Fondatie van Boudelo wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Fondatie van Boudelo wandelroute

Length
9,2 km
Time
1u 30m

Bosdorp 29, 9190 Klein-Sinaai

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Langs het kanaal van Stekene - in de volksmond de Stekense Vaart - waaiert de Fondatie van Boudelo uit, een waardevol natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo hoorde. Daar staat vandaag geen steen meer van overeind, maar de natuur die in de plaats kwam is mogelijk nog monumentaler.

Startpunt

Brasserie het Zomerhuis

Stekene Brasserie Zomerhuis fonteinen.jpg

Mooie brasserie met een groot terras. Ideale start- en eindplaats van deze route. Parkeren kan langs de Bormtestraat. Vanaf de brasserie wandel je richting de Stekense Vaart. Daar steek je de brug over. Na nog een stukje rechtdoor te wandelen kom je bij knooppunt 30 waar je de route kan starten.

Knooppunt 27

Frans Coppensbrug

Zeer de moeite waard, het zicht op de Stekense Vaart vanop deze smalle houten boogbrug die wel lijkt weggelopen uit een schilderij van Monet. Het pompgemaal iets verderop dient om het overtollige water van het lager gelegen omliggend gebied naar de vaart over te pompen.

Knooppunt 27-26

Stekense Vaart

Stekense_Vaart_Boudelo.jpg

Via de onverharde Koedreef - omzoomd door, hoe raad je het, talloze weides met koeien - en een bosje kom je vrij snel aan de Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene, waarvan beide oevers zijn erkend als stiltegebied. Hier trakteert het landschap op uitgestrekte en uitzonderlijk mooie vergezichten. Gegraven in 1315, speelde de vaart in de 16de en 17de eeuw een belangrijke rol bij het transport van de stenen en tichels. Die werden vervaardigd in de talrijke steen- en tichelbakkerijen die deze streek rijk was. Aan deze kant stap je over een onverhard wandelpad (trek bij vochtig weer zeker laarzen of goede stapschoenen aan!), aan de overkant ligt een verhard ‘stiltepad’ met zitbanken en vleugjes poëzie.

vanaf knooppunt 26

Fondatie van Boudelo

Fondatie_van_Boudelo (1).jpg
Fondatie_van_Boudelo (2).jpg
Fondatie_van_Boudelo (3).jpg

Vanaf knooppunt 26 duik je helemaal de Fondatie van Boudelo in: goed voor meer dan 80 hectare en één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. De naam van het natuurgebied is afgeleid van de Abdij van Boudelo, die hier vroeger stond. De gronden hoorden zo'n 800 jaar geleden bij de schenking toen de abdij werd opgericht. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemengde loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard, fraaie poelen, randsloten en veldwegels en knotbomen bepalen het uitzicht van deze Waaslandse parel.

Een tiental kunstmatige vijvers werd de afgelopen jaren via een éénmalige inrichting omgezet in natuurlijke vijverbiotopen. Deze waterpartijen zijn momenteel een paradijs voor heel wat waterplanten, maar ook libellen hebben het er naar hun zin. Net als veel vogels, de zeldzame boommarter en de sierlijke ree, waarvan de populatie almaar uitbreidt.

Knooppunt 24-21

Liniedreef

Uitkijktoren_Fondatie_van_Boudelo(1).jpg
Uitkijktoren_Fondatie_van_Boudelo(2).jpg

Dit is de allermooiste dreef op deze wandeling, sprookjesachtig omzoomd door beuken. De naam verwijst naar De Linie, de verdedigingslijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog in noordelijk Vlaanderen.

Kijktoren

Klim 8 meter hoog en speur met de verrekijker naar leven in het omliggende groen. Boven heb je een goed overzicht op een voormalige U-vormige visvijver en de graslanden errond. Deze vijver werd volledig heringericht in functie van plant en dier: zo zorgen de glooiende oevers ervoor dat jonge watervogels en amfibieën vlot het water in en uit kunnen. Reeën zijn hier vooral ’s ochtends en bij valavond actief, wanneer ze op zoek gaan naar knoppen, jonge twijgen en kruiden. Ijsvogels komen op jonge visjes jagen, en in de achterliggende bosjes en boomgaard verstopt de boommarter zich. Dier gespot? Zet een streepje op het krijtbord! Kom vroeg, en met wat geluk zie je misschien wel een hertenkalfje.
 

Brasserie het Zomerhuis