Rondje Ursel wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rondje Ursel wandelroute

Length
13,3 km
Time
2u
Terrain
57% Verhard

Dorpsplein, 9910 Ursel

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Vertrek in het dorpje Ursel, één van de acht deelgemeenten van Aalter, voor een wandeling langs trage veldwegen, stukjes (volks)geschiedenis, het Keigatbos en het vliegveld van Ursel.

Knooppunt 84

Dorp Ursel

Pierlala_Ursel.jpg

Starten doe je aan de kerk van Ursel op het dorpsplein. In het hele dorp vind je allerlei verwijzingen naar Pierlala, dé legende van Ursel. Dit folkloristisch figuur zou je gerust de Meetjeslandse Tijl Uilenspiegel kunnen noemen. Hij gaat problemen namelijk telkens uit de weg met een grap, feest graag en haalt streken uit met mensen. Aan de kerk van Ursel vind je een speeltuin met een beeld van Pierlala. Er staat ook een replica van Kamielke, de tram die ooit dwars door het dorp bolde vanuit het verre Gent. Een plezante plek voor de kinderen!

Knooppunt 87-96

Keigatbos

IMG_7054.JPG

Je zou het Keigatbos kunnen beschouwen als een uitloper van het Drongengoedgebied, maar het bos heeft toch een eigen karakter met schitterende dreven en grote loofbomen. Het bestaat uit een combinatie van grove dennenaanplanten met vooral bramen en pijpenstrootje in de ondergroei, aaneengesloten sparrenaanplanten en zure eikenbossen. 

Veldkruis

IMG_7049.JPG
IMG_7050.JPG

In het bos vind je een veldkruis. Dit was vroeger een rust- en herkenningsplaats voor reizigers, vandaag een aangename pleisterplaats omringd door linden. 

Yeatman site

IMG_7073.JPG

Nog in het bos kom je ook de Yeatman site tegen. Dit is een herdenkingsplaats in de vorm van een zitbankje voor de Brit Percy M. Yeatman. Die piloot in dienst van de British Royal Naval Air Service sneuvelde hier bij een vliegtuigcrash tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Knooppunt 70-72

Vliegveld Ursel

Vliegveld_Ursel2.jpg

Het vliegveld van Ursel deed tijdens de Koude Oorlog dienst deed als reservevliegveld voor de NAVO. Vandaag stijgen hier alleen nog vliegtuigjes op van de plaatselijke vliegclub. Tussen de Urselweg en de Maldegemweg lag ooit nóg een vliegveld: de zogenaamde B-67 van de Royal Air Force, de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk. 

Bar Boudoir

IMG_7099.JPG
IMG_7102.JPG

Napraten kan bij Bar Boudoir in de dorpskern van Ursel. Op de kaart van deze gezellige koffiebar vind je originele warme dranken, gebak, frisdrankjes, wijn en streekbiertjes. Open op vrijdagnamiddag, zaterdagnamiddag, zondagnamiddag en feestdagen.

Knooppunt 84