Eco-cyclo tour in Deinze fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Eco-cyclo tour in Deinze fietsroute

Length
52,1 km
Time
2u55
Terrain
94% Verhard

Lucien Matthyslaan 9, 9800 Deinze

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Zin om de Leiestreek eens op een ecologische(re) manier te verkennen? Kies voor dubbel verantwoord plezier en spring op je fiets voor de eco-cyclo tour rond Deinze. Zo ontdek je tal van ecologische adresjes terwijl je door een van Oost-Vlaanderens mooiste regio’s bolt.

Knooppunt 5

Brielpoort

Knooppunt 5

Braavo

Leuke-ecologische-winkel-Braavo.jpg

Op zoek naar een leuk aandenken of een origineel cadeau? In de Trend Store van Braavo kan je kiezen uit een heleboel ecologische, eigentijdse spullen ontworpen door startende creatievelingen. Om de zoveel maanden verandert het aanbod. Strijk na het shoppen neer in de Tea Lounge van Braavo: dé place to be voor een lekkere hap, vrij van geraffineerde suiker, gluten en lactose. Helemaal plantaardig dus. (kort afwijken vanaf knooppunt 5)

Knooppunt 5

Foodbart

Restaurant-foodbart.jpg
Lekkere-hamburgers-bij-foodbart.jpg

Bij Foodbart weet je altijd wat je eet, want alle ingrediënten zijn kraakvers en afkomstig van lokale boerderijen. De chef transformeert ze in verse soepen, wraps, salades, uitgebreide maaltijden of heerlijke picknicks. Alleen afhaal! (kort afwijken vanaf knooppunt 5)

Knooppunt 84-85

Roger Raveelmuseum

Roger Raveelmuseum.jpg

Vlakbij de kerk van Machelen-aan-de-Leie verrees in 1999 het Roger Raveel Museum, een strak, wit, hedendaags gebouw dat perfect harmonieert met de pittoreske dorpskern. Binnenin ontdek je een fantastische collectie van het werk van Roger Raveel (1921-2013), de bekende schilder die hier zijn hele leven woonde en werkte. 279 schilderijen, 511 tekeningen en 19 objecten vonden hier onderdak. Raveels stijl was zijn tijd ver vooruit en kenmerkt zich door een mengeling van abstract en figuratief, die symbiotisch samenkomen in zijn schilderijen. Weerkerende elementen zijn witte vierkanten, felle kleuren en spiegels.

Knooppunt 95-97

Purfruit

Biologische-zelfpluktuin-purfruit.jpg

Aan de oevers van de Leie ontdek je een ware oase. Het is de wereld van Purfruit, de biologische zelfpluktuin van Bart en Nele. Je plukt er het lekkerste fruit van het moment. En komt eventjes helemaal tot jezelf. Op hun website staat een handige zelfplukkalender, zodat je altijd weet wanneer wat kan geplukt worden. Spring gewoon binnen tijdens de openingsuren, een afspraak maken hoeft niet. Purfruit voorziet kartonnen doosjes en papieren zakken om je oogst in te doen, maar het is natuurlijk veel duurzamer om je eigen tupperwares mee te brengen.

Knooppunt 89

De Zonnekouter

Man-op-veld-bij-boerderij-de-Zonnekouter.jpg

Deze kleinschalige, biodynamische boerderij brengt haar producten rechtstreeks naar de klant, via een eigen biowinkel. Je vindt er biologische en biologisch-dynamische groenten en fruit, brood, zuivel, vlees, dranken en een basisassortiment droogwaren. Met het accent op kwaliteit, versheid, smaak, korte keten en fairtrade. De Zonnekouter organiseert ook boeiende workshops en gevarieerde kooklessen. (even afwijken vanaf knooppunt 89)

Knooppunt 14-13

De Wassende Maan

Groenten-en-fruit-van-boerderij-de-wassende-maan.jpg

Ook de Wassende Maan dompelt je onder in de biodynamische landbouw. Langs het boerderijpad zie je de boeren aan het werk. Hoe hun groenten en fruitsoorten smaken? Dat ondervind je in de hoevewinkel. Ze verkopen er al de groenten van eigen teelt, aangevuld met een breed aanbod groenten en fruit van collega-bioboeren. (even afwijken tussen knooppunten 14 en 13)

Knooppunt 11

Astene Sas en ’t Oud Sashuis

Astene sas 1 TOV.jpg
Astene Sas

Astene Sas is een plaatje: een historisch ophaalbrugje over de Leie dat nog altijd manueel wordt bediend, en een goed bewaarde schutsluis. In 't Oud Sashuis, een scheepscafé met museumpje, les je je dorst met een Schobiakbier en stil je je honger met een niet te versmaden ‘plankske van het huis’. Voor de ambiance zorgen uitbater/sasmeester Wim en huispapegaai Boris. Heerlijk terras aan het water!

Knooppunt 12-90

Kasteel Ooidonk

Kasteel-van-Ooidonk.jpg
Kasteel van Ooidonk buitenkant.jpg

Het renaissancekasteel Ooidonk, een van de parels in de regio, straalt met zijn indrukwekkende torens en trapgevels pure klasse uit. Het is privaat eigendom en niet altijd te bezoeken – check data en uren op de website! – maar de mooi onderhouden tuinen zijn wel elke dag publiek toegankelijk (behalve op maandag en dinsdagvoormiddag).

Knooppunt 94

Ohne

Verpakkingsvrije-winkel-Ohne-in-Nevele.png

Je brengt je eigen bokaal, doos of zak mee. Weegt die en kleeft er een barcode op. Daarna vul je ze met je favoriete lokale, biologische product. En reken je af aan de kassa. Zo makkelijk is zero waste shoppen bij Ohne. Ohne startte in 2015 in Gent en heeft intussen vijf winkels: twee in Gent, een in Zwalm, een in Aalst, en deze in Nevele. (even afwijken vanaf knooppunt 94)

Knooppunt 48-2

Donza

Donza.jpg

Lien, Stefaan en Ellen zetten de hele dag door gezonde gerechten met lokale producten op tafel. Met daarbij een vers sapje uit eigen tuin, een kop biologische thee of beetroot latte. Kies je voor takeaway? Dan is dat duurzaam verpakt! Op zaterdag kan je terecht in Donza’s microbakkerij voor heel wat vers gebakken lekkers: van desembroden over pistolets tot kaneelbroodjes. (even afwijken tussen knooppunten 48 en 2)

Knooppunt 5

Brielpoort