Fiets- en wandelevenementen

Fiets- en wandelevenementen

Onze agenda voor december en januari

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Kerstrun in Geraardsbergen

Zet je kerstmuts op en loop op zaterdag 23 december mee met de allereerste Christmas Nightrun in Geraardsbergen: een gezellige loop en wandeling doorheen gebouwen, met heel wat kerstgetinte animatie en lichteffecten onderweg. Starten doe je op de Markt, voor een parcours van 7 kilometer. Op dit event gaat het niet om winnen, benadrukken de organisatoren. De bedoeling is om samen met familie en vrienden te genieten van de combinatie sport en plezier. Proviand voor onderweg is voorzien, net als een lekkere mattentaart achteraf. Inschrijven kan op voorhand maar ook nog op de dag zelf, vanaf 17 uur.

Doe mee aan de kerstrun

Muur Geraardsbergen.jpg

Kerstmagie in het Kasteel van Laarne

Het kasteel van Laarne is zo al een sprookjeskasteel. Maar dat het daar nóg sprookjesachtiger kan, bewijst elk jaar opnieuw het kerstevenement Kerstmagie. Niets is wat het lijkt tijdens deze magische wandeling doorheen prachtige zalen. Je wordt ondergedompeld in een wonderlijke wereld vol grandioze decors in een unieke setting. Leer meer over de geschiedenis van het kasteel en de verborgen schatten binnenin, terwijl een magische kerst voor je ogen tot leven komt. Open van 8 tot 26 december, telkens van 10 tot 20 uur.

Beleef kerstmagie in Laarne

laarne_kasteel.jpg
kasteel_van_laarne.jpg

Winterwandelen in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen, dat is in élk seizoen verrassend wandelen, maar in de winter nog net iets verrassender dan anders. Postkaartklare vergezichten, een lekker winterzonnetje, rust alom en gezellige cafeetjes om elke hoek: heerlijk toch? Trek je stapschoenen aan en duffel je warm in voor de winterwandeling van Pasar, op 27 december in en rond Huise. Onderweg zorgt de organisatie voor een winterse lekkernij, na de wandeling kan je nagenieten in de bar van het gemeentecomplex van Huise. Wel even vooraf inschrijven!

Ga winters wandelen in de Vlaamse Ardennen

Huisekoutermolen in Huise

OP STAP LANGS GENTSE LICHJES

Op het Lichtfestival is het nog wachten tot 31 januari, maar de lichtplanwandeling Gent Verlicht brengt je nu al in de sfeer. Zeker met de feestdagen, wanneer de Gentse straten voor een nóg feeërieker plaatje zorgen dan anders. Het basistraject start op de Kouter en is iets meer dan drie kilometer of 4.300 stappen lang. Maar er zijn verschillende ommetjes mogelijk zodat je in totaal vijf kilometer in de benen hebt. Aanrader voor wie een bezoek aan de kerstmarkt of het Winterwonderkasteel graag combineert met een romantisch rondje stappen!

Ontdek Gent Verlicht

Gent Verlicht.jpg
GentKerst.jpg

Bomenwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen

Ook in 2024 trekt Natuurpunt er elke maand thematisch op uit in de Bourgoyen-Ossemeersen. Op zaterdag 6 januari staan de winterbomen in het Gentse natuurreservaat centraal. Trek je stapschoenen aan en ontdek hoe je boomsoorten in de winter kunt herkennen. Aan het onthaal liggen verrekijkers klaar die je op deze wandeling kan meenemen. Inschrijven voor deze wandeling hoeft niet!

Ga op stap in de Bourgoyen-Ossemeersen

Gent Bourgoyen Ossemeersen. jpg

FIETSEN LANGS WINTERVOGELS

De trappers op in de winter? Het kan op zondag 7 januari tijdens een winterse fietstocht van Natuurpunt in de Damvallei in Destelbergen. Van aan het café ’t Schippershuis aan de Schelde fiets je langs enkele hotspots voor vogels tussen Gentbruggebrug en de Ringvaart. Ook de overwinterende watervogels op het Scheldemeer en het Damvalleimeer kan je op deze fietstocht observeren. Neem dus zeker je verrekijker mee. Vooraf even inschrijven is verplicht!

Fiets langs watervogels in Destelbergen 

Vogels Damvalleimeer.jpg

VOGELS KIJKEN IN DE BRIELMEERSEN

Ook in de Brielmeersen in Deinze kan je op zondag 7 januari vogels gaan spotten. Een natuurgids neemt je mee op een nieuwjaarswandeling door het recreatiedomein en geeft tekst en uitleg bij tal van vogelsoorten die er ’s winters neerstrijken. Afsluiten met een hapje of drankje kan in cafetaria De Brielschuur.

Ga vogels spotten in de Brielmeersen

Brielmeersen.jpg

WINTERWANDELING IN HET PARKBOS

Op een boogscheut van Gent ligt het Parkbos, een groene long van 1200 hectare die zich uitstrekt over Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Hier is variatie troef: behalve bos vind je er ook moerasgebieden met knuppelpaden, speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Ideaal wandelgebied dus, en dat laat Natuurpunt je op 21 januari graag zien tijdens een ochtendlijke winterwandeling. Hoe komen zoogdieren, insecten, vissen en vogels de winter door? Hoe beschermen zij zich tegen de winterse kou? Sommige dieren kunnen wegtrekken, maar dat is geen optie voor planten. Hoe zorgen zij ervoor dat ze er de volgende keer weer bij zijn? Opgelet: op deze gratis wandeling zijn honden niet toegelaten.

Ga op stap door het Parkbos