Fiets- en wandelevenementen

Fiets- en wandelevenementen

Onze agenda voor 2022

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Op STAP IN DE STER

Van beginner tot geoefende wandelaar, jong of al wat minder jong, alleen of met je partner of een vriend(in) erbij: iedereen is welkom op de zondagochtendwandelingen door Provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Op zondag 2 oktober staat er weer een wandeling op het programma, met vooraf een kop koffie of thee. Natuur, gezelligheid en genieten van de omgeving staan centraal tijdens de wandeluitstap. Leuke tip voor wie graag nieuwe wandelmaatjes maakt.

Ga op stap in De Ster

Waasland_DeSter_SN_DavidSamyn.jpg
Wandelen in provinciaal domein De Ster

NATUURWANDELING IN HET MUZIEKBOS

Op de top van de Muziekberg in Ronse ligt het Muziekbos: meer dan 100 hectare natuurpracht met twee speelzones voor de kinderen, een gezellige brasserie en een echte sprookjestoren. Visit Ronse neemt je op zondag 2 oktober mee voor een wandeling vol heerlijke vergezichten en mysterieuze verhalen. Neem zeker goede wandelschoenen mee.

Schrijf je in voor de wandeling door het Muziekbos

Muziekbos
Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
klimtoestel Muziekbos Ronse.jpg
speelzone muziekbos Ronse.jpg
Wandelen en spelen in het Muziekbos

WEEK VAN HET BOS

Van 9 tot 16 oktober stuurt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heel Vlaanderen weer het bos in tijdens De week van het Bos. Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever. Op het programma: tal van activiteiten voor scholen en organisaties, maar natuurlijk ook gewoon voor gezinnen. Leuke bosactiviteiten met een podcast in je oren bijvoorbeeld, geleide boswandelingen en zelfs heuse heksenwandelingen.

Bekijk alle Oost-Vlaamse activiteiten tijdens De week van het Bos  

Brugje-met-trap-in-het-hotondbos.JPG
Wandelpad in het Hotondbos

DAG VAN DE TRAGE WEG

Ook dit jaar valt de Dag van de Trage Weg samen met het slotweekend van de Week van het Bos. Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober worden onder die noemer tal van extra activiteiten georganiseerd op, langs of over trage wegen, ook in Oost-Vlaanderen. Zo wordt in Sleidinge de Gendwegel officieel geopend, pakt Natuurpunt Dendermonde uit met een tocht in de Porre- en Paddebeekvallei en kan je Maarkedal verkennen langs 3 trage wegenroutes van 5, 10 of 15 kilometer.

Bekijk het programma van de Dag van de Trage Weg

Wandelen in natuur rond Gent
Wandelen langs een trage weg

25 jaar Heidebos

In weinig andere Oost-Vlaamse natuurgebieden van Natuurpunt werd er de voorbije decennia zoveel werk verzet als in het Heidebos, een prachtig bos diep in het Waasland. Uniek bovendien, want de combinatie van bos en heide is behoorlijk zeldzaam in deze contreien. Op zondag 9 oktober wandel je met Natuurpunt door het verleden en heden van het bos, en ontdek je letterlijk wat er in 25 jaar tijd allemaal is gebeurd. Hoe is het bos gegroeid en veranderd? Hoe droeg het beheer bij aan het herstel van fauna en flora? Opgelet: honden kunnen niet mee op deze wandeling.

Ontdek 25 jaar Heidebos

WL_Heidebos_19.jpg
Waasland_Heidebos_Wachtebeke.jpg
Heidebos

Lions Trail Run in Oudenaarde

Op zondag 23 oktober is Oudenaarde weer het decor van de Lions Trail Run, een run (of walk) voor het goede doel langs de mooiste natuurpaden van de stad. De organisatie voorziet alles om je een leuke, sportieve voormiddag te laten beleven: animatie, bevoorrading tijdens en na de inspanning, vestiaire en toiletten. Wel even vooraf inschrijven!

Schrijf je in voor de Lions Trial Run

Familie-fietst-bij-stadhuis-van-Oudenaarde.jpg
Oudenaarde

Wandelen langs verhalen in het Waasland

Een artistieke ontdekkingstocht met verhalen, geluidskunst en land-art, dat is het project Bos-Grens in het Waasland. Geïnspireerd door de rijkdom van verhalen van vroeger en nu, wandel je langs de grensdorpen Sint-Gillis-Waas (BE), Kapellebrug (NL), de prachtige Waterwinbossen Clinge (NL) en het Stropersbos (BE). Je startpunt is Klingspoor in Sint-Gillis-Waas, waar je alle info krijgt plus een toestel met hoofdtelefoon om de bijhorende soundtrack te beluisteren. Vlij je neer op de ‘grensbanken’ onderweg en laat je innemen door deze bijzondere wandeling.

Ga kunstwandelen aan de grens

Winters-wandelen-in-het-Stropersbos.jpg
Waasland_Stropersbos_SGW_DavidSamyn2.jpg
Wandelen in het Stropersbos

Instagram- en TikTok-wandelroute in Aalst

Op pad met tieners? Aalst pakt uit met een Instagram- en TikTok- wandelroute door het centrum van de stad. De route brengt je naar twaalf fotogenieke locaties die niet misstaan op je Instagram- en TikTok-profiel, waar je telkens een zie-, doe- en ontdek-opdracht uitvoert. 

Lees hier alles over de wandelroute

Werfplein_aalst.jpg
Wandel langs de hipste plekjes van Aalst

Natuurwandelingen in de provinciale domeinen

Ben je een natuurliefhebber? Haast je op zondag dan naar de provinciale domeinen Het Leen in Eeklo en De Brielmeersen in Deinze. Je kan er met een gids gratis mee op wandel om zo kennis te maken met de natuur in de domeinen. Elke maand wordt er gefocust op een ander thema, zoals bijen, erfgoedpluimvee, of het belang van bomen en struiken voor mens en klimaat. De wandelingen zijn gratis, maar voor de wandelingen in Het Leen is vooraf inschrijven verplicht. 

Bekijk het programma in de Brielmeersen

Bekijk het programma in Het Leen en schrijf je in 

Provinciaal Domein Het Leen_wandelroute_Routen.JPG
Maak kennis met de natuur in provinciale domeinen zoals Het Leen