Molsbroek-Buylaers wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Molsbroek-Buylaers wandelroute

Length
11,0 km
Time
2u 10m

Parkings in de buurt

Toon parking langs de route

Molsbroek-Buylaers routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Dit lusje vanuit Lokeren brengt je door twee natuurgebieden op een boogscheut van het centrum.

Toegankelijkheid

TROEVEN

Het infopunt Toerisme, de kerk en het stadsmuseum in het centrum van Lokeren zijn allemaal vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers of minder mobiele mensen. De toiletten in het stadhuis, het stadsmuseum, en het bezoekerscentrum Molsbroek zijn aangepast voor personen met specifieke noden. Ook de dijk rond het Molsbroek is gedroomd terrein voor rolstoelgebruikers. De wandelpaden zijn mooi afgeboord, zodat ze veilig je wandelpad afbakenen. 

AANDACHTSPUNTEN

Aan het bezoekerscentrum Molsbroek vind je geen voorbehouden parkeerplaatsen. Je kan wel parkeren langs de toegangsweg. Onderweg is het wandelpad voor een kort stukje smal en in minder goede staat. Ook de niet-toegankelijke lus langs het ‘Verloren Bos’ zal nog moeten worden aangepast, net als de sporadische drempels die je tegenkomt. Er zijn op enkele rustplekken geen picknicktafels voorzien om met een rolstoel onder te rijden. Hou daar zeker even rekening mee – maar laat het de wandelpret niet vergallen.

Startpunt

Infopunt Toerisme Lokeren

Lokeren markt met Durme Peter Schoemans.jpg

Deze wandelroute start aan het Infopunt Toerisme Lokeren in centrum Lokeren om vervolgens langs het dijkpad richting Buylaersmeersen en het Molsbroek te trekken. Je kan ook starten aan het bezoekerscentrum van het Molsbroek, om enkel de dijkwandeling te doen.

Buylaersmeersen

Waasland_De Buylaers_Lokeren.jpg

Natuurreservaat ‘de Buylaers’ telt meer dan 230 plantensoorten. In de 19e eeuw werd het linnen van de vlas- en lijnwaadnijverheid hier te bleken gelegd. Ook de haarsnijderij – het reinigen van konijnen- en hazenvellen voor de hoedenindustrie – was van belang, vandaar de drie hazen aan de Durme.

Het Molsbroek

waasland_molsbroek 2_lokeren.jpg
Molsbroek Lokeren 5 David Samyn.jpg
Molsbroek_DavidSamyn.jpg

Met zijn 80 hectare is het Molsbroek het grootste beschermde natuurgebied van de Durmestreek. De moerasvlakte is bekend om zijn gevarieerde populatie watervogels. Een verharde en hoger gelegen dijk slingert zich langs de sloten en moerassen. Prachtige uitzichten op de omliggende natuur verzekerd!

Bezoekerscentrum Molsbroek

Lokeren_Molsbroek-1.jpg
Lokeren_Molsbroek-6.jpg
Lokeren_Molsbroek-4.jpg

In het Bezoekerscentrum Molsbroek loopt een permanente expo over de natuur in deze regio en de geschiedenis van het landschap. Trakteer jezelf op het terras op een Dobbelken, het Lokerse streekbier. 

MARKT LOKEREN

Waasland_lokeren_stadsmuseum.jpg
Waasland_Lokeren_Stadsmuseum.jpg

Proef in een restaurant op de Markt van lekkere streekspecialiteiten, zoals Lokerse vlaai of paardenworst. Nog een aanrader: het Stadsmuseum, dat focust op het werk- en vrijetijdsleven in de 19de en 20ste eeuw.

Infopunt Toerisme Lokeren