Rondje Dendermonde wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rondje Dendermonde wandelroute

Length
9,3 km
Time
2u10
Terrain
66% Verhard

De Bruynlaan, 9200 Dendermonde

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Dendermonde ligt aan de Schelde én de Dender, en wordt doorkruist en omringd door water. De stad ademt geschiedenis en wordt gekenmerkt door haar unieke erfgoed, maar herbergt ook prachtige natuur die vráágt om te voet ontdekt te worden. Deze wandelroute combineert al die troeven, en biedt de ideale manier om de Ros Beiaardstad en haar omgeving op eigen tempo te verkennen.

Opgelet!
  • Toerisme Oost-Vlaanderen werkt momenteel volop aan de realisatie van het wandelnetwerk Scheldevallei Oost. Om zeker te zijn dat je op het juiste pad blijft, raden we aan het gpx-bestand te downloaden.
Startpunt

De Bruynlaan

Knooppunt 14–15

Sint-Onolfsdijk

Sint Onolfsdijk

Via de Schelde stap je stroomopwaarts langs de Sint-Onolfsdijk, in de volksmond de Kolen- of Notendijk. Die eerste benaming verwijst naar de periode na WOI, toen in de omliggende polders kolen werden gekweekt. Notendijk slaat dan weer op de honderden notelaars die destijds op de dijk groeiden. De noten werden met behulp van lange ladders geplukt en als ‘pickels’ of pekelnoten naar Groot-Brittannië verscheept. Langs de dijk kom je voorbij twee aanlegsteigers die je tot op het waterniveau van de Schelde brengen. Ideaal voor een fotomomentje!

Knooppunt 14-15

Nieuwe Tijsluis

Nieuwe Tijsluis

Vlak voor de plek waar de Dender en Schelde samenvloeien, stap je over de Nieuwe Tijsluis, die bij hoogtij de omliggende gebieden beschermt voor overstromingen. Vanop de sluis heb je prachtig uitzicht over het water.

Knooppunt 15–79

Sint-Onolfspolder

Voorbij de Tijsluis duik je naar beneden en kom je in de Sint-Onofspolder terecht, een historisch overstromingsgebied dat eeuwen (!) lang leef- en werkbaar werd gehouden door grachten en sluizen. Vandaag is het een natuurgebied van enkele tientallen hectaren groot, en de thuishaven van verschillende soorten watervogels. Een verborgen pareltje!

Knooppunt 36–17

Oude Dender

Oude Dender Dendermonde

Sinds de jaren 70 mondt de Dender een eind buiten Dendermonde in de Schelde uit, maar de Oude Dender is wel nog steeds een idyllische waterpartij die het hart van de stad verbindt met de groene rand. Om de Oude Dender te bereiken steek je de ‘nieuwe’ over via de Ooiebrug en de Tragelweg, die je meeneemt naar de groene stadsrand.

Knooppunt 37–16

Beneden-Dender

Beneden-Dender
Beneden-Dender
Beneden-Dender

Tussen knooppunt 37 en 16 wijk je van de dijk af en duik je het prachtige natuurgebied Beneden-Dender in, dat de thuishaven is van reigers en bevers. In het voorjaar blinkt het gebied van de bloemenpracht; vooral de maand mei is hier een topmaand voor wandelaars die van kleuren houden!

Sas Dendermonde

Sas Dendermonde

Volg je het wandelpad naast de Oude Dender, dan kom je uit aan het sas van Dendermonde. Dat speelde ooit een belangrijke rol in de militaire verdediging van de stad om de omliggende weilanden te laten overstromen. Je steekt het sas over via een vrij nieuwe fiets- en voetgangersbrug, van waarop je in de zomermaanden vaak tientallen kajaks, stocktanks of sups ziet voorbijvaren. Die kan je hier huren www.venga.be en Denderkajak

Startpunt

Grote Markt

Grote Markt Dendermonde1.jpg

Eindigen doe je op een historisch hoogtepunt van deze route, de Grote Markt. Hier kan je vanop de vele terrasjes genieten van een zicht op het prachtige stadhuis. Deze voormalige lakenhalle dateert uit de 14de eeuw, en staat vooral bekend om haar Belfort, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijkt. Kom hier na je route rustig op adem. Bij Bard’O, Den Abazjoer of Cafe Tijl zit je sowieso goed.

Eindpunt

De Bruynlaan