Fiets- en wandelevenementen

Fiets- en wandelevenementen

Onze agenda voor 2022

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Podcast Het Gentbos in gevaar

Vanaf 30 maart kan je het Gentbos bezoeken met de podcast ‘Het Gentbos in gevaar’, ideaal voor een bosuitstap met kinderen. In de podcast komen de dieren en planten in het Gentbos tot leven en strijden ze tegen de droogte, één van de gevolgen van het veranderend klimaat. Op 6 stopplaatsen scan je de QR-code en hoor je het verhaal.  

Lees meer over de podcast

Gentbos Bottelare 1 - Inge Van den Heuvel.jpg
Bezoek het Gentbos met een podcast

Ros Beiaard fietsroute

Tijdens het Ros Beiaardjaar 2022 wordt de Dendermonde fietsroute tijdelijk omgedoopt tot Ros Beiaard fietsroute. Spring in Dendermonde op je fiets voor een tocht van 45 kilometer langs sluizen en bruggen, natte weilanden en stemmige dorpjes, het Donkmeer en Appels Veer, en maak kennis met de boeiende geschiedenis van het Ros. 

Download de fietsroute

Ros Beiaardommegan.jpg
Fiets langs de geschiedenis van het Ros Beiaard

Hommelexcursies tijdens de Week van de Bij 

Van 29 mei tot 5 juni vieren we de Week van de Bij, een Vlaamse initiatief dat de rol van bijen in het het biodiversiteitsverhaal wil benadrukken. Je kan tijdens het openingsweekend op verschillende plekken op zoek naar hommels tijdens hommelexcursies. Je maakt op deze wandelingen kennis met onze pluizigste wilde bijen en leert heel wat over hun levenswijze en relatie met bepaalde planten. Op zaterdag 28 mei kan je op hommelexcursie in Puyenbroeck, op zondag 29 mei rond de Boembekemolen in Brakel. De wandelingen zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht. 

Schrijf je in voor de hommelexcursie in Puyenbroeck

Schrijf je in voor de hommelexcursie rond de Boembekemolen

Hommel op lavendel
Kom alles te weten over hommels op een hommelexcursie

Medidatief wandelen in de Vlaamse Ardennen

Heb je nood aan tijd voor jezelf, en wil je de mallenmolen in je hoofd even doen vertragen? Ga eens medidatief wandelen! Onderweg doe je aan mindfulness, pas je ademhalingstechnieken toe en open je al je zintuigen voor het natuurschoon. Klinkt dat moeilijk? Coach Karen helpt je graag op weg. Elke maand kan je met haar medidatief wandelen in de bossen van de Vlaamse Ardennen. Deelnemen kost €22 inclusief een hapje en een drankje, en inschrijven is verplicht. 

Lees meer over medidatief wandelen met Karen en schrijf je in 

Raspaillebos_DavidSamyn2.jpg
Maak kennis met medidatief wandelen, onder meer in het Raspaillebos

Natuurwandeling met de rolstoel in Puyenbroeck

Op zondag 29 mei neemt een gids je mee om de mooiste natuurplekjes van Puyenbroeck te verkennen. Tijdens het uitstippelen van de route werd extra rekening gehouden met rolstoeltoegankelijkheid. Geen kleine zandweggetjes dus, maar goed toegankelijke paden. De wandeling is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. 

Schrijf je in voor de rolstoeltoegankelijke natuurwandeling

Provinciaal Domein Puyenbroeck
Wandel langs de mooiste natuurplekjes van Puyenbroeck, ook met de rolstoel

themawandeling of -fietstocht in Aalst

Hoe goed ken jij Aalst? Wat is de geschiedenis van Aalst? Wat is hier vroeger allemaal gebeurd? Welke spannende, grappige of droevige verhalen zijn erover te vertellen? Elke eerste zondag van de maand nemen de stadsgidsen van Aalst je mee op een boeiende wandeling of fietsrit door de Ajuinenstad, telkens rond een ander thema. De rondleiding is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Bekijk het programma en schrijf je in 

Grote Markt Aalst.jpg
t gasthuys stedelijk museum aalst.jpg
Leer een andere kant van Aalst kennen vanop de fiets op te voet

FESTIVAL STROOM IN DE SCHELDEVALLEI 

STROOM (vroeger Hoogtij) is een festival dat de troeven van de Scheldevallei in de kijker zet. Heel de zomer lang kan je in 23 gemeenten langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen terecht voor verschillende activiteiten, telkens met de natuur rond de Scheldevallei als hoofdspeler. Zo zijn er concerten, kunstexposities, en ook fiets- en wandelroutes. #herecomestheflood, bijvoorbeeld, is een fiets- en wandeltocht langs foto's van kunstenaar Rem van den Bosch, die de verwoestende kracht van het Scheldewater verbeeldt. 

Bekijk hier het volledige programma 

Scheldebroeken Zele.jpg
Ontdek de troeven van de Scheldevallei met STROOM

Speurzoektocht in ename

Tieners kunnen zich in Ename uitleven met de zoektocht 'Ontrafel mysterieuze sporen'. Met een kompas en de Erfgoedapp op een tablet trek je op een 3 km lange, spannende tocht langsheen het Enaamse erfgoed en bos. De opdracht? Raadsels oplossen om een mysterieuze figuur te helpen. De speurzoektocht is gratis, maar reserveren is verplicht. 

Reserveer je plek voor de speurzoektocht

PAM Ename © David Samyn.jpg
Ga op speurzoektocht in Ename

Kinderzoektochten in Aalst 

Speciaal voor avonturiers vanaf 6 jaar stippelde Visit Aalst drie spannende zoektochten uit. Je gids is spotvogel Rik, die wandelingen vol vragen, rebussen en doe-opdrachten voor je in petto heeft. De thema’s hebben allemaal iets te maken met de geschiedenis van de Ajuinenstad: priester Daens, Louis Paul Boon en andere historische figuren, en natuurlijk oilsjt carnaval. Bij elke tocht hoort een brochure (€ 3) die je via de webshop of in het infokantoor kan kopen. Leuke tip voor families die Aalst eens op een andere manier willen leren kennen.

Koop hier je brochures voor de zoektochten

Natuurwandelingen in de provinciale domeinen

Ben je een natuurliefhebber? Haast je op zondag dan naar de provinciale domeinen Het Leen in Eeklo en De Brielmeersen in Deinze. Je kan er met een gids gratis mee op wandel om zo kennis te maken met de natuur in de domeinen. Elke maand wordt er gefocust op een ander thema, zoals bijen, erfgoedpluimvee, of het belang van bomen en struiken voor mens en klimaat. De wandelingen zijn gratis, maar voor de wandelingen in Het Leen is vooraf inschrijven verplicht. 

Bekijk het programma in de Brielmeersen

Bekijk het programma in Het Leen en schrijf je in 

Provinciaal Domein Het Leen_wandelroute_Routen.JPG
Maak kennis met de natuur in provinciale domeinen zoals Het Leen