Fiets-en wandelevenementen

Fiets-en wandelevenementen

Onze agenda voor 2021

Op zoek naar een uitstap met familie of vrienden? Routen selecteert elke maand de beste fiets- en wandelevenementen uit Oost-Vlaanderen. Zet deze fiets- en wandelevents zeker in je agenda.

Hoogtij: Feest mee in Rivierpark Scheldevallei

Nog tot 19 september is het tussen Gent en Antwerpen alle dagen feest met Hoogtij, een evenement dat je mee op sleeptouw neemt langs de Schelde, Durme en Rupel. In 23 gemeenten en steden maak je op een verrassende manier kennis met het water en tal van mooie plekken erlangs.

Je komt ook van alles te weten over het Sigmaplan, dat de natuur in de Scheldevallei een enorme boost heeft gegeven. Op het programma: openluchttentoonstellingen waarlangs je kunt wandelen, smakelijke fietslussen met picknick, speurtochten voor jong en oud, en fietsroutes om te beluisteren, met audiofragmenten onderweg.

Plan je trip naar Hoogtij

Galloways Kalkense Meersen.jpg
Een van de wandelingen tijdens Hoogtij gaat door de Kalkense Meersen vanuit Wichelen.

De Hartstocht: Fietsen met acteurs langs Oost-Vlaamse wegen

Het Gentse theatergezelschap Compagnie Cecilia heeft zijn hart verloren aan fietsen, en die liefde werd er tijdens de coronacrisis, toen ook theaters dicht moesten, alleen maar groter op. Dus waarom zouden we niet zelf een paar leuke fietsroutes uitstippelen op het Oost-Vlaamse fietsnetwerk, vonden de acteurs en enkele fietsminnende sympathisanten.

Samen maakten ze De Hartstocht, drie routes tussen de 35 en 45 km langs de gekende fietsknooppunten met verhalen over knooppunten en kruispunten in het leven. Elke route vertrekt aan Dok Noord in Gent en voert je in een andere windrichting. Onderweg kun je halt houden aan de bordjes met QR-codes om te genieten van een verhaal ter plekke, verteld door onder meer Titus De Voogdt, Marijke Pinoy, Jean-Paul Van Bendegem en Bieke Purnelle.

Fiets De Hartstocht van Compagnie Cecilia

Hal 16_dok_noord.jpg
Alle routes van Compagnie Cecilia starten in Dok-Noord in Gent

OMG! Seven Senses Tour: Zintuigen op scherp in Gent

Het Van Eyck-jaar is nog altijd springlevend. Meer nog: het themajaar rond Gents grootste Vlaamse Meester werd in 2021 zelfs verlengd onder de noemer Van Eyck XXL, en dat nog een hele zomer lang. Ook de Seven Senses Tour, een echte aanrader voor wie van Gent, kunst en geschiedenis houdt, kan je nog tot eind augustus boeken.

Dit is niet zomaar de zoveelste stadswandeling, maar wel eentje die al je zintuigen op scherp stelt. Ruiken, voelen, proeven, horen, zien, je zesde zintuig aanscherpen en bewegen: ze komen alle zeven aan bod tijdens een tour langs historische parels zoals het Groot Vleeshuis en het Geraard de Duivelsteen.

Geniet vanuit een bootje van digitale projecties in de tunnel onder het Laurentplein, en hou halt bij enkele gepassioneerde Gentse vaklui. Achteraf zin in nóg meer Van Eyck en Gent? In het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal (www.sint-baafskathedraal.be) kan je je niet alleen vergapen aan het prachtig gerestaureerde Lam Gods, je duikt er ook met een VR-bril 600 jaar terug de geschiedenis in.

Boek je Seven Senses Tour

Duivelsteen_Reep_Gent.jpg

Gentse Buitenband: Fietsen en wandelen door de groene rand van Gent

Alweer geen Gentse Feesten, maar dat laat de Gentse Buitenband, traditioneel het slotevenement van de 'Gentsche fieste', ook dit jaar niet aan zijn hart komen. Het fietsevenement van de Landelijke Gilden organiseert in juli zelfs vier fiets- en wandelweekends vanuit vier verschillende startplaatsen: Zwijnaarde, Wondelgem, Drongen en Desteldonk. Daar kan je kiezen voor 25 km of 45 km trappen, of maximum 8 kilometer stappen.

Deelnemen is gratis, maar je vooraf registreren is wel verplicht. Via de inschrijvingslink kan je meteen een lekker picknickpakket Gentse kweek bestellen, tegen de honger en dorst onderweg!

Schrijf je in voor de Gentse Buitenband

Het Gouden Hoofd en kerk Zwijnaarde.jpg

Zomerzoektocht: Wandelen met verrassende vragen

De Zomerzoektocht van Davidsfonds, het grootste culturele zomerevent van Vlaanderen, trekt dit jaar naar de historische binnenstad van Gent en het landelijke Zulte in de Oost-Vlaamse Leiestreek. Gent omwille van zijn voor de hand liggende troeven, Zulte omdat ze daar in 2021 kunstenaar Roger Raveel herdenken, die 100 jaar zou zijn geworden.

De succesformule is bekend: verrassende vragen langs een lusvormig parcours dat je een streek in Vlaanderen met andere ogen doet bekijken. Doorgewinterde zoektochters kiezen voor de formule Klassiek, wie ook op pad gaat met kinderen en wat toegankelijker vragen wil, kan kiezen voor de familieformule. Leg je de lussen succesvol af, dan maak je kans op mooie prijzen. Bovendien zorgen horeca en handelaars voor leuke extra's.

Let wel: de Zomerzoektocht is niet gratis. Om eraan deel te nemen, koop je online een van de zoektochten of schaf je je meteen een duopakket aan. Je krijgt er tal van voordelen in winkels en in de horeca bovenop!

Doe mee met de Zomerzoektocht

Roger-Raveel-wandelroute.jpg
De zomerzoektocht vindt dit jaar plaats in het landelijke Zulte, om Roger Raveel te eren.

Door het Waasland met Vijd (Doorlopend)

Nog meer Van Eyck in Beveren, waar Joost Vijd, de opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods, werd geboren als zoon van de baljuw. Nog nooit van gehoord? Dan heb je hem vast al gezien, want hij liet zichzelf en zijn vrouw op het schilderij vereeuwigen, knielend aan weerszijden van het veelluik.

Onder het motto ‘zonder Beveren geen Lam’ pakt de gemeente uit met Vijdland, een multimediale wandel- en fietstocht die je doorheen het Waasland van Vijd voert,  langs adembenemende kastelen en tuinen, een bruisende wereldhaven en de eindeloze polders. Combineer Vijdland met een gezellige picknick met lekkers uit de tijd van Vijd, of combineer je trip met een spannende zoektocht.

Download de Vijd belevingstocht

 

preview_Beveren_Parkbos_Hof_Ter_Saksen-5.jpg
Een van de highlights langs de Vijd belevingstocht

Stappen door de Gentse circuswijk

Juicht, want het circus is weer in de stad! Niet op het Sint-Pietersplein of de Vrijdagmarkt, maar in het Huis van Alijn, dat op de expo ‘Circus onderweg’ uitpakt met een bijzondere collectie foto’s, films, affiches, persoonlijke voorwerpen én getuigenissen van rondreizende clowns, acrobaten, goochelaars, krachtpatsers en dierentemmers.

Kinderen kunnen er gratis op tournee met de circuskaravaan van Hendrik en Poes, voor wie meer wil weten over Gent als circusstad is er een uitgestippelde wandeling langs – al dan niet verdwenen – circusverhalen. Over jongleur Mephisto bijvoorbeeld, die op de hoek van de Lammerstraat zijn eigen café had en bekend was voor zijn kunstjes met zeeleeuwen. Of over de ‘beestenhof’ in het Muinkpark, waar een circusdirecteur ooit 300 frank bood voor olifant Jack. Rode neus op, en wandelen maar!

Download de circuswandeling

Sint-Baafs-kathedraal_Gent (2).jpg
Café Afsnis Gent David Samyn.jpg
Reep Gent.jpg
Wandel door de straten van Gent

Op wandel tijdens de Infodag Groepen XL

Plan je wel eens een wandeltrip met je vereniging, je familie of je vrienden? Ga dan in september mee op ontdekkingstocht tijdens de Infodag Groepen XL. Verspreid over een tweetal weken organiseert Toerisme Oost-Vlaanderen 23 tochten waarop we jou het beste van de provincie tonen, zodat je hier later zélf je groepstrip kunt organiseren.

Goed om weten: je gaat telkens in een kleine groep op pad, zodat tijdens de (bedrijfs)bezoeken voldoende afstand kan bewaard worden. Ook in de bus en in de restaurants zorgen we ervoor dat alles zo coronaveilig mogelijk verloopt. Voor deze wandelingen kan je inschrijven:

Bekijk alle tochten

Fietsen langs Gents industrieel verleden

Geïnteresseerd in het Gent van vroeger? Bij de nieuwe foto-expo ‘Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie’ in het Industriemuseum hoort een fietsroute langs voormalige textielfabrieken in de stad. Je doorkruist voornamelijk de industriële gordel ten noorden van Gent, langs oude textielfabrieken, katoenloodsen en beluiken.

Een gedrukte kaart wijst je de weg langs een parcours van 9 of 17 kilometer, maar er is ook een handige gratis Erfgoedapp waarmee je op elke site via je smartphone toegang krijgt tot extra foto's, tekeningen en getuigenissen uit de collectie van het Industriemuseum. Zo kan je zien hoe de fabrieken er vroeger vanbinnen uitzagen.

Leuk detail: als je over de nieuwe foto’s van Dumarey wrijft, komt de oude foto tevoorschijn. Hier en daar werden ook spelletjes voorzien voor wie de tocht met kinderen doet. En wie zin heeft in een picknick onderweg, kan in het museumcafé Baudelo een knapzak kopen gevuld met hapjes en een drankje.

Haal je gratis fietskaart op in het Industriemuseum

Download de Erfgoedapp

IndustriemuseumGent.jpg

Op stadssafari in Gent

Groen verkoelt, en dat is handig in tijden van klimaatverandering. De Stad Gent neemt alvast z’n voorzorgen door overbodige verharding weg te nemen en te vervangen door groen en water. Benieuwd waar dat intussen allemaal gebeurde? Ga dan op stadssafari met een nieuwe wandelroute van 6 kilometer (verkort traject: 4 kilometer) met veel plekjes waar je kunt picknicken of genieten langs het water, zoals de Nelson Mandelapromenade aan stadsbibliotheek De Krook, de Reep en Portus Ganda.

Neem gerust je kroost mee, want de wandeling is zeker ook geschikt voor kinderen en kinderwagens.

Download de Stadssafari wandelkaart

De-krook-in-gent.jpg

Fietsen langs wijngaarden

Tijdens de Oost-Vlaamse wijntoer op zondag 29 augustus ben je welkom bij 20 wijnbouwers voor een exclusieve rondleiding en proeverij. Ontdek je de wijndomeinen graag met de fiets? Vijf fietsroutes verbinden de verschillende domeinen en maken het jou extra makkelijk om de wijnbouwers te bezoeken. 

Download de wijnfietsroutes

WijngaardTverhaal2.jpg
WijngaardTverhaal1.jpg