Door Scheldebroeken wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Door Scheldebroeken wandelroute

Length
7,5 km
Time
1u 15m
Terrain
56% Verhard

Waterhoek, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze wandeling in Berlare loopt door het stiltegebied de Scheldebroeken. Ontdek er in de lente de kleurrijke bloemen in het grasland of ga er unieke vogels spotten Met een overtocht op het Appelsveer kan je je wandeling op een leuke manier uitbreiden.

knooppunt 64

Veer Appels – Berlare

Veer Berlare Appels_Berlare_Scheldebroeken wandelroute.jpg

Het veer Berlare-Appels is een van de oudste van de streek: al in het Verdrag van Verdun uit 843 was er sprake van deze overzet. Vandaag vaart de veerman hier nog altijd voetgangers en fietsers gratis heen en weer van Berlare naar Appels aan de overkant van de Schelde, en omgekeerd. De Vlaamse Waterweg biedt een overtocht aan op het uur en op het half uur. Zomerregime: 7.00u tot 21.00u / Winterregime: 7.00u tot 18.00u. Speciale regeling op zon- en feestdagen.

Tussen knooppunten 62 en 63

Kruidenrijk Grasland

Kruidenrijk grasland_Berlare_Scheldebroeken wandelroute.jpg

De wandeling neemt je mee door kruidenrijk grasland. In dit gebied is er een samenwerking tussen de natuur, de landbouw en de jacht. Het gebied wordt twee keer per jaar afgemaaid waardoor het aantal plantensoorten kan toenemen. De verschillende soorten grassen en kruiden zorgen voor prachtige kleuren in mei en juni. Het vezelrijke gras kan dan weer gebruikt worden door de melk- en vleesveeboeren uit de buurt als voeder voor hun runderen. Voor de jacht is het gebied ideaal om dat het kruidenrijk grasland wild aantrekt.

Tussen knooppunten 66 en 65

Scheldebroeken

Scheldebroeken_Berlare_Scheldebroeken wandelroute.jpg

De Scheldebroeken is een reservaatproject opgericht in 1992 door vzw Durme. Het gebied van het reservaat wordt nog elk jaar uitgebreid. Het deelgebied dat op de wandeling ligt wordt het ‘Aubroek’ genoemd. Hier bloeit in de lente de pinksterbloem en de koekoeksbloem. Je kan er ook vogels spotten zoals bijvoorbeeld de grutto die ook wel ‘koning der weidevogels’ wordt genoemd of de roodborsttapuit.

Tussen knooppunten 65 en 64

't Veerhuis

Het Veerhuis_Berlare_Scheldebroeken wandelroute.jpg

Maak een stop in 't Veerhuis voor een wafel, pannenkoek of een lekker streekbiertje. Binnenin zal het interieur je laten terugreizen in de tijd. Bij mooi weer kan je genieten op hun uitgebreid terras.

Veer Appels - Berlare