Langs de kreken van Assenede wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de kreken van Assenede wandelroute

Length
14,9 km
Time
3u
Terrain
82% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze route wandel je langs de kreken van Assenede op de grens met Nederland. Hier ontdek je een stukje Scandinavië in eigen land met grote plassen water, houten wandelpieren en eindeloze vergezichten zonder een bakstenen huis in zicht.

Startpunt

Markt Assenede

De poldergemeente Assenede is een van de oudste gemeenten van Vlaanderen, met historische vermeldingen die teruggaan tot de 10de eeuw. Assenede wist de oude steegjes in haar centrum goed te bewaren, en de voorbije jaren werden ook tal van kerkwegels in ere hersteld.

Knooppunt 54-72

Kreken

preview_Assenede_Grote_Geul2.jpg

De Doornendijkstraat is vanaf knooppunt 54 je gids richting de Grote en de Rode Geul, twee van de mooiste kreken van het Meetjesland. Wat verderop richting knooppunt 64 liggen de Grote en de Kleine Kil, ook gekend als de ‘Gezusterskreken’. In de geulen strijken graag zeldzame roofvogels neer, zoals de bruine kiekendief.

Knooppunt 54-64

Café Passé

Café Passé.JPG

Dorst kan je lessen in Café Passé. In de grote tuin krijg je een prachtig zicht op het krekengebied. Fietsers, wandelaars, maar vooral ook buren en streekbewoners komen hier vaak en graag binnenwaaien.

Knooppunt 59-70

De Dijkwerker

Halfweg tussen de knooppunten 59 en 70 staat ‘De Dijkwerker’, een standbeeld van de Asseneedse kunstenaar Antoine Bral. Het werd geplaatst als herinnering aan alle naamloze dijkwerkers die hier in de 15de eeuw hard labeur verrichtten: om deze streek te beveiligen tegen het wassenede water legden ze in 1494 een dijk van 25 kilometer aan van Boekhoute naar Terneuzen. De dijk werd de ‘landtdijck’ genoemd, maar staat nu bekend als de Graafjansdijk.

Knooppunt 70

De Phonograaf

De Phonograaf.jpg

Napraten kan in café De Phonograaf. In dit bruine café met prachtig authentiek interieur kan je terecht voor een warme drankjes met gebak, een indrukwekkende selectie bieren, cocktails, hapjes ... Open op donderdag en vrijdag vanaf 16u, op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 10u.

Markt Assenede