Rodeland fietsroute 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rodeland fietsroute 1

Length
46,8 km
Time
2u 35m

Parkings in de buurt

Toon parking langs de route

Rodeland 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Flaneer via autovrije paden naar de mooiste plekjes van de Gentse buitenrand en een licht heuvelend gebied dat de Vlaamse Ardennen aankondigt. Langs kronkelende wegen, weiden, akkers en bossen kom je voorbij pittoreske dorpskernen en het natuurgebied De Scheldemeersen. Een gevarieerde route!

Startpunt

Sportcentrum Ter Wallen Merelbeke

Café Zappa

IMG_6718.JPG

Langs het water in Moortsele vind je café Zappa. Op het gezellige tuinterras met zicht op de kabbelende Molenbeek kan je genieten van een drankje of een kleine snack. Hun 'zappaghetti' is bekend in de ruime regio.  

Watermolen van Moortsele

IMG_6716.JPG

In de Watermolenstraat (what's in a name?) in Moortsele vind je een oude watermolen uit de 16de eeuw. Hij wordt helaas niet meer gebruikt. In 1974 werd de aanhoudende waterdruk van de Molenbeek namelijk te veel voor de molen. De as hield het voor bekeken en het met ijzer beslagen rad raakte in verval.

Munte

preview_Merelbeke_Munte-4.jpg

Munte – inwoners: 700 – dankt zijn naam aan het Latijnse ‘montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit charmante kouterdorpje ligt. De Sint-Bonifasiuskerk ligt op het hoogste punt van de regio (55 meter) en dankt zijn roem aan het relikwie van Sint-Apollonia of ‘Sinte Plonne’, de patrones tegen tandpijn. Samen met de kerk maken de twee huisjes links deel uit van het geklasseerde dorpsgezicht.

Bistro Oud Munte

Munte Afspanning Oud Munte.jpg

Bistro Oud Munte was jarenlang een typisch dorpscafé tegenover de kerk, een afspanning waar paard, ruiter, wandelaar en fietser hun dorst konden lessen. Vandaag is het een gezellig restaurant dat de lekkere Frans-Belgische keuken zonder poespas serveert. 

Kasteel ter Zinkt

Kasteel ter Zinkt.png
kasteel ter zinkt_Munte-36.jpg

Net nadat je Munte verlaten hebt, kom je langs het Kasteel ter Zinkt. Dit middeleeuw slot en het bijhorende kasteeldomein kan je helaas niet bezoeken, maar zijn ook vanop een afstand indrukwekkend. 

Makegemse Bossen

Makegembos.jpg

Je fiets de Makegemse Bossen binnen, een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare. Het gebied is een mozaïek van verschillende bossen (Makegembos, Heilig-Geestgoed, Harentbeekbos, Bruinbos, Nerenbos, Makenbos, Luisdonkbos of Huisdonkbos en Hogenbos) omgeven door landbouwgebied. In het voorjaar is het er bijzonder fleurig, en je kan er vuur- en kamsalamanders spotten!

Kinderboerderij 't Bakkershof

WhatsApp Image 2021-09-23 at 15.18.00 (4).jpeg

In de Kastijdestraat vind je kinderboerderij ’t Bakkershof. Op zondagnamiddag staat hun poort voor iedereen open. Volg vanop de parking de de bordjes 'Hoevepad' voor een gratis bezoek aan de dieren, of laat je kinderen de speeltuin ontdekken. Je kan er dan ook iets drinken of eten. De rest van de week kan je de boerderij enkel bezoeken op afspraak. 

Prinsenmolen

Prinsenmolen Baaigem 2 TOV.jpg

Deze ronde, stenen bergmolen vinden we op de plek waar in 1551 een houten staakmolen geplaatst werd in opdracht van de familie van Lamoraal van Egmont. Lamoraal was prins van Gavere, vandaar de naam Prinsenmolen. In 2017 is de molen omgebouwd tot woonhuis.

Scheldemeersen

scheldemeersen_zingem.jpg

Het natuurgebied De Scheldemeersen slingert zich als groene slang langs de Schelde. Het beschermde rivierlandschap wordt gekenmerkt door oude Scheldearmen, weilanden met winterse overstromingen en bosjes en struwelen. Door de variatie aan biotopen en habitats vind je hier heel wat vogelsoorten. De aangelegde poelen trekken kikkers, padden en salamanders aan. 

Een opvallend zijn de oude kleiputten. Tot de jaren ’50 waren de Scheldemeersen immers zeer belangrijk voor de klei-ontginning. Een tiental plaatselijke steenbakkerijen groeven de kleilagen af.

Sportcentrum Ter Wallen Merelbeke