Kruibeekse Kreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kruibeekse Kreek wandelroute

Length
7,6 km
Time
1u 35m

Kon. Astridplein, 9150 Bazel

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Kruibeekse Kreek routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Ontdek het typische polderlandschap van Kruibeke met deze landschappelijk interessante route. Getijdennatuur, elzenbroekbossen en weidevogelgebied wisselen elkaar af.

Opgelet!
  • Door herstellingswerken is een groot deel van het traject van deze route afgesloten voor wandelaars. Er is wel een omleiding voorzien. Meer info vind je op de website van de gemeente Kruibeke.
Startpunt

Sint-Petruskerk Bazel

Waasland_Bazel.jpg

Bazel staat in de lijst van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen en heeft die positie dubbel en dik verdiend. De kerk op het pittoreske Koningin Astridplein is het vertrekpunt van deze route. Op het plein vind je ook verschillende cafés en restaurants waar je voor of na de wandeling terecht kunt. 

Ringdijk

ringdijk-Kruibeke-tov.jpg

De nieuw aangelegde ringdijk beschermt de woonkernen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde en zorgt ervoor dat het binnenstromende Scheldewater binnen de grenzen van het gecontroleerde overstromingsgebied blijft. Een geasfalteerd jaagpad ernaast nodigt fietsers uit om zich ver weg van alle verkeersdrukte tussen Kruibeke, Bazel en Rupelmonde te verplaatsen.

Veer Bazel-Hemiksem

veer Bazel Hemiksem(2).jpg

Al in de dertiende eeuw bestond er een veerdienst over de Schelde van Bazel naar Hemiksem. In die tijd maakte het deel uit van een belangrijke verkeersader. De paters van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem hadden immers eigendommen in Bazel en omstreken. Later werd het veer door de inwoners van de omliggende gemeenten gebruikt om te pendelen van en naar de bedrijven aan de overkant van de Schelde. Vandaag is het vooral bij fiets- en wandeltoeristen in trek, die de overtocht combineren met een bezoek aan het overstromingsgebied of het kasteel van Wissekerke. Er zijn afvaarten voorzien om het half uur.

Barbierbeek

waasland_barbierbeek_kruibeke.jpg
barbierbeek1.jpg

De Barbierbeek ontspringt in Sint-Niklaas en vormde jarenlang de natuurlijke grens tussen de dorpen Kruibeke en Bazel. Bij hevige regenval trad de beek vaak buiten haar oevers, waardoor ze in het verleden voor flink wat wateroverlast zorgde. Bij de aanleg van het overstromingsgebied kreeg de Barbierbeek een nieuwe, bredere bedding. Een wachtbekken aan de rand van Bazel leidt het water via kokers doorheen de ringdijk, waar de Barbierbeek het door de polder via de uitwateringsconstructie in Kruibeke naar de Schelde brengt.

Arcade

waasland_arcade_kruibeke.jpg

Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, samen het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, ken je misschien van het beroemde doorkijkkerkje in Limburg. Maar ook in Kruibeke gingen ze aan de slag, op hun unieke manier met een sterke focus op de publieke ruimte en het spanningsveld tussen architectuur en kunst. Het resultaat is Arcade, een verbeelding van de oude verbinding tussen dorp en polders. 

Kasteel van Wissekerke

Kasteel Wissekerke.jpg

Deze waterburcht, neergepoot in de 10de eeuw, vormde een cruciaal deel van de verdedigingslinie aan de Schelde. Het kasteel zelf is een neogotisch pareltje, met vroege Empire-elementen geïntegreerd. Binnen bezoeken kan voorlopig niet door renovatiewerken, maar ook de buitenkant is meer dan de moeite waard. 

Sint-Petruskerk Bazel