Langs de kreken van Sint-Laureins wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de kreken van Sint-Laureins wandelroute

Length
13,3 km
Time
2u 40m
Terrain
84% Verhard

Leemweg 11, 9980 Sint-Laureins

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In Sint-Laureins liggen de kreken als verrassende waterplassen in de polders. Wandel van aan het Godshuis het dorpje uit, trek jezelf met het voetveertje het Leopoldkanaal over en laat je innemen door het prachtige vlakke landschap rond de Vrouwkenshoekkreek, de Blokkreek en de Hollandersgatkreek. Vergeet je verrekijker niet, want hier strijken ’s winters honderden watervogels neer! Wat verderop stap je ook nog langs de Boerekreek, met haar 6 kilometer de langste kreek van Oost-Vlaanderen.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Knooppunt 11

Godshuis

Godshuis Sint-Laureins.jpg

Sint-Laureins, één van de vijf dorpjes die in het noordelijke Meetjesland tegen de Nederlandse grens liggen aangevlijd, wordt gedomineerd door het imposante Godshuis. Midden de 19de eeuw liet Antonia Van Damme hier een complex bouwen dat dienst deed als klooster, verzorgingstehuis, weeshuis en ziekenhuis. Jarenlang huisde in dit fraaie gebouw - 75 meter lang en 56 meter breed - na een grondige restauratie een luxueus hotel met feestzaal en bistro. Vandaag wacht het op een nieuwe bestemming.

Knooppunt 10-12

Leopoldkanaal

Leopoldkanaal_DavidSamyn.jpg

Vanaf knooppunt 10 wandel je een eerste stukje langs het Leopoldkanaal, een kunstmatige waterweg die midden 19de eeuw werd gegraven om het overtollige polderwater af te voeren en zo de inwoners te beschermen tegen malaria. Ook al heeft dit noordelijke kanaal als tweede officiële naam het Kanaal van Zelzate, tot daar raakte het nooit. Hoe dieper het de polder intrekt, hoe smaller het wordt. Vandaag vervult het een belangrijke rol bij de afwatering van de polders en de aanvoer van drinkwater.

Knooppunt 12

Voetveer

Stroop even je mouwen op aan knooppunt 12, want hier moet je met een voetveertje het Leopoldkanaal over! Het is een van de drie veren die in Sint-Laureins werden geïnstalleerd om wandelaars en fietsers heen en weer te brengen. Vooral kinderen vinden dit vast de max!

Knooppunt 50

Vrouwenhoekkreek

Aan knooppunt 50 duik je volop de ‘Sentse’ kreken - die van Sint-Laureins - in, langs uitzichten waar je stil van wordt. Eerste kreek op je route is de Vrouwkenshoekkreek: ooit één van de mooiste in de regio, maar in de jaren ’50 van de vorige eeuw grotendeels opgevuld met baggerspecie tijdens de verbreding en verdieping van het Leopoldkanaal. Vandaag is de monumentale kreek in ere hersteld, wat voor een indrukwekkend stukje natuur zorgt.

Dit prachtig vlakke krekengebied, misschien wel het mooiste van heel Vlaanderen, wordt in het najaar overheerst door de aanwezigheid van honderden watervogels en de bruine kiekendief, hoog in de lucht. Tijdens het zonnige voorjaar kan je niet anders dan volop genieten van de weidsheid en het dansende zonlicht op de vlakke polders.

Knooppunt 99

Blokkreek en Hollandersgatkreek

Blokkreek_Sint-Laureins_DavidSamyn2.jpg
Hollandersgatkreek.jpg

Tussen knooppunten 99 en 97 ligt een wonderlijk plekje waar de Blokkreek en de Hollandersgatkreek elkaar kussen. Ideaal voor die selfie, maar toch vooral om je picknick uit je rugzak te halen en te genieten van dit stille, romantische stukje polder.

Knooppunt 86

Boerekreek

Luchtfoto Ludo Goossens.jpg

Met zijn 6 kilometer en een oppervlakte van 38 hectare is de Boerekreek de langste en grootste kreek ten zuiden van de Westerschelde. Aan de oevers verwelkomt het gelijknamige Provinciaal Sportcentrum scholen en groepen die hier komen zeilen, surfen, kajakken en paardrijden. Er staat ook een altijd toegankelijke vogelkijkhut om wilde eenden, buizerds, torenvalken en kolganzen te spotten.

Knooppunt 85-98

Fred's eetcafé

Blijf je net voor het bordje richting knooppunt 98 nog even langs het Leopoldkanaal stappen, dan loop je recht het sympathieke Fred’s Eetcafé binnen. Ooit begonnen als het cafeetje Polderzicht, vandaag een sympathiek familierestaurant, met bovenaan de menukaart dé specialiteit van het huis: ribbetjes zoveel je er op krijgt.

Knooppunt 11

Godshuis Sint-Laureins