Galgenveld wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Galgenveld wandelroute

Length
8,9 km
Time
2u
Terrain
35% Verhard

Galgenveld routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In het noorden van Ninove ligt een prachtig koutercomplex. Deze 10 km lange wandeling brengt je door het unieke weidse en open landschap van de kerk van Outer naar de wijk Lebeke en terug. Het groen en de indrukwekkende vergezichten in een bijna ongerepte omgeving maken van deze route een verborgen parel.

Startpunt

Kerkweg Outer

Smid Lambrechtstraat

DOORKLIKFOTO.jpg

Na het startpunt sla je vrijwel meteen af naar de Smid Lambrechtstraat. Je wandelt hier op een stukje geschiedenis. Smid Lambrecht was namelijk een belangrijk figuur binnen de Daensistische beweging. Aalst en Ninove vormden rond 1900 de bakermat van het Daensisme, dat opkwam voor het lot van het arme en uitgebuite werkvolk. Smid Lambrecht werd een prominent figuur binnen deze beweging omdat hij het blad 'De Vrije Klok' oprichtte nadat hij al zijn klanten verloor. Houd zeker ook eens halt bij zijn gedenksteen op het dorpsplein. 

Kouters

IMG_6506.jpg

Je stapt nu richting Lebeke via een mooie onverharde, 'holle' weg. Het open landschap is een typische kouter of open akkerbouwgebied waar de betere gronden iets hoger in het landschap liggen en zo wat lemiger en vruchtbaarder zijn. Met wat geluk hoor je hier de veldleeuwerik. 

Lebeke

Je komt nu terug in de bewoonde wereld, in het gehucht Lebeke. De Lebekenaren worden ook wel 'de mannen van het houten geloof' genoemd. Deze bijnaam hebben ze te danken aan het feit dat ze in 1913 zelf een houten kerk bouwden. Ze vonden de tocht te voet naar de kerken van nabijgelegen parochies namelijk te ver en te lastig. Intussen werd de kerk al vervangen door een stenen exemplaar. 

Galgenveld

Galgenveld.JPG

De naam van dit natuurgebied laat niks aan de verbeelding over. Op deze plek stond vroeger de galg waar veroordeelde misdadigers werden gehalrecht. Op de rustgevende onverharde wandelpaden merk je daar vandaag gelukkig niks meer van. 

Kerkweg Outer