Fiets-en wandelevenementen

Fiets-en wandelevenementen

Onze agenda voor 2020

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Met z’n allen het bos in (11-18 oktober)

Geen oktober zonder de Week van het Bos! Ook dit jaar zet het Agentschap Natuur & Bos (ANB) weer alle Vlaamse bosgebieden extra in de kijker met tal van activiteiten voor groot en klein. Want buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons allemaal gezonder én creatiever, luidt het. Op de agenda vanaf zondag 11 oktober: massa’s wandel- en speelpret, ook in veel Oost-Vlaamse bosgebieden. In het Recreatiedomein Nieuwland in Berlare bijvoorbeeld kan je bevers en reeën spotten tijdens een nattelaarzenwandeling, in het Buggenhoutbos kom je al stappend alles te weten over paddenstoelen, en in het provinciaal domein Puyenbroeck nemen gidsen je mee langs het Opkikkerpad.

Kom wandelen tijdens Week van het Bos

Kravaalbos Aalst1.jpg
Kravaalbos Meldert © David Samyn (1).jpg

Stappen langs trage wegen (17-18 oktober)

Nog meer wandelen? Leve de Dag van de Trage Weg! Of liever Dagén, want sinds een paar jaar is dit luikje van de Week van het Bos een twéédaags evenement geworden. Het doel bleef hetzelfde: mensen samenbrengen op en rond trage wegen, want die hebben heel wat te bieden. Rust en groen om zalig in te ontspannen, maar ook veel verhalen.

Trek in Eeklo mee door provinciaal domein Het Leen bijvoorbeeld, een uitgestrekt natuurgebied dat vroeger een militair domein was. Verken de Lembeekse Bossen, die andere groene long in het Meetjesland. Of wandel door en rond het tuinbouwersdorp Kastel, langs de Scheldedijken tussen Grembergen en Hamme. Deelnemen is gratis, inschrijven een goed idee!

Bekijk de wandelingen langs trage wegen in Oost-Vlaanderen

Autovrije zondag in Gent (18 oktober)

Een feestje zit er dit jaar wegens corona niet in, maar op Autoloze zondag 18 oktober wordt de Gentse fly-over wél weer strikt fiets- en wandelterrein. Samen met een flink deel van de binnenstad gaat de B401 dicht voor alles op vier wielen, en dat van ’s ochtends tot in de namiddag. Zo kan je zorgeloos fietsen van aan het Zuid tot in het Prinsenhof. Langs een route die je zelf kiest, of eentje die de Stad voor jou heeft uitgestippeld langs bekende en minder bekende stukjes Gent.

Voor wie liever te voet de stad intrekt: dat kan voortaan met Walk Local, 15 tochten waarin bekende Gentenaars zoals Steve & David Dewaele (alias Soulwax en 2manydj’s), Murielle Scherre en Pascale Platel hun favoriete plekken verklappen.

Ga fietsen in Gent tijdens de Autovrije zondag

Sint-Baafs-kathedraal_Gent (2).jpg
Café Afsnis Gent David Samyn.jpg
Reep Gent.jpg

De boot op met Van Eyck (2 juli - 31 oktober)

Zeg niet zomaar ‘stadswandeling’ tegen de ‘OMG! Seven Senses Tour’, een van de activiteiten waarmee Gent ‘zijn’ Jan Van Eyck viert. Ontdek Gent door de ogen van de Vlaamse Meester en zet daarbij al je zintuigen in. En nee, dat zijn er geen vijf maar zeven.

De tour neemt je niet alleen mee langs historische pareltjes, streetartkunstwerken en lekkere adresjes, in de tunnel onder het Laurentplein ga je ook te water op voor een heus spektakel van digitale projecties. Per bootje gaat telkens maar de helft van de maximumcapaciteit mee, je vaart dus helemaal veilig.

Wil je nog meer wandelen door het Gent van Van Eyck? Bestel de gratis fiets-en wandelkaart met routes door het Gent van Van Eyck

Boek je tickets voor de Seven Senses Tour 

Door het Waasland met Vijd (Doorlopend)

Nog meer Van Eyck in Beveren, waar Joost Vijd, de opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods, werd geboren als zoon van de baljuw. Nog nooit van gehoord? Dan heb je hem vast al gezien, want hij liet zichzelf en zijn vrouw op het schilderij vereeuwigen, knielend aan weerszijden van het veelluik.

Onder het motto ‘zonder Beveren geen Lam’ pakt de gemeente uit met Vijdland, een multimediale wandel- en fietstocht die je doorheen het Waaslans van Vijd voert,  langs adembenemende kastelen en tuinen, een bruisende wereldhaven en de eindeloze polders. Combineer Vijdland met een gezellige picknick met lekkers uit de tijd van Vijd, of combineer je trip met een spannende zoektocht.

Download de Vijd belevingstocht

 

preview_Beveren_Parkbos_Hof_Ter_Saksen-5.jpg
Een van de highlights langs de Vijd belevingstocht

Stappen door de Gentse circuswijk

Juicht, want het circus is weer in de stad! Niet op het Sint-Pietersplein of de Vrijdagmarkt, maar in het Huis van Alijn, dat op de expo ‘Circus onderweg’ uitpakt met een bijzondere collectie foto’s, films, affiches, persoonlijke voorwerpen én getuigenissen van rondreizende clowns, acrobaten, goochelaars, krachtpatsers en dierentemmers.

Kinderen kunnen er gratis op tournee met de circuskaravaan van Hendrik en Poes, voor wie meer wil weten over Gent als circusstad is er een uitgestippelde wandeling langs – al dan niet verdwenen – circusverhalen. Over jongleur Mephisto bijvoorbeeld, die op de hoek van de Lammerstraat zijn eigen café had en bekend was voor zijn kunstjes met zeeleeuwen. Of over de ‘beestenhof’ in het Muinkpark, waar een circusdirecteur ooit 300 frank bood voor olifant Jack. Rode neus op, en wandelen maar!

Download de circuswandeling