Meetjeslandse bossen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Meetjeslandse bossen wandelroute

Length
68,0 km
Time
14u
Terrain
54% Verhard

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Meetjeslandse bossen wandelroute

Deze wandeltocht, ideaal om op te splitsen in drie dagen, stuurt je vanuit Eeklo door de mooiste bossen van het Meetjesland: Het Leen, het Landschapspark Drongengoed en de Lembeekse bossen. 

Dag 1: Van het Leen naar het Drongengoed

Knooppunt 9

Het Leen

Provinciaal Domein Het Leen Eeklo.JPG

Je driedaagse wandeltocht door de Meetjeslandse bossen start in provinciaal domein Het Leen. Wat vroeger een militair domein was, groeide met de juiste ingrepen van de provincie uit tot bloeiend bos van maar liefst 278 hectare.

Knooppunt 11

Uitkijktoren

Provinciaal Domein Het Leen Uitkijktoren Eeklo (2).JPG

In Het Leen kom je voorbij een uitkijktoren van maar liefst 21 meter hoog. Vanop het platform heb je een mooi vergezicht over het domein. 

Knooppunt 99

't Oud Liefken

Honger of dorst? Bij 't Oud Liefken kan je elke dag behalve dinsdag terecht voor een hapje en een drankje. 

Knooppunt 99

De Lieve

De Lieve

Je wandelt een stukje langs de Lieve, in de volksmond ook wel ’t Liefken genoemd. Dit kanaaltje tussen Gent en de Noordzee – de eerste in zijn soort! – werd in de 13de eeuw gegraven. Een paar eeuwen lang was het economische belang van de Lieve voor Gent zeer groot, onder andere voor de drukke handel met Engeland.

Knooppunt 72-74

Logeermogelijkheden

Tussen knooppunt 72 en 74 vind je heel wat mogelijkheden om te logeren. Zo kan je je tent opzetten op de bivakzone Onderdale, aan de rand van het Drongengoedbos. Je vindt er een houten platform waarop je droog ligt, een waterpomp en een toilet. Wie liever wat meer luxe heeft, kan terecht in de heerlijke Nest Cabin of B&B De Hostelier

Dag 2: Van het Drongengoed naar de Lembeekse bossen

Knooppunt 76-16

Landschapspark Drongengoed

Drongengoedbos (6).jpg

Op de tweede wandeldag duik je meteen het grootste bos van Oost-Vlaanderen in, het Landschapspark Drongengoed. Vele tinten groen zie je er, maar ook een streepje paars, want in het hele bos wordt de oorspronkelijke heidegroei geleidelijk in ere hersteld.

Knooppunt 13

Drongengoedhoeve

Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (2).jpg
Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (5).jpg

Eén van de belangrijkste troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve uit 1746, waar je in de schaduw van de notelaar en de kastanjebomen van een koffie of een Augustijntje geniet, het streekbier bij uitstek.

Knooppunt 21-17

Maldegemveld

Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-38.jpg

Tussen knooppunt 21 en 17 wandel je door het Maldegemveld, een natuurgebied dat deel uitmaakt van het Landschapspark Drongengoed. De plaatselijke afdeling van Natuurpunt reconstrueert hier de oorspronkelijk middeleeuwse biotoop van bossen- en heidegronden. Het resultaat is een bijzonder stukje natuur dat, met de hulp van enkele prachtige houten vlonderpaden, hier en daar aan de Hoge Venen doet denken.

Er grazen ook runderen, dus schrik niet als er opeens eentje voor je staat. 

Knooppunt 16

Het Jagershof

Fan van bier? Stop dan aan de rand van het Drongengoed zeker eens bij brasserie Het Jagershof. Op de kaart staan meer dan 450 soorten bier. 

Knooppunt 6-9

Het Leen

Het Leen.jpg

Ook op de tweede wandeldag doorkruis je Het Leen, waar je gisteren je tocht begon, maar deze keer langs de noordzijde. 

Knooppunt 9

Logeermogelijkheden

Na dag twee kan je terecht bij verschillende logeerplekjes in Eeklo, zoals Boutique Hotel Shamon in een indrukwekkend Art Nouveau gebouw of Villa Magdalena. Heb je je tent mee? Stap dan nog even door naar knooppunt 28 en volg daar knooppunt 33 tot de Heihoek. Daar vind je camping Malpertuus, en verschillende horecazaken zoals restaurant De Boshoeve of taverne Ter Burchgraeve

Dag 3: Van de Lembeekse bossen naar Het Leen

Knooppunt 34-22

Lembeekse bossen

Lembeekse bossen wandelen

Je derde wandeldag begint in de Lembeekse bossen. In dit wandelparadijs zetten oude en imposante eiken de toon zetten. Hou je ogen open, want misschien spot je wel hermelijnen, bossen, havikken, sperwers en spechten.

Knooppunt 40

Abdij van Oosteeklo

Abdij Oosteeklo3.jpeg

In het Oosteeklose deel van de Lembeekse bossen vind je de Abdij van Oosteeklo. Elke eerste zondagnamiddag van de maand staat het hek hier open en wandel je zo naar binnen voor een drankje op het terras. 

Knooppunt 22-23

Bevende Hazelaar

De bevende hazelaar

Tussen knooppunt 22 en 23 kom je langs een bijzondere boom: de Bevende Hazelaar. Ondanks die naam is de boom eigenlijk een linde, en eentje met een lang verhaal. Volgens de legende staat de boom op de plaats waar een graaf per vergissing werd vermoord. De Oostenrijkse overheersers hadden op het einde van de achttiende eeuw net de streek verlaten en de graaf, hij praatte met een vreemd accent, werd voor een achtergebleven Oostenrijker aanzien. Dit werd hem uiteindelijk fataal. Eens de vergissing ingezien werd het lijk in de bossen begraven en plantte men boven op zijn graf een linde. 

Knooppunt 23-26

Bellebargiebos

Kwadebossen

Na de Bevende Hazelaar duik je het Bellebargiebos in, ook wel de Kwadebossen genoemd. Het bestaat grotendeels uit oude eiken (waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn!) en beuken. Waardevolle planten zoals dalkruid, bosanemoon en salomonszegel wijzen erop dat het bos een verre geschiedenis heeft. 

Knooppunt 9

Het Leen

En zo eindig je terug aan Het Leen, waar je tocht eergisteren begon.