Sint-Niklaas stadswandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Sint-Niklaas stadswandelroute

Length
5,0 km
Time
1u
Terrain
100% Verhard

Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Toon het startpunt op de kaart
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze stadswandeling neemt je mee langs verschillende hotspots in het centrum van Sint-Niklaas. Zo passeer je langs enkele interessante musea maar ook langs het grootste stuk groen in het centrum, het stadspark.

Startpunt

Grote Markt

Hier start de wandelroute door het centrum van Sint-Niklaas. Het marktplein heeft een oppervlakte van maar liefst 3,19 hectare en staat daardoor bekend als het grootste marktplein van België. Elke donderdagochtend wordt hier ook de wekelijkse markt gehouden. De Grote Markt zag er vroeger een heel stuk groener uit en werd als parking gebruikt. Nu zit er onder het marktplein een parking. De kiosk die hier vroeger stond kan je nu terugvinden in het stadspark.

Stadhuis

stadhuis_Sint-Niklaas.jpg

Op de Grote Markt vind je het stadhuis van Sint-Niklaas. Dit neogotisch stadhuis dateert uit de 19de eeuw en heeft meerdere bouwfases gekend. Het kwam er in de plaats van het vorige neoclassicistische stadhuis dat afbrandde in 1874 na amper 33 jaar dienst.

Houtbriel

Net na het verlaten van de markt kom je het plein Houtbriel tegen. Het plein is vernoemd naar zijn originele functie uit de 16de eeuw, het verhandelen van hout. Op het pleintje staat een groot oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Stationsstraat

In de Stationsstraat kan je eindeloos shopplezier beleven in de uiteenlopende winkels. Je kan er ook genieten van een drankje en iets te eten. Je vindt er ook De Casino, waar in verschillende concertzalen vaak evenementen plaats vinden. De Salons zijn ook terug te vinden in de Stationsstraat. Dit is een woning uit 1920 die de grandeur van 18de-eeuwse Franse kastelen uitstraalt. Met een wandelgids kan je heel het huis verkennen. Op de gelijkvloerse verdieping staan er tijdelijke kunstcollecties of worden er concerten en lezingen gegeven.

Pijp- en Tabaksmuseum

Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum2.jpg
Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum3.jpg

Het Pijp- en Tabaksmuseum kan je alles leren over de cultuur van het roken door de eeuwen heen. Je kan er een uitgebreide collectie pijpen bewonderen van 1492 tot nu. Ook de sigarenmakerij en tabaksteelt van België komen ruim aan bod. Open elke eerste en derde zondag van de maand, van 10 tot 13 uur.

Mercatormuseum

Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas
Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas.png
Waasland_Sint-Niklaas_Mercatormuseum.jpg

Het museum gaat over het werk en de persoon Gerard De Cremer, beter gekend als Gerard Mercator. Mercator was een toonaangevende wetenschapper in de renaissance die vooral grote bijdragen leverde aan de cartografie. Dit deed hij onder andere door het invoeren van het begrip ‘atlas’ (een samenhangende verzameling kaarten). De topstukken in het museum zijn de zeldzame aardeglobe en hemelglobe uit de 16de eeuw. Meer informatie over het museum kan je vinden op de website.

SteM Zwijgershoek

waasland_stem_sint-niklaas 1_0.jpg

Het museum bestaat uit drie delen: Mens en materie, Mens en machine, Mens en lichaam. In het eerste deel krijg je te zien hoe onze voorouders creatief omgingen met grondstoffen zoals ijzererts en klei. Het tweede deel gaat over de omvorming van de plattelandseconomie naar de geïndustrialiseerde samenleving, met focus op de textiel- en breinijverheid in Sint-Niklaas. Het laatste deel van het museum toont de wijze waarop de mens in het verleden omging met hygiëne, lichaams- en haarverzorging.

‘T Plein

Sint-Niklaaskerk Sint-Niklaas.jpg

’T Plein bevindt zich achter de Sint-Niklaaskerk (een vijfbeukige kerk met een overwegend barok en neogotisch interieur). Rond het plein vind je verschillende gezellige cafés, daardoor is het zeer geliefd onder de studenten op vrijdagavond. Het plein zelf vormt in de zomer een groot terras voor de cafés.

Stadspark

waasland_kiosk_sint-niklaas.jpg

Middenin Sint-Niklaas vind je het Romain De Vidtspark, een stadspark van maar liefst 5,4 hectare. In het park staat centraal het kasteel Walburg, een waterburcht waar nu een café is in ondergebracht. Naast het kasteel vind je ook nog een unieke gietijzeren kiosk met Moorse motieven. Het park is ingericht als Engelse tuin met veel plaatsjes om te vertoeven in de zon of schaduw. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten in de speeltuin.

Street Art

In Sint-Niklaas kun je heel wat graffiti tegenkomen. Dit is dankzij een street art project uitgevoerd door het NAFT kunstenfestival. Op de route kom je onder andere langs een vogel van de kunstenaar Dzia en een psychedelische tekening vol met dieren van I  AM EELCO. Haal je gratis street art kaart op in het toeristisch kantoor op de Grote Markt of download ze via de website.

Grote Markt