Kruibeekse Kreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kruibeekse Kreek wandelroute

Length
7,6 km
Time
1u 35m

Kon. Astridplein, 9150 Bazel

Toon het startpunt op de kaart

Kruibeekse Kreek routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Ontdek de Polders van Kruibeke met deze landschappelijk zeer interessante route. Getijdennatuur, elzenbroekbossen en weidevogelgebied wisselen elkaar af.

Startpunt

Kerk van Bazel

Waasland_Bazel.jpg

Bazel staat in de lijst van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen en die positie heeft het dubbel en dik verdiend. Neolithische vondsten bewijzen dat hier al in de prehistorie mensen woonden. Later waren het achtereenvolgens de Kelten, de Romeinen en de Vikings die hier hun sporen achterlieten. De Sint-Pieterskerk op het pittoreske Koningin Astridplein is het vertrekpunt van deze route.

Ringdijk

ringdijk-Kruibeke-tov.jpg

De nieuw aangelegde ringdijk beschermt de woonkernen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde en zorgt ervoor dat het binnenstromende Scheldewater binnen de grenzen van het gecontroleerde overstromingsgebied blijft. De zes kilometer lange waterkering vormt meteen ook de begrenzing van het gebied. De ringdijk werd opgetrokken uit grond die afkomstig is van de vroegere polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, de Schelde, de uitgraving van het Deurganckdok en de afgraving van de Ketenissepolder. Een geasfalteerd jaagpad ernaast nodigt fietsers uit om zich ver van alle  verkeersdrukte tussen Kruibeke, Bazel en Rupelmonde te verplaatsen.

Veer Bazel-Hemiksem

veer Bazel Hemiksem(2).jpg

Reeds in de dertiende eeuw bestond er een veerdienst over de Schelde van Bazel naar Hemiksem. In die tijd maakte het deel uit van een belangrijke verkeersader. De paters van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem hadden immers eigendommen in Bazel en omstreken. Later werd het Kallebeekveer door de inwoners van de omliggende gemeenten gebruikt om te pendelen van en naar de bedrijven aan de  overkant van de Schelde. Vandaag is het vooral bij fietstoeristen en wandelaars in trek, die de overtocht combineren met een bezoek aan het overstromingsgebied of het kasteel van Wissekerke. Er zijn afvaarten voorzien om het half uur.

Barbierbeek

waasland_barbierbeek_kruibeke.jpg
barbierbeek1.jpg

De Barbierbeek ontspringt in Sint-Niklaas en vormde jarenlang de natuurlijke grens tussen de dorpen Kruibeke en Bazel. De waterloop stroomde dwars door de polders en mondde via de Kruibeekse Kreek uit in de Schelde. Bij hevige regenval trad de beek vaak buiten de oevers, waardoor hij in het verleden voor flink wat wateroverlast zorgde. Bij de aanleg van het overstromingsgebied kreeg de Barbierbeek een nieuwe, bredere bedding. Een wachtbekken aan de rand van Bazel leidt het water via kokers doorheen de ringdijk, waar de Barbierbeek het door de polder via de uitwateringsconstructie in Kruibeke naar de Schelde brengt

Kerk van Bazel