Durmeboorden wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Durmeboorden wandelroute

Length
9,0 km
Time
1u 50m

Dorpsplein, 9240 Durmen

Toon het startpunt op de kaart

Durmeboorden routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Durmeboorden wandelroute neemt je mee langs het water en doorheen het natuurreservaat de Durmemeersen. Schilderijen van de lokale kunstenaar André Bogaert houden je gezelschap op deze route.

Startpunt

Heilig-Hartkerk Durmen

Startpunt_durmeboorden_wandelroute.jpg

Je start de wandelroute op de parking voor de Heilig-Hartkerk. Deze moderne kerk werd in 1976 ingewijd en kreeg er later nog een parochiezaal en een beiaard met 12 klokjes bij.

Borstbeeld André Bogaert

borstbeeld_André Bogaert_durmeboorden.jpg

Dit borstbeeld werd in 2007 hier geplaatst als hulde aan de kunstschilder André Bogeart. Hij werd geboren in 1920 in Zele-Durmen en stierf in 1986 in Aalst. De schilder had heel zijn leven een sterke verbintenis met zijn geboorteplaats. Hij werd bekend door zijn schilderijen, assemblages, reliëfwerken en fijne tekeningen.

Schilderijen van André Bogaert

schilderij_durmeboorden_1.jpg
schilderij_durmeboorden_2.jpg

Langs de Durmeboorden wandelroute zijn er 26 borden met daarop schilderijen van André Bogaert geplaatst. Hij werd namelijk tussen 1976 en 1982 geïnspireerd door de begroeiing op de schorren van de Durme en de Durmemeersen. Enkele van zijn echte werken hangen in het SMAK in Gent of het Museum voor Moderne Kunst in Brussel.

De Durmemeersen

durmemeersen_durmeboorden.jpg

Dit natuurreservaat strekt zich uit langsheen de Durme, op grondgebied van Zele, Waasmunster en Hamme. De vzw Durme beheert zo’n 40 hectare. Door het natuurbeheer komt er een herstel van de ernstige aantasting die de intensieve moderne landbouw hier veroorzaakte. Dankzij deze inzet kun je in de zomer verschillende zeldzame rietvogels spotten zoals bijvoorbeeld de blauwborst, de rietzanger en de sprinkhaanzanger. Het mooiste gebied in de Durmemeersen is ‘het Bulbierbroek’. Hier wisselen fraaie hooglanden, vochtige ruigtes, rietvelden en zoetwaterschorren elkaar af.

De Sint-Jozefkapel

SintJozefkapel_durmeboorden.jpg

Met de bouw van de kapel in 1707 vervulde Katharina De Clerq de laatste wens van haar overleden moeder. Je kan een vlug kijkje nemen in de kapel die nu eigendom is van de gemeente Hamme. Naast de kapel staat een houtsculptuur van Sint-Jozef, geplaatst in 2009 naar aanleiding van het 300-jarige bestaan van de kapel.

Kapel Heilig Hart van Jezus

hart van jezus_kapel.jpg

Het kapelletje werd gebouwd in 1938 ter vervanging van het kapelletje aan de overkant uit 1928. Dit moest verwijderd worden voor het rechttrekken van de baan. In het kapelletje staat een eenvoudig altaar met daarop een beeld van het Heilig Hart van Jezus.

Heilig-Hartkerk Durmen