandstoelen en bijhorende parasolletjes. Je kan er iets drinken met zicht op het meer, of je eigen picknick soldaat maken.

Eindpunt

Onthaalpoort Donkmeer