Kunst in Maarkedal wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kunst in Maarkedal wandelroute

Length
16,5 km
Time
4u15
Terrain
84% Verhard

Puttene 17, 9680 Maarkedal

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze wandelroute stuurt je in Maarkedal langs zes kunstlocaties. Zo kom je langs een afgietsel van de benen van Tom Boonen op de top van de Taaienberg en enkele speciale zitbanken, die deel uitmaken van het Z+ kunstproject. Onderweg word je getrakteerd op magnifieke uitzichten.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

Etikhove

Starten doe je in Etikhove, een deelgemeente van Maarkedal dat het Z+ kunstproject lanceerde. Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 6 locaties in Maarkedal werden bijzondere zitobjecten geplaatst, ontworpen door designers en gerealiseerd door lokale makers. Op deze route kom je langs de 6 locaties van het Z+ project. 

Knooppunt 72

Op Stap

op_stap_.jpg

Het eerste Z+ kunstobject op je route bevindt zich aan de Bossenaarmolen. De huidige Boosenaarmolen, gebouwd in 1993, is een houten korenmolen op de top van de Bossenareheuvel en dus al van ver te spotten.

Het kunstobject dat je aan de molen vindt, heet 'Op Stap', en is een realisatie van Marthe Vanthuyne. Het is een houten trap, en helemaal vanboven gaat de trap vloeiend over in een zitbank om te genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. 

LET OP: Om 'Op Stap' te kunnen zien, moet je heel even afwijken van de route om tot aan de voorkant van de molen te geraken. 
 

Knooppunt 47-41

Drieluik

drieluik1.jpg

Niet veel later kom je langs 'Drieluik' van Karel Verhoeven, een set van drie zitbanken omringd door weides en verscholen achter een aantal jonge bomen en struiken. 

Knooppunt 41-42

Tweesprong

tweesprong1.jpg
tweesprong.jpg

De twee zittrapjes 'Tweesprong', ontworpen door Karel Verhoeven, zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als het 19de-eeuwse, intussen gerestaureerde, kapelletje ernaast. Tegelijk werden aan het kapelletje elementen toegevoegd in messing, waardoor het nieuwe ontwerp verwijst naar het oude kapelletje en omgekeerd. 

Knooppunt 45

Deurnis

deurnis.jpg
Deurnis in Maarkedal op de Z+ wandelroute

Aan knooppunt 45 kan je door de 'Deurnis' stappen, ontworpen door Jan Detavernier als een portaal naar de natuur. Blijf hier zeker even plakken, het is een heerlijke plek om foto's te nemen en even te blijven zitten. 

Knooppunt 45-56

Bakstenen Tapijt

Z+Wandelroute.jpg

Langs een trage weg vind je het kunstwerk 'Bakstenen tapijt', ontworpen door het architechtenduo Floris Vincke en Thijs Urban. De ontwerpers wouden dat het landschap zelf meubel zou worden, eerder dan het toevoegen van een meubel in het landschap. 

Knooppunt 84-83

Boonen Beenen

benen_van_tom_boonen.jpg

De nieuwste aanwinst van Z+ is een zitplatform met daarop een afgietsel van de benen van Tom Boonen, ontworpen door Studio Thomas Huyghe. Je vindt het platform bovenop de Taaienberg, ook soms de Boonenberg genoemd omdat het de favoriete "berg" was van de wielrenner. Hij testte hier steevast zijn eigen benen en die van de concurrentie.

Knooppunt 73

Hollebeekpad

Hollebeekpad in Maarkedal

Het Hollebeekpad is een aangenaam verkeersvrij fiets- en wandelpad, naast de kronkelende beek en dwars door de velden. Je vindt er ook rustplaatsen om even halt te houden, en een kunstinstallatie met een gedicht over het Hollebeekpad. 

Knooppunt 73

Horeca in Etikhove

Terug in Etikhove kan je op adem komen bij verschillende horecazaken. Bij 't Verschil kan je kennis maken met de vele streekbiertjes van de Vlaamse Ardennen, en bij 't Hof Vanys kan je ijsjes, pannenkoeken en wafels krijgen. 

Etikhove