Klinkaart wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Klinkaart wandelroute

Length
4,9 km
Time
1u 35m
Terrain
46% Verhard

Boomsestraat, 2845 Niel

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wist je dat de Rupelstreek in de vorige eeuw hét epicentrum van de baksteenindustrie was? Wandel terug in de tijd en stap tijdens de Klinkaart wandelroute langs imposante steenbakkerijen en door een interessant stukje geschiedenis.

Startpunt

Natuur.huis De Paardenstal

Street art Natuurhuis De Paardestal in Niel.jpg

Starten doe je meteen op een bijzondere locatie. Natuur.huis De Paardenstal deed, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger dienst als stal voor de paarden die in de steenbakkerij Gebroeders De Neef de wagonnetjes met klei en bakstenen trokken. Natuurpunt Rupelstreek nam het voortouw bij de renovatie van het prachtige pand, waarop nu een magnifiek kunstwerk van de gerenommeerde streetartkunstenaar Dzia prijkt.

Vanaf knooppunt 153

Walenhoek

Natuurgebied Walenhoek (2).jpg

Tijdens de eerste helft van de wandeling stap je door Walenhoek, een relatief onbekend (maar zeker niet onbemind!) stukje natuur dat ontstond uit voormalige kleiputten en ruim 60 ha groot is. In het bos liggen verschillende vijvers verscholen, waar je langs slingert en van een prachtig uitzicht geniet.

Knooppunt 329

Brik Boom

scheldeland-marionstoffelsfotografie-416.jpg

Laat je bij het bezoekerscentrum Brik Boom onderdompelen door het rijke baksteenverleden van de Rupelstreek: stap door de schrijnwerkerij, laat je fascineren door de ringoven, en reis in de piepkleine arbeidershuisjes die op de site staat terug in de tijd. Na je bezoek aan het centrum kan je in het museumcafé, dat zich bevindt in de oude paardenstal, terecht voor een verfrissing.

Café De Koophandel

Café De Koophandel in Boom.jpg

Naast Brik Boom kan je bij De Koophandel aan de toog iets van de tap bestellen. Het volkscafé was vroeger de vaste stek van werklieden die er na hun werkdag in de steenbakkerij hun zuurverdiende centjes kwamen opdrinken. 

Knooppunt 329-246

't Geleeg

't Geleeg wandelaars.jpg
Bezoek aan 't Geleeg in Boom.jpg
Droogloodsen 't Geleeg.jpg
Boom 't Geleeg.jpg

Iets verder op de route ligt steenbakkerijmuseum ’t Geleeg in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods, droogloodsen en meeslepende verhalen van arbeiders en inwoners doen je de gloriejaren van de baksteennijverheid in de Rupelstreek herbeleven en garanderen een boeiende tussenstop. 

Knooppunt 246

Noeveren

noeveren.jpg

Struin door de straatjes van het gehucht Noeveren, dat met zijn kenmerkende industriële bebouwing (denk aan steenbakkerijen en piepkleine arbeidershuisjes) beschermd is als dorpsgezicht en monument.

Natuur.huis De Paardenstal