Langs Kunst in de Leiestreek fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs Kunst in de Leiestreek fietsroute

Length
37,5 km
Time
2u30
Terrain
87% Verhard

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze fietsroute start in Deinze, jouw toegangspoort tot de Oost-Vlaamse Leiestreek. Je fietst door de charmante dorpen Machelen-aan-de-Leie en Deurle. Zo kom je ook langs drie grote kunstmusea die om de twee jaar samen de Biënnale van de Schilderkunst organiseren: het Raveel Museum in Machelen, het Mudel in Deinze en het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. 

Startpunt

Museum van Deinze en de Leiestreek (of mudel)

Emile Claus' 'De Bietenoogst' in het Museum van Deinze en de Leiestreek
Museum van Deinze en de Leiestreek of mudel

De Leiestreek inspireerde generaties Latemse kunstenaarsgroepen en andere artistiekelingen uit de streek. Wie graag een compleet overzicht krijgt, van 1860 tot vandaag, moet in het Museum van Deinze en de Leiestreek (of kortweg mudel) zijn. Laat je overweldigen door Emile Claus’ ‘De bietenoogst’, het al even bekende ‘Overtocht van het veer op de Leie te Latem’ van Xavier De Cock, en verder werk van onder meer George Minne, Constant Permeke en Raoul De Keyser. Mis ook het hoofdstuk industriële archeologie niet: behalve als een trefpunt van kunstenaars was Deinze een eeuw geleden ook bekend om zijn productie van zijde, kinderwagens en speelgoed.

Biënnale van de Schilderkunst

Naast het mudel fiets je op deze fietstocht langs twee andere kunstmusea: het Roger Raveel Museum en Museum Dhondt-Dhaenens. Om de twee jaar slaan de drie musea op je route de handen in elkaar om de Biënnale van de Schilderkunst te organiseren. Die zet de moderne en hedendaagse schilderkunst in de kijker, en focust telkens op één aspect zoals het mensbeeld of het sublieme. Zo spitste de editie van 2022 zich onder de titel Binnenskamers toe op het interieur. 

Knooppunt 85

Roger Raveel Museum

RRM1_HanneVanAssche.jpg
RRM2_HanneVanAssche.jpg
Roger Raveelmuseum.jpg

Het Roger Raveel Museum huist in een strak, wit, hedendaags gebouw dat perfect harmonieert met de pittoreske dorpskern van Machelen-aan-de-Leie. Kenners noemen het een van de meest boeiende en poëtische werken van de befaamde architect Stéphane Beel. Binnenin ontdek je een fantastische collectie van Raveels werk: 279 schilderijen, 511 tekeningen en 19 objecten vonden hier onderdak. Raveels stijl was zijn tijd ver vooruit en kenmerkt zich door een mengeling van abstract en figuratief, die symbiotisch samenkomen in zijn schilderijen. Weerkerende elementen zijn witte vierkanten, felle kleuren en spiegels. Het Roger Raveel Museum ontsluit zijn verzameling via jaarlijks wisselende collectiepresentaties en biedt een bredere context voor het werk van Raveel in tijdelijke tentoonstellingen met werk van tijdgenoten, maar ook hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Machelen-aan-de-Leie

Machelen

Raveels thuisbasis en bron van inspiratie Machelen-aan-de-Leie ademt kunst. Om Raveels werk te bewonderen, hoef je namelijk niet per se het museum in te duiken. Dat kan ook door even af de fiets te stappen, want zijn drie ‘Palen van het onbeperkte’ en zijn beeldengroep ‘De Muur van de Verbeelding’ sieren hier gewoon de straten en pleinen.

Knooppunt 4 - 9

Veer Bathio

VeerBathio.jpg

Het landschap in deze regio wordt gedomineerd door de verschillende lopen van de Leie: de oorspronkelijke Leie tussen Gent en Deinze, het Leiekanaal, oude afgesneden meanders ... Al deze waterlopen vormen barrières voor fietsers en wandelaars die op verschillende manieren overbrugd kunnen worden. Een van de leukste manieren is via het veer Bathio. Dit is een ponton met plaats voor enkele fietsen en passagiers dat je handmatig naar de overkant kan brengen. Het ponton is gemakkelijk bedienbaar en je hoeft niet veel kracht te gebruiken om het in beweging te krijgen. Een beleving! 

Knooppunt 9 - 12

Astene Sas

Astene sas 1 TOV.jpg

Astene Sas is een plaatje: een historisch ophaalbrugje over de Leie dat nog altijd manueel wordt bediend, een goed bewaarde schutsluis, plus een scheepscafé vol curiosa en scheepsattributen. Even verderop kom je op nóg zo’n idyllisch plekje: de Maaigemdijk, een onverharde weg van 1,3 km met een hoge bomenrij langs de oevers van de Oude Leie. Sommigen noemen dit de meest idyllische plek van Deinze!

‘T OUD SASHUIS 

In 't Oud Sashuis, een scheepscafé met museumpje, les je je dorst met een Schobiakbier en stil je je honger met een ‘plankske van het huis’. Voor de ambiance zorgen uitbater/sasmeester Wim en huispapegaai Boris. Heerlijk terras aan het water!

Knooppunt 12 - 90

Kasteel Ooidonk

kasteel_Ooidonk_Deinze_Ooidonk_wandelroute.jpg

Het renaissancekasteel Ooidonk, een van de parels in de regio, straalt met zijn indrukwekkende torens en trapgevels pure klasse uit. Het is privaat eigendom en niet altijd te bezoeken – check data en uren op de website! – maar de mooi onderhouden tuinen zijn wel elke dag publiek toegankelijk (behalve op maandag en dinsdagvoormiddag). 

Het Koetshuis

Naast de toegangspoort van het kasteel vind je in het voormalige koetshuis nu eetcafé Het Koetshuis. Op de kaart: warme en koude drankjes, zoetigheden, snacks en klassieke gerechten. Open van vrijdag tot en met dinsdag vanaf 10u30.

Knooppunt 90 - 86

Museum Dhondt-Dhaenens

museum Dhondt-Dhaenens Deurle 3 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 2 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 1 David Samyn.jpg

Het in 2021 vernieuwde MDD (Museum Dhondt-Dhaenens) werd opgericht door Irma Dhaenens en Jules Dhondt, een zakenman en mecenas van de Vlaamse Beweging die begin de jaren ‘60 onder andere het eerste Festival van Vlaanderen financierden. Hun hele leven lang bouwde het koppel een bijzondere privécollectie op. Toen hun enige zoon Roger op zijn 14de stierf, schonken ze het leeuwendeel van hun collectie aan het museum dat hun naam draagt. Met verve focust Dhondt-Dhaenens sterk op tijdelijke expo’s van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Ook in de tuin ontdek je vaak tijdelijke projecten. Als kunstencentrum speelt het dat een belangrijke rol in de internationale kunstwereld. 

Brasserie BrunO

Wil je na je fietstocht nog een portie lokale kunst meepikken? Blaas dan even uit bij Brasserie BrunO, een voormalig pakhuis met een terras aan de Leieboorden. Aan de muren hangen kunstwerken van lokale artiesten. 

Museum van Deinze en de Leiestreek