Rondje Maldegem fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rondje Maldegem fietsroute

Length
58,9 km
Time
3u 16m
Terrain
92% Verhard

Adegem-Dorp 9, 9991 Maldegem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een ontdekkingstocht langs veel groen, het Schipdonk- en Leopoldkanaal, open landschappen en Meetjeslands erfgoed in twee verrassende musea!

Startpunt

Knooppunt 19

Knooppunt 68 - 75

Landschapspark Drongengoed

Drongengoed speelzone.jpg
Drongengoedbos_Aalterse-Acht-fietsroute-1.jpg
Drongengoed 2.jpg
Drongengoed 1.jpg

Het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen (750 hectare) bestaat uit vele tinten groen, maar ook een streepje paars dankzij de oorspronkelijke heidegroei die geleidelijk aan in het hele bos in ere wordt hersteld. Naast wandelaars en fietsers loop je hier ook grazende koeien en schapen tegen het lijf, en met enig geluk een ree.  De voormalige abdijhoeve doet vandaag dienst als streekbezoekerscentrum. Met een gezellige cafetaria en een permanente expo over de geschiedenis van de regio is het een prima uitvalsbasis om dit veelzijdige recreatiegebied te ontdekken.

Knooppunt 10

Stoomcentrum Maldegem

Stoomtrein Maldegem Eelklo frederic paulussen.jpg

Beleef in het charmante station van Maldegem ‘het leven zoals het was’ toen treinen nog door stoom werden aangedreven en de stoomfluiten nog schalden. ‘s Zomers rijden historische locomotieven heen en weer over de oude spoorlijn Maldegem-Eeklo. Allen aan boord!

Omgeving Sint-Barbarakerk Maldegem

Rietjekoane LR.JPG

Midden het drukke centrum van Maldegem beland je in de buurt van de Sint-Barbarakerk in een heerlijk rustig, begijnhofachtig universum. Aan het Oud Schepenhuis staat het kolderieke beeldje van Rietje Koane, de officiële verloofde van Manneken Pis.

Knooppunt 5-12-92-90

Leopoldkanaal

Leopoldkanaal_DavidSamyn.jpg

Dicht tegen de Nederlandse grens trekt het Leopoldkanaal een rechte streep water door het landschap, van het oude vissersdorp Boekhoute tot aan de monding in Knokke. Vroeger verzekerde het kanaal de afwatering van het Meetjesland, vandaag maakt het integraal deel uit van het polderlandschap en is het er gewoon prachtig fietsen en wandelen.

Knooppunt 83-86

Blokkreek en Hollandersgatkreek

Romantischer dan aan Kantijne wordt het niet in het Meetjesland. Op dit plekje middenin het Sentse krekengebied lijken de Blokkreek en de Hollandersgatkreek wel in een innige omhelzing te verdrinken. Trek zelf je lief tegen je gilet voor die duoselfie!

Knooppunt 82-81

Boerekreek

Luchtfoto Ludo Goossens.jpg
BoerekreekWEB.jpg

Met zijn 6 kilometer en een oppervlakte van 38 hectare is de Boerekreek de langste en grootste kreek ten zuiden van de Westerschelde. Aan de oevers verwelkomt het gelijknamige Provinciaal Sportcentrum scholen en groepen die hier komen zeilen, surfen, kajakken en paardrijden. Er staat ook een altijd toegankelijke vogelkijkhut om wilde eenden, buizerds, torenvalken en kolganzen te spotten.

Knooppunt 24

Canadamuseum

Een must voor iedereen met interesse voor ons oorlogsverleden: het Canada Poland Museum in Adegem, ter ere van de Canadese en Poolse soldaten die de streek in 1944 bevrijdden. Ook ideaal om met de (klein)kinderen te bezoeken, want alles staat in miniatuur én op kinderhoogte. Dat de bevrijding in deze contreien niet zonder slag of stoot verliep, bewijst het Canadese kerkhof op een boogscheut van het museum.

Knooppunt 19

Adegem-Dorp 9, 9991 Maldegem