Rond het plein van Kaprijke wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rond het plein van Kaprijke wandelroute

Length
10,5 km
Time
2u 05m
Terrain
86% Verhard

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Voel je als een pelgrim op deze wandelroute die je meeneemt door Kaprijke en langs het bedevaartsoord de Kleemkapel. Het uitnodigende Plein met zijn monumentale dubbele bomenrij is de ideale plek om even uit te blazen.

Knooppunt 32-18

Het Plein van Kaprijke

het Plein_kaprijke.jpg
gemeentehuis_kaprijke.jpg

Het Plein is het grootste groene dorpsplein van Oost-Vlaanderen. Het wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt voor allerlei verschillende activiteiten. Vooral tijdens de middeleeuwen speelde het Plein een belangrijke rol in de bloeiende lakennijverheid. Hier werden de lakens gewassen, gedroogd en gebleekt. Nu wordt het vooral gebruikt voor feesten en kermissen. Recht tegenover het Plein staat het gemeentehuis van Kaprijke, dat is opgebouwd in een barokstijl en dateert uit de 17de eeuw. 

Knooppunt 32-18

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

onze-lieve-vrouw hemelvaartkerk_kaprijke.jpg
hemelvaartkerk_interieur_kaprijke.jpg

Deze beschermde kerk komt voor het grootste deel uit de 18de eeuw, enkel de toren is een heel stuk ouder (13de eeuw). De toren is een ideaal voorbeeld voor gotische baksteenarchitectuur. Binnenin is de kerk eerder sober gedecoreerd. Hierdoor springt de rijkelijk versierde preekstoel direct in het oog. In de versiering zijn verschillende symbolen verwerkt, zoals bijvoorbeeld de symbolen die verwijzen naar de vier evangelisten.

Knooppunt 32-18

Oorlogsmonument Kaprijke

gedenkmonument_kaprijke.jpg

Het gedenkmonument op het zuidelijke deel van het Plein werd opgericht voor de gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Links van het ridderfiguur staan de namen van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en rechts die van uit de Tweede Wereldoorlog.

Knooppunt 18-31

Kleemkapel

kleemkapel_kaprijke.jpg
bedevaartsommegang_kaprijke.jpg

Deze kapel heeft wel een heel speciale oorsprong. Het begon bij de landbouwbroers Bernard en Engelbert die een mysterieus verschenen beeldje van de Onze-Lieve-Vrouw vonden midden in hun veld. Zij maakte eerst een houten kastje voor het beeldje en na de grote belangstelling die het kreeg onder de Kaprijkenaren maakten ze een houten bidplaats bedekt met klei (of ook wel kleem genaamd). Het beeldje kreeg almaar meer belangstelling en kreeg uiteindelijk zijn eigen kapel, dat een bedevaartsoord werd. Door deze belangstelling kwam er in 1932 ook de bedevaartommegang bij die bestaat uit 15 pijlerkapelletjes, de ‘Vijftien mysteriën van de Heilige Rozenkrans’: vijf blijde, vijf droeve en vijf glorierijke mysteries.

Knooppunt 31-30

Het Rijsselhof

Rijsselhof_kaprijke.jpg

Het Rijsselhof of ‘Rysselhof’ is een ensemble van drie hoeven, omringd door een gracht. Het is een voorbeeld van een laatmiddeleeuwse ‘site met walgracht’. Het Rijsselhof is vernoemd naar een hospitaal uit de stad Rijsel die de hoeve oprichtte in de 13de eeuw. Het oudste boerenhuis dat er vandaag nog staat dateert uit de 18de eeuw.

Het Plein van Kaprijke