Langs Gavers en Nuchten wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs Gavers en Nuchten wandelroute

Length
14,4 km
Time
2u 50m
Terrain
62% Verhard

Onkerzelestraat 315, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Twee unieke natuurgebieden in één klap. Deze wandelroute brengt je van De Gavers helemaal tot aan de Nuchten. Liever een kleinere lus? Deze route kan je heel makkelijk opsplitsen in 2 kleinere lusjes, elk in en rond een prachtig natuurgebied.

Startpunt

Provinciaal Domein De Gavers Geraardsbergen

Provinciaal domein De Gavers 2 David Samyn.jpg
Wandelaars De Gavers in Geraardsbergen
Minigolf de Gavers in Geraardsbergen
Strand De Gavers in Geraardsbergen
Gavers_Vakantiewoning.jpg

Dit 20 hectare grote domein aan de voet van de Oudenberg biedt tal van ontspanningsmogelijkheden. De vijver, het omliggende bos en de toegankelijke wandel- en fietspaden zorgen ervoor dat je in deze groene omgeving volledig tot rust kan komen. Liever iets actiever bezig? Je kan hier ook fietsen, wandelen, zonnenbaden en zelfs het water induiken. Waterratten kunnen zich volledig uitleven aan de vijver met wateractiviteiten als pedalo, kano, surf, kajak en zoveel meer.

Hou je het liever droog dan kan je kiezen voor een potje minigolf, boogschieten of een beklimming van de klimtoren. Dankzij het gevarieerde, unieke aanbod van dit recreatiedomein willen velen hier langer dan één dag blijven. Dat kan, want De Gavers heeft ook voor overnachters een gevarieerd aanbod, gaande van trekkershutten, de viersterrencamping, een jeugdherberg tot comfortabele bungalows.

Knooppunt 94 – 96

Langs de Dender

DenderIdegem.jpg

Vanaf knooppunt 94 houdt de Dender je gezelschap. Na een goeie kilometer steek je bij knooppunt 96 de Dender over om zo in Idegem te belanden. Uniek aan Idegem, het dorp heeft als enige plaats aan de Dender nog een veerpont. De veerman trekt het veer heen en weer via twee gespannen staalkabels, die na zijn tochtjes weer naar de bodem van de Dender zakken om de boten te laten passeren.

Vroeger werd het veer gebruikt om koeien over te zetten. Vandaag is het vooral een leuke attractie bij fietsers en wandelaars, op zon- en feestdagen van mei tot september. Honger en dorst versla je op een steenworp verder, op het terras van Eetkaffee Break@4. Via het Idegemplein loop je langs de Sint-Pietersbandenkerk en het gemeentehuis.

Knooppunt 96 – 98

De Nuchten

Nuchten_DavidSamyn4.jpg
Nuchten_DavidSamyn.jpg

Bij het verlaten van de dorpskern van Idegem beland je in de Nuchten. Deze straat breng je tot het gelijknamige natuurreservaat iets verderop.

Het gebied ontstond uit een riviermeander die door de jaren heen land geworden is. Een groot stuk van dit unieke natuurgebied ontdek je aan de hand van het knuppelpad. Dit speciaal aangelegde wandelparcours op houten knuppels laat je op een unieke manier kennismaken met het landschap. Je zweeft letterlijk boven en tussen de bloemrijke graslanden.

Knooppunt 98

Zandbergen

Via de Denderbrug kom je in Zandbergen terecht. Wie wil kan hier een ommentje maken en even tot de dorpskern wandelen. Enkele aanraders in Zandbergen: de Onze-Lieve-Vrouwekerk met westtoren en het Waterkasteel de Lalaing.

Knooppunt 98– 94

De Dender

Dender in Idegem.jpg

Vanaf knooppunt 98 ben je opnieuw in het gezelschap van de Dender. Even nood aan een kleine tussenstop? Duik dan ter hoogte van knooppunt 97 het dorpje Grimminge in. Daar kan je, tegenover de Onze-Lieve-Vrouwkerk, gezellig tafelen bij Restaurant Suskewiet.

Knooppunt 3 – 1

Restaurant Restoga

Net voor de eindmeet geniet je nog even van de rust en het natuurlijke schoon in het Provinciaal domein De Gavers. Je kan voordat je weer huiswaarts keert nog een pitstop maken in restaurant Restoga.

Eindpunt

Provinciaal Domein De Gavers Geraardsbergen