Kleitse bossen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kleitse bossen wandelroute

Length
5,0 km
Time
1u 20m
Terrain
15% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Kleitse Bossen wandelroute

Welkom in de Kleitse bossen, de noordelijke uitloper van het Landschapspark Drongengoed, het grootste aaneengesloten bos in Oost-Vlaanderen. Hier zie je vele tinten groen, maar ook een streepje paars, dankzij de oorspronkelijke heidegroei die in het hele bos in ere wordt hersteld. Alleen ben je hier nooit: naast wandelaars en fietsers kruisen ook grazende koeien, schapen en met wat geluk een ree je pad.

Startpunt

Knooppunt 42

Landschapspark Drongengoed

Drongengoed 2.jpg

Vrijwel meteen stap je het noordelijke deel van het Landschapspark Drongengoed binnen, met z'n 750 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Gemengd bos zet hier de toon, maar je ziet ook regelmatig heide. 

Het bos is een aanrader voor natuurliefhebbers. Je kan ook oog in oog te staan met de damherten of reeën die in het gebied leven. Ook roofvogels voelen zich goed in het Drongengoedbos; wie goed oplet, herkent de buizerd, torenvalk, sperwer, bosuil, ransuil en boomvalk. Het Drongengoed staat ook bekend om de vele en diverse paddenstoelen die er groeien. 

Speelbos en bivakzone

preview_Bivakzone_Kleit2.jpg
preview_Bivakzone_Kleit3.jpg

Aan de bivakzone van Kleit vind je een speelbos voor de kleinsten. 

Maldegemveld

preview_Maldegem+Speelbos+Kleit+(2) (1).jpg

Het Maldegemveld is een natuurreservaat in het landschapspark waar de plaatselijke Natuurpunt-afdeling de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden reconstrueert. Dat betekent niet dat de natuur er vrij spel krijgt. Het gebied wordt regelmatig gemaaid en door runderen begraasd. Zo krijgen de zaden van heideplanten de kans om opnieuw te ontkiemen. Het resultaat is een bijzonder stukje natuur, dat bij momenten aan de Hoge Venen doet denken. Op de natte plaatsen groeien dopheide, zonnedauw, moeraswolfsklauw en veenmos. Op de drogere plekken vind je struikheide, stekelbrem en gewone brem. Karakteristiek zijn de houten vlonderpaden! 

Papinglo

Papinglo.JPG

Papinglo is een gastronomisch restaurant dat deel uitmaakt van hotel Cleythof. In dit trendy restaurant kan je terecht kan voor een lunch of een uitgebreid diner, met een ruime selectie aan wijnen. Open voor lunch en diner op dinsdag, woensdag en vrijdag en open voor diner op maandag, donderdag en zaterdag. 

Knooppunt 42