Langs de kreken van Assenede wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de kreken van Assenede wandelroute

Length
14,9 km
Time
3u
Terrain
90% Verhard

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wandel langs één van de mooiste krekengebieden van het Meetjesland! De Asseneedse kreken op de grens met Nederland.

Startpunt

Markt Assenede

De poldergemeente Assenede is een van de oudste gemeenten van Vlaanderen, met historische vermeldingen die teruggaan naar de 10de eeuw. Assenede wist de oude steegjes in haar centrum goed te bewaren, en de voorbije jaren werden ook tal van kerkwegels in ere hersteld.

Knooppunt 54-72

preview_Assenede_Grote_Geul2.jpg

De Doornedijkstraat is vanaf knooppunt 54 je gids richting de Grote en de Rode Geul, twee van de mooiste kreken van het Meetjesland. Wat verderop richting knooppunt 64 liggen de Grote en de Kleine Kil, ook gekend als de ‘Gezusterskreken’. De Grote Geul (14 hectare) kronkelt meer dan 2 kilometer door het uitgestrekte polderlandschap, de Rode is 10 hectare groot en ongeveer even lang als de Grote. In de geulen strijken graag zeldzame roofvogels neer, zoals de bruine kiekendief.

Knooppunt 59-70

Halfweg tussen knooppunten 59 en 70 staat ‘De Dijkwerker’, een standbeeld van de Asseneedse kunstenaar Antoine Bral. Het werd geplaatst als herinnering aan alle naamloze dijkwerkers die hier in de 15de eeuw hard labeur verrichten: om deze streek te beveiligen tegen het wassenede water, legden ze in 1494 een dijk van liefst 25 kilometer aan van Boekhoute naar Terneuzen. De dijk werd de ‘landtdijck’ genoemd, maar staat nu bekend als Graafjansdijk.

Knooppunt 70

Restaurants in Assenede

Diederick van Assenede

Gastronomisch restaurant Diederick van Assenede serveert gerechten met dagverse producten gelinkt aan elk seizoen. 

Brasserie ’t Schuttershof

Dit pand met horecageschiedenis werd uitgebouwd tot een hypermoderne zaak met een prima keuken. Mooi hoekje in het dorp!
 

Markt Assenede