Geuzenhoek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Geuzenhoek wandelroute

Length
11,9 km
Time
2u 20m
Terrain
92% Verhard

Zwadderkotstraat, 9667 Horebeke

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze zo goed als verharde wandeling over stille wegen laat je kennismaken met de rustige omgeving van Horebeke. Je geniet hier van weidse landschappen en molens, en je komt ook langs de Geuzenhoek, een protestantse gemeenschap in Horebeke.

Startpunt

Zwadderkotmolen

Deze wandelroute start aan de Zwadderkotmolen, gelegen aan de Oossebeek. De molen was oorspronkelijk een graanmolen, maar doet nu dienst als gastronomisch restaurant

Knooppunt 52

Molenberg

Molenberg Horebeke

De steile kasseiweg die je vlak na knooppunt 52 afdaalt, is de Molenberg. De helling is met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en een top op 56 meter hoogte een echte Ronde-klassieker. 

Knooppunt 52-47

Moldergemmolen

Moldergemmolen Horebeke

Aan de voet van de Molenberg vind je de Moldergemmolen. Een heerlijk plekje om even uit te rusten, met het geluid van het water in de molen op de achtergrond. 

Knooppunt 46

Geuzenhoek

horebeke_protestantse_kerk-5.jpg
Protestantse_Kerk_Geuzenhoek.jpg
Abraham_Hans_Museum2.jpg

Aan knooppunt 46 beland je in de Geuzenhoek, een gehucht binnen de Horebeekse deelgemeente Sint-Maria-Horebeke. Hier woont sinds 1564 een protestantse geloofsgemeenschap, zo de oudste van Vlaanderen. Vandaag wonen er in de Geuzenhoek nog zowat 90 praktiserende protestanten, en elke zondag vindt er nog een protestantse viering plaats. 

Op het kerkhof - het enige protestantse kerkhof van Vlaanderen - staat een bijzondere boom. De treurbeuk is meer dan 200 jaar oud, en de stam heeft een diameter van meer dan 6 meter. De boom bevindt zich vlak achter een grafzerk, waarmee hij later is vergroeid.

Wil je meer weten over de protestantse enclave in Horebeke en haar geschiedenis? Een paar meter verderop vind je het Protestants Museum de Geuzenhoek

Knooppunt 41-29

Tissenhovemolen

Tissenhovemolen.jpg

In het weidse landschap doemt plots de Tissenhovemolen op. De molen heeft een van de langste geschiedenissen van alle Vlaamse staakmolens. De eerste vermeldingen van de Tissenhovemolen gaan terug tot het einde van de 16de eeuw, mogelijks zelfs tot de 13de eeuw. 

Zwadderkotmolen