Fiets-en wandelevenementen

Fiets-en wandelevenementen

Onze agenda voor 2020

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Op heksenjacht in het kasteel van Laarne (28 juni - 30 augustus)

Met zijn spitse torens en vierkante donjon is het kasteel van Laarne niet alleen een plaatje, achter de imposante kasteelmuren huizen ook verhalen die zo in een sprookjesboek kunnen. Verhalen van ridders en jonkvrouwen, maar ook van de heksen die hier ooit in de kerker werden gegooid op verdenking van ‘omgang met de duivel’.

Met de movieguide ‘Heksen’ verken je het hele slot van boven tot onder, in het kielzog van je gidsen pastoor Jan en poetsvrouw Josyne. Maak je klaar voor een heuse teletijdreis naar het verleden, van de salons via de middeleeuwse voorraadkelder tot de gevangenissen. Een soms wat spooky maar altijd fascinerende wandeling, ook voor kinderen. Tot eind augustus elke dag open (behalve op zaterdag), in september en oktober elke zondag. Je kan ook rond het kasteel fietsen met de Kastelen fietsroute.

Bezoek het kasteel van Laarne

Kasteel van Laarne.jpg
Bezoek het Kasteel van Laarne met movieguide.

Wandelen langs kunst in de Vlaamse Ardennen (28 juni - 27 september)

Stappen door de Vlaamse Ardennen en hier en daar ook een streepje kunst meepikken? Het kan tot 27 september met biZAR 2020, een kunstroute van 4 à 7 kilometer in en rond het dorpje Zarlardinge. In weides en bosjes, op elektriciteitsbakjes, op schuren, zelfs op de kerkhofmuur: overal waar je kijkt, staat of hangt werk van lokale kunstenaars.

Wie nog meer wil wandelen, kan met de Duivel wandelroute de ene fotogenieke plek na het andere ontdekken in Everbeek, vlakbij de taalgrens. 

Stap de biZAR kunstroute vanuit Zarlardinge

Kraak de code met Vlieg (Doorlopend)

Ook dit jaar zijn de Schatten van Vlieg, de tofste schattentochten van de zomer, weer van de partij. Zelfs al bezoek je met de kinderen elk jaar dezelfde locatie(s), dan nog verrast Vlieg elke keer weer door het wisselende thema of de nieuwe geschenken in de kist.

Behalve op heel wat culturele hotspots in Oost-Vlaanderen, kun je ook in de provinciale domeinen Vlieg achterna wandelen. En zoals steeds, heeft ze haar kistjes weer slim verborgen tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk… Spits je oren, want het thema dit jaar luidt ‘hoor jij wat ik hoor?’.

Jaag op Oost-Vlaamse schatten met Vlieg

De Zwalmmolen in Zwalm
Zwalmmolen in Zwalm
Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm)
Kaaihoeve in Meilegem

Stroom mee met Hoogtij (21 juni - 20 SEPTEMBER)

Het Sigmaplan verrichte wonderen voor flora en fauna in Scheldeland, de waterrijke regio tussen Gent en Antwerpen. En hoe kun je beter al dat kersverse natuurschoon langs de Durme, de Rupel en de Schelde verkennen dan te voet? Hoogtij, het jaarlijkse publieksfeest van het Regionaal Landschap Schelde-Durme, viert deze keer niet één dag feest, maar een hele zomer lang.

Meer dan 20 gemeenten, van Destelbergen en Melle tot  Kruibeke en Zwijndrecht, sturen je wandelen langs hun mooiste natuurplekjes. Gewoon naar de website surfen, de plek aanklikken waar je graag de beentjes wilt uitslaan, en weg ben je. Wie onderweg zijn of haar ‘langste golf’  inblikt, kan ook nog een mooie prijs winnen.

Ontdek het wandelaanbod van Hoogtij

oude durme 2.jpg
Wandel langs de Durme in Waasland

De boot op met Van Eyck (2 juli - 31 oktober)

Zeg niet zomaar ‘stadswandeling’ tegen de ‘OMG! Seven Senses Tour’, een van de activiteiten waarmee Gent ‘zijn’ Jan Van Eyck viert. Ontdek Gent door de ogen van de Vlaamse Meester en zet daarbij al je zintuigen in. En nee, dat zijn er geen vijf maar zeven.

De tour neemt je niet alleen mee langs historische pareltjes, streetartkunstwerken en lekkere adresjes, in de tunnel onder het Laurentplein ga je ook te water op voor een heus spektakel van digitale projecties. Per bootje gaat telkens maar de helft van de maximumcapaciteit mee, je vaart dus helemaal veilig.

Wil je nog meer wandelen door het Gent van Van Eyck? Bestel de gratis fiets-en wandelkaart met routes door het Gent van Van Eyck

Boek je tickets voor de Seven Senses Tour 

Door het Waasland met Vijd (Doorlopend)

Nog meer Van Eyck in Beveren, waar Joost Vijd, de opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods, werd geboren als zoon van de baljuw. Nog nooit van gehoord? Dan heb je hem vast al gezien, want hij liet zichzelf en zijn vrouw op het schilderij vereeuwigen, knielend aan weerszijden van het veelluik.

Onder het motto ‘zonder Beveren geen Lam’ pakt de gemeente uit met Vijdland, een multimediale wandel- en fietstocht die je doorheen het Waaslans van Vijd voert,  langs adembenemende kastelen en tuinen, een bruisende wereldhaven en de eindeloze polders. Combineer Vijdland met een gezellige picknick met lekkers uit de tijd van Vijd, of combineer je trip met een spannende zoektocht.

Download de Vijd belevingstocht

 

preview_Beveren_Parkbos_Hof_Ter_Saksen-5.jpg
Een van de highlights langs de Vijd belevingstocht