Heksen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Heksen wandelroute

Length
14,0 km
Time
2u 50m
Terrain
49% Verhard

Boekzitting 10, 9600 Ronse

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Start in Ronse om naar het heksendorpje Ellezelles en terug te stappen. Onderweg kom je langs indrukwekkende panorama's, een voormalige spoorlijn omgevormd tot wandelpad en gezellige horecazaken. Het beste hou je voor het einde, want dan doorkruis je het magische Muziekbos!

Startpunt

Knooppunt 36

Deze wandelroute start aan knooppunt 36 in de straat Boekzitting. De naam van deze straat (en de nabijgelegen herberg aan de rand van het Muziekbos) verwijst naar een eeuwenoude beuk die hier tot in de jaren zeventig stond. Boekzitting zou een verbastering zijn van ‘boetezitting’, op deze plaats werd vroeger namelijk recht gesproken. Vastgeketend aan de boom kregen misdadigers de kans om in alle rust over hun wandaden te mediteren.

Vandaag komen vooral kinderen hier aan hun trekken in het speelbos met natuurlijke spelelementen. 

Knooppunt 40 - 10

Brasserie Quintine

Quintine bier Ellezelles © David Samyn.jpg

In 1993 begon Philippe Gérard een eigen brouwerij in een gerenoveerde hoeve. Zijn Quintine – genoemd naar een plaatselijke heksenlegende – werd gesmaakt, en gaandeweg breidde Philippe het aanbod uit. In 2006 ging de brouwerij op in Brasserie des Légendes uit Ath en kreeg de productie op de site in Ellezelles een serieuze boost. Je kan er aankloppen voor een rondleiding, maar uiteraard ook voor een frisse Quintine (blond, amber of bio) of een al even smakelijke Hercule in taverne Au Chaudron des Légendes, met lekkere streekproducten op het menu.

Knooppunt 12

Ellezelles

Ellezelles-4.jpg

Ellezelles geniet vooral bekendheid dankzij de jaarlijkse heksensabbat ter nagedachtenis van de heks Quintine dele Clisserie, die hier in 1610 op de brandstapel belandde. Ook Hercule Poirot, het fictieve personage uit de detectiveromans van Agatha Christie, zou op 1 april 1850 in Ellezelles zijn geboren. De voorbije jaren vonden heel wat Vlamingen de weg naar het dorp, dat daardoor steeds meer een centrumfunctie kreeg. Vandaag heeft Ellezelles een levendige dorpskern, met flink wat cafés en restaurants die je graag met open armen ontvangen.

Het informatie- en bezoekerscentrum van het Pays des Collines (La Maison du Pays des Collines), achter de kerk van Ellezelles, is een verplichte stop voor wie het gebied over de taalgrens van nabij wil leren kennen.

Knooppunt 92

Ijsmolenhoeve

Avontuur_IJsmolenhoeve.jpg

Eens terug over de taalgrens vind je aan knooppunt 92 de Ijsmolenhoeve. Deze 15e-eeuwse hoeve aan de voet van de Kanarieberg – zoals de Muziekberg hier wordt genoemd – gonst van de activiteit. Je kan er een pitstop houden in de gezellige brasserie of buiten op het terras (op woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen), terwijl de kinderen zich uitleven op het avonturenparcours of in de kinderboerderij. Groepen kunnen hier terecht voor een meerdaags verblijf in een van de safaritenten op het terrein, maar ook in de nabijgelegen jeugdherberg De Fiertel.

Knooppunt 92

Kapel Lorette

Kapel_Lorette-david-samyn.jpg

In 1676 liet pastoor Christophe de le Tenre uit Ronse een kapel bouwen voor de mensen uit de buurt. Doordat er ook een relikwie van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto werd bewaard, groeide de plek uit tot een regionaal bedevaartsoord. Loreto is een plaatsje in Italië waar volgens een eeuwenoude legende het huis van Maria staat. Het werd in de 13e eeuw vanuit Nazareth geïmporteerd door een stel ijverige engelen. Tijdens de jaarlijkse fiertelommegang in Ronse is de kapel een van de vele haltes.

Knooppunt 58 - 36

Muziekbos

Muziekbos_DavidSamyn.jpg
Muziekbos Ronse © David Samyn (1).jpg
Muziekbos_speelzone1-tov.jpg
Muziekbos_DavidSamyn.jpg
Muziekbos Ronse © David Samyn (4).jpg

Het Muziekbos is meer dan 100 hectare groot en ligt op de Muziekberg, een van de bekendste getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen. De naam heeft niets met muziek te maken, maar is afgeleid van het Keltische woord voor moeras. Tijdens WOI werd het bos volledig gerooid door de Duitsers en nadien opnieuw aangeplant. De Geuzentoren vind je rechts in het bos tussen Knooppunt 58 en 35. Even pauzeren? Maak gebruik van de picknicktafel of zak achterover op de gloednieuwe rustbank.

Knooppunt 59

Microbrouwerij Keun

brouwerij Keun © David Samyn (1).jpg
brouwerij Keun © David Samyn (2).jpg
brouwerij Keun © David Samyn (3).jpg

Keun is de kleinschalige, artisanale brouwerij van muzikant en docent Gert Keunen. Hij brouwt er Keun-bier in vier variëteiten – Sterk Bruin, Tripel Saison, Spéciale Goud en Café Noir – en verbouwt er zelf zijn hop. Gert ontvangt je graag voor een rondleiding en een degustatie op afspraak. Op zaterdagmiddag is het bier te koop aan de poort van de brouwerij, maar je kan het ook degusteren in Bistro Boekzitting.

Knooppunt 36

Bistro Boekzitting

Bistro Boekzitting Muziekbos © David Samyn.jpg

Na een laatste klim door het Muziekbos belanden we opnieuw bij het startpunt van onze route, waar je de benen onder tafel schuift in Bistro Boekzitting, een gezellige plaats met een uitnodigend terras. Je bent er welkom voor een drankje, een snelle hap of een gastronomisch menu. Bistro Boekzitting is een van de weinige plekken in de Vlaamse Ardennen waar je Liefmans Goudenband in flessen van 75cl kan drinken: een absolute aanrader! Ook tal van andere bieren uit de Vlaamse Ardennen staan hier op de kaart. Open van woensdag tot en met zondag vanaf 12u. 

Eindpunt

Knooppunt 36