Schelde fietsroute tussen Merelbeke en Oudenaarde

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Schelde fietsroute tussen Merelbeke en Oudenaarde

Length
69,4 km
Time
3u30
Terrain
84% Verhard

Zwijnaardesteenweg 99, 9820 Merelbeke

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Schelde fietsroute tussen Merelbeke en Oudenaarde

Op deze fietstocht ontdek je de omgeving van de Schelde tussen Merelbeke en Oudenaarde. Je komt langs meersengebieden zoals de Merelbeekse Scheldemeersen en de Kaaimeersen, typische Vlaamse Ardennen dorpjes met gezellige cafeetjes en het bekende Ename. Ongeveer halverwege kan je pauzeren op een terrasje in het centrum van Oudenaarde.

Liever nog wat langer langs de Schelde fietsen? Deze route sluit perfect aan op de Schelde fietsroute tussen Oudenaarde en Kluisbergen.

Startpunt

Merelbeekse Scheldemeersen

Scheldemeersen

Aan het begin van deze fietstocht duik je meteen de Merelbeekse Scheldemeersen in. Dit open, weids natuurgebied is een paradijs voor verschillende vogelsoorten. Tijdens de winter zoeken trekvogels voedsel op de onder water gelopen percelen. Zo waden steltlopers en watersnippen door de laantjes. In de lente broeden de buizerd, steenuil en sperwer in de bomenrijen. 

Knooppunt 54

Kaaimeersen en Kaaihoeve

Kaaimeersen.jpg
Kaaihoeve.jpg

De Kaaimeersen is een natuurgebied dat ontstaan is tussen de Schelde en een oude afgesneden zijtak van de Schelde. Dit moerassig gebied met mooie waterpartijen trekt veel soorten vogels aan. In het gebied bevindt zich ook provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve, een natuurinformatiecentrum. Hier kan je gratis een tentoonstelling over milieu en natuur bezoeken of rustig picknicken in de tuin.

Knooppunt 79-86

Ename

Sint-Laurentius Kerk Ename.jpg
20180615 Huis Beaucarne 00112.jpg

Ename is de historische bakermat van Oudenaarde. Het naburige dorpje ontstond al in de negende eeuw, rond een verdwenen Benedictijnenabdij waarvan de fundamenten werden blootgelegd in de Archeosite Ename. Binnen vind je een vaste opstelling, met o.a. een VR-zicht op de oude abdij, maar ook enkele tijdelijke exposities. 

In het dorpje ligt ook Huis Beaucarne, een eetcafé en een uniek huiskamermuseum (annex theehuis), met een onverwachts grote stadstuin met eeuwenoude planten en bomen. 

Knooppunt 92

Brouwerij Liefmans

BrouwerijLiefmans.jpg

Wie Oudenaarde zegt, zegt Liefmans. De brouwerij aan de oevers van de Schelde is een monument in het Belgisch bierpatrimonium. Ondertussen is de originele brouwerij gerenoveerd, en kan je ze bezoeken. Daar hoort uiteraard ook een degustatie bij. Liever gewoon een Liefmans drinken zonder brouwerijbezoek? Bij mooi weer kan je op het terras langs de Schelde uitgebreid proeven van de laatste Liefmans-innovaties. 

Knooppunt 96

Markt van Oudenaarde

Fietsen in Oudenaarde

Je fietst door het centrum van de stad Oudenaarde. Op de Markt domineert het laatgotische stadhuis het zicht. Binnen vind je het stadsmuseum MOU, een must voor liefhebbers van zeldzame luxeartikelen. Hier hangen uitzonderlijke wandtapijten. Oudenaarde was er tussen de 14de en de 18de eeuw wereldberoemd voor. 

Rond de markt vind je terrassen van tal van restaurants en cafés, waar je na je bezoek aan het MOU nog even krachten kan opdoen voor je tocht aan te vatten. 

Knooppunt 29

Mac Pudding

Naast het jaagpad in Eke vind je Mac Pudding, een restaurant en koffiehuis. Het terras met zicht op de Schelde is een ongelooflijke troef! 

Merelbeekse Scheldemeersen