Oude Schelde wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Oude Schelde wandelroute

Length
7,0 km
Time
1u25m
Terrain
40% Verhard

Kalkendorp, 9270 Kalken

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Oude Schelde wandelroute

Een goede honderd meter voorbij de dorpskern van Kalken sta je al met beide voeten in de Kalkense Meersen. In dit eindeloze lappendeken van weiden en graslanden lijkt de bewoonde wereld ver weg.

Startpunt

Kalken

De plaatsnaam Kalken zou zijn oorsprong vinden in het woord 'kalekinion', wat zoveel betekent als ‘nederzetting aan de bocht van een rivier’. Tijdens werken aan de Schelde in de 19de eeuw werden effectief verschillende bewijzen van vroege bewoning opgegraven. 

Knooppunt 25-23

Molenmeers en Scherenmeers

TOV_Kalkense_Meersen-wandelaars.jpg

Via een oude kerkwegel stappen we dwars door de graslanden van de Molenmeers, het meest noordelijke deelgebied van de Kalkense Meersen. In het voorjaar is de bloemenweelde hier oneindig. 

De Scherenmeers is dan weer een paradijs voor heel wat watervogels die naar hier komen om te broeden. Een prima reden om je hond aan de leiband te houden.

Knooppunt 24-18

Oude Schelde

Oude Schelde in Kalken.jpg
Oude Schelde in Kalken.jpg

Vanaf de 13de eeuw maakte de Schelde een sierlijke bocht tussen Wetteren, Kalken en Schellebelle. Omstreeks 1890 werd een doorsteek gemaakt die de vaarroute voor schepen met 3,5 kilometer verkortte. De oude bedding slibde dicht, maar in 2018 werd de Oude Schelde opnieuw uitgegraven om het riviergebonden karakter van de Kalkense Meersen te herstellen. Vlakbij knooppunt 24 kabbelt de oude rivierbocht weer in al z’n glorie.

Knooppunt 21-18

Kalkense Vaart

Roerdomp-brug over de Kalkenvaart

De Kalkense Vaart werd halfweg de 16de eeuw uitgegraven voor het transport van meststoffen, bouwmaterialen, textiel en landbouwproducten tussen Kalken en de Schelde. In de 18de eeuw gebeurden zelfs de wapenleveringen voor het Kasteel van Laarne via de Kalkense Vaart. Vandaag is de Kalkense Vaart een van de properste waterlopen in Vlaanderen, waar vissoorten als blankvoorn, brasem en karper zich thuisvoelen.

Vissen spotten kan vanop de Roerdompbrug, op het einde van je pad naast de open Scheldemeander. Een roerdomp is een vrij zeldzame reigerachtige vogel die sinds kort ook zijn weg gevonden heeft naar de Kalkense Meersen. De roerdomp voedt zich uitsluitend met kerngezonde vis uit het zuiverste water. Zijn aanwezigheid is een keurmerk voor dit natuurgebied.

Knooppunt 16-25

Eetcafé De Pastorij

Kalken Eetcafé De Pastorij (2).jpg
Kalken Eetcafé De Pastorij (1).jpg

Een heerlijke plek om je wandeling te besluiten, is de voormalige pastorij van Kalken, die sinds 2017 onderdak biedt aan een stijlvol eetcafé. De bijhorende strakke tuin met speeltuin werd heraangelegd en doet dienst als terras en openbaar park voor de gemeente. Foto’s op de muren van de tuin en in het café gunnen je een blik op de geschiedenis van Kalken. De menukaart van De Pastorij biedt, behalve een zeer uitgebreide drankenlijst, een mix van klassiekers en seizoensgebonden gerechten (waaronder een aantal glutenvrije- of lactosearme snacks), en ook pannenkoeken en ijs.

Kalken