Langs Donk en Broek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs Donk en Broek wandelroute

Length
7,2 km
Time
1u 25m
Terrain
32% Verhard

Donklaan 123, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op en rond Vlaanderens mooiste meer het Donkmeer kan je varen, vissen, wandelen en fietsen. Het ommeland biedt je een fraaie brok Scheldenatuur met een rijke verscheidenheid aan landschappen: bossen, velden, plassen en moerassen.

Tussen knooppunten 8 en 9

Toeristisch infokantoor: Onthaalpoort Donkmeer

Toeristisch infopunt donkmeer.jpg

Dit nieuwe onthaalcentrum aan de oevers van het meer is je ideale uitvalsbasis om het gebied rondom te verkennen. Je wordt er op speelse wijze vertrouwd gemaakt met de Berlaarse natuur en geschiedenis en komt alles te weten over het ontstaan van het Donkmeer én de zeldzame vogels en vissen in en rond de oude Scheldemeander.

Tussen knooppunten 8 en 9

Donkmeer

donkmeer_pier.jpg
Donkmeer_zwanen.jpg
donkmeer_bootjes.jpg

Het Donkmeer is één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen en één van de grootste meren van Vlaanderen. Het meer is ontstaan uit een oude meander van de Schelde. Langs het Donkmeer kan je wandelen, fietsen, je laten overzetten naar de eendenkooi of zelf een bootje huren om in rond te varen. De kinderen kunnen zich uitleven in de nieuwe speelzone ‘Donkoeverpark’ met meer dan 6.000m² speelnatuur.

Tussen knooppunt 29 en 14

Berlare Broek

berlare broek_paddestoel.jpg
berlare broek.jpg
berlare broek_boom met bloemen.jpg

Berlare Broek is ontstaan na de turfwinning uit de 18de eeuw. De turf werd uit de grond gehaald als brandstof voor de woningen. De putten die dit proces achter liet, liepen geleidelijk vol met water dat voor de eerste keer werd weggepompt in 1862. In 1926 werd het gebied definitief drooggelegd en in 1979 kocht de Vlaamse Overheid een groot deel van dit gebied. Dit deel is nu een bosreservaat waar wandel- en fietspaden door lopen.

Knooppunt 8

Bareldonkkapel

bareldonkkapel.jpg

Bovenop een zandheuvel aan knooppunt 8 staat de beschermde Bareldonkkapel, een van de mooiste kapellen uit de omgeving. Tijdens de Boerenkrijg die hier in de 18de eeuw ontvlamde, diende de heuvel als uitkijkpost voor de Vlaamse opstandelingen of Brigands. Naast de kapel ligt een bedevaartommegang uit 1953, met zeven stakapelletjes en een calvarieberg met levensgrote beelden.

In 2009 werd in een van de kapelletjes nog gezocht naar het verdwenen Lam Gods-paneel De Rechtvaardige Rechters, maar alweer tevergeefs.

Onthaalpoort Donkmeer