Sint-Niklaas stadswandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Sint-Niklaas stadswandelroute

Length
4,4 km
Time
1u
Terrain
100% Verhard

Grote Markt , 9100 Sint-Niklaas

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze stadswandeling neemt je mee langs verschillende hotspots in het centrum van Sint-Niklaas. Zo passeer je langs enkele originele musea, hippe cafés en restaurants, maar ook langs het grootste stuk groen in het centrum: het feeërieke stadspark.

Opgelet!
  • Deze route is niet bewegwijzerd. Download het gpx bestand en navigeer met je smartphone of wandelgps om deze route te volgen.
Startpunt

Grote Markt

Waasland_Stadhuis_Sint-Niklaas.png

Je wandelroute door het centrum van Sint-Niklaas start op de Grote Markt. Het marktplein heeft een oppervlakte van maar liefst 3,19 hectare en staat daardoor bekend als het grootste marktplein van België. Elke donderdagochtend wordt hier ook de wekelijkse markt gehouden. Desondanks oogt het plein weinig aantrekkelijk. Er is weinig groen, gezellige hoekjes ontbreken en de terrassen liggen vlakbij de rijweg. Daarom is men volop bezig met het ontwerp van een nieuwe Grote Markt in Sint-Niklaas. Wie benieuwd is: in het vernieuwde Landhuis is een infopunt ingericht, waar iedereen aan de hand van animatiebeelden, teksten en video's de plannen kan bekijken. 

Stadhuis

preview_Sint_Niklaas_april_2017-5.jpg

Op de Grote Markt vind je het stadhuis van Sint-Niklaas. Deze neogotische parel kwam er in de plaats van het vorige neoclassicistische stadhuis dat afbrandde in 1874 na amper 33 jaar dienst. Leuk weetje: Het stadhuis is het resultaat van een van de meest notoire bouwovertredingen in de Sint-Niklase geschiedenis. Volgens de schenkingsakte van Margaretha van Constantinopel moest de markt immers voor altijd onbebouwd en ten dienste van de bevolking blijven. Oeps! 

Mercatormuseum

Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas
Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas.png
Waasland_Sint-Niklaas_Mercatormuseum.jpg

Je komt nu langs het Mercatormuseum over het werk van en de persoon Gerard De Cremer, beter gekend als Gerard Mercator. Mercator was een toonaangevende wetenschapper die in de 16de eeuw grote bijdragen leverde aan de cartografie. Dit deed hij onder andere door het begrip ‘atlas’ in te voeren. De topstukken in het museum zijn de zeldzame aardeglobe en hemelglobe uit de 16de eeuw. 

Het museum is momenteel gesloten, maar houd er in het aanpalende park toch even halt. Daar ontmoet je Marie-Thérèse De Decker een Straffe vrouw die in de 19de eeuw haar stempel drukte op het Waasland. Aan haar silhouet kan je dankzij de ErfgoedApp in het interessante leven van de vooruitstrevende dame duiken. Inspirerend! 

Pijp- en Tabaksmuseum

Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum2.jpg
Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum3.jpg

Wereldberoemd in Vlaanderen sinds de passage van Tom Waes voor Reizen Waes: de grootste sigaar ter wereld, het pronkstuk van het Sint-Niklase Pijp- en Tabaksmuseum. Het museum leert je alles over de cultuur van het roken door de eeuwen heen. Je kan er een uitgebreide collectie pijpen bewonderen van 1492 tot nu. Ook de sigarenmakerij en tabaksteelt van België komen ruim aan bod. Open elke eerste en derde zondag van de maand, van 10 tot 13 uur.

Stationsstraat

preview_Sint_Niklaas_Vredefeesten_2017-9.jpg
waasland_de salons_sint-niklaas.jpg

In de Stationsstraat kan je shoppen in hippe (pop-up)winkels, en iets eten en drinken. In het café van De Casino, de legendarische concertzaal, kan je bijvoorbeeld genieten van cocktails en exotisch streetfood. Bij Soep&Zoet en Manuvèl kan je dan weer hip brunchen, luchen of koffie drinken met een taartje. Je vindt er ook De Salons, van 12 november tot 6 december bij het kleine publiek vooral bekend als de verblijfplaats van de Sint. Het imposante herenhuis heeft daarnaast nog meer te bieden. Naast de authentieke inrichting die grandeur uitstraalt, herbergt het museum ook een kunstcollectie.

Cremerie François

In de Ankerstraat vind je cremerie François, een begrip in Sint-Niklaas. Het ijs wordt gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten: additieven, surrogaten en smaakversterkers komen er niet aan te pas. En dat proef je!

‘T Plein

Sint-Niklaaskerk Sint-Niklaas.jpg

’T Plein, achter de Sint-Niklaaskerk, staat vol gezellige cafés en is daardoor zeer geliefd onder de studenten op vrijdagavond. Het plein zelf vormt in de zomer een groot terras voor de cafés.

Stadspark

waasland_kiosk_sint-niklaas.jpg
Waasland_kasteel Walburg_Sint-Niklaas.png

Middenin Sint-Niklaas vind je het Romain De Vidtspark, een stadspark van maar liefst 5,4 hectare. In het park staat centraal het kasteel Walburg, een waterburcht waar nu een café is in ondergebracht. Naast het kasteel vind je ook nog een unieke gietijzeren kiosk met Moorse motieven. Het park is ingericht als Engelse tuin met veel gezellige plaatsjes om te vertoeven bij goed of minder goed weer. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten in de speeltuin.

Monseigneur Stillemansstraat

waasland_art deco_mr stillemansstsraat _sint-niklaas 1.jpg
waasland_art deco_mr stillemansstsraat _sint-niklaas.jpg

Je loopt nu door de Monseigneur Stillemansstraat. Deze straat werd samen met haar woningen in 2002 beschermd als stadsgezicht door de vele art deco en nieuwe zakelijkheid woningen die je er vindt. Je kijkt er je ogen uit! 

Street Art

Als je weet waar je moet kijken, is Sint-Niklaas een openluchtmuseum: overal vind je graffiti en street art. De stad heeft zelfs de langste legale grafittimuur van het land. Met de Street Art kaart in de hand ontdek je alle 34 werken. Ga je kaart halen bij de toeristische dienst op de Grote Markt of download ze online.

Grote Markt