Slodderspook wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Slodderspook wandelroute

Length
9,0 km
Time
1u 50m

Merendreedorp, 9850 Merendree

Toon het startpunt op de kaart

Slodderspook routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Slodderspook wandellus neemt je mee langs interessante plaatsjes in het Meetjesland. Wandel langs het kalme water van het Schipdonkkanaal en door een deel van de Oude Kalevallei. Maar pas op dat het Slodderspook niet op je rug springt!

Startpunt

Sint-Radegundiskerk

sint-radegundiskerk_merendree.jpg
oorlogsmonument_merendree.jpg

De oorspronkelijke kerk werd gesticht in de 7de eeuw en werd gewijd aan de Merovingische koning Radegundis. Dit is het enige kerkgebouw in België dat aan hem gewijd is. Het oudste deel dateert uit de 12de eeuw (kruisbeuk en vieringtoren), maar voor het grootste deel is de kerk opnieuw opgebouwd na de schade die het opliep tijdens de beeldenstorm (16de eeuw). Zijn huidige uitzicht kreeg de kerk door de uitbreidingen die werden toegevoegd in de 18de eeuw. Voor de kerk staat er een herdenkingsmonument aan de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Priesterdichter Basiel De Craene

priesterdichter_merendree.jpg

Aan de achterkant van de kerk sla je de Gerolfsweg in. Hier vind je vrijwel direct op je linkerkant het beeld van priesterdichter Basiel De Craene met daarachter de Gerolfwal of Meierswal. Dit is een beschermde parochie met prachtige tuinen die omringd wordt door een walgracht. De tuinen kan je vrij bezoeken (als het poortje open staat). De priester kreeg hier in 1994 een borstbeeld omdat hij van 1938 tot 1955 (behalve tijdens de oorlog) hier de Vlaamse Poëziedagen oprichtte. Sinds 1992 vinden die opnieuw plaats op deze locatie.

Kasteel Te Velde

kasteel te velde_merendree.jpg

Nadat de Gerolfweg een bocht maakt naar rechts en je het pad rechtendoor volgt passeer je langs het kasteel Te Velde. Tussen de haag door kan je glimpen opvangen van het roze kasteel uit de 16de eeuw. Het kasteelpark is ingericht als landschapstuin met een grote vijver en er lopen ook hertjes in.

De hoogstamboomgaard

boomgaard_koe_merendree.jpg
boomgaard_merendree.jpg

De boomgaard is zo een 2,5 hectare groot. Er staan zo een 450 hoogstamfruitbomen en maar liefst 120 verschillende soorten appel-, peren-, kersen-, perzik- en okkernootbomen. Hierdoor vormt het een soort van reservaat voor oude en minder gekende fruitbomen. Tussen de bomen kan je Schotse Hooglander runderen zien staan. Achter de boomgaard en net aan het water is er ook een picknickplaats voorzien.

Schipdonkkanaal

schipdonkkanaal.jpg
spoorwegbrug_merendree.jpg

Het Schipdonkkanaal loopt van Deinze tot Zeebrugge waar het uitmondt in de zee. Het kanaal is 56 kilometer lang en werd in de tweede helft van de 19de eeuw gegraven. Het werd gegraven zodat het overtollige water uit de Leiestreek kon worden afgevoerd. Het kanaal heet daarom ook ‘afvoerkanaal van de Leie’. Naast zijn oorspronkelijke functie is het kanaal ook zeer handig voor de scheepsvaart. Je zal het kanaal twee keer oversteken. De eerste keer via de Merendreebrug en de tweede keer via een ijzeren brug langs de spoorwegen. Op de ijzeren brug loop je over een raster zo een 10 meter boven het water!

Als je last hebt van hoogtevrees ga dan niet over de eerste brug maar blijf het Schipdonkkanaal volgen tot net voor de spoorwegbrug. Sla hier links af en je zit weer op het traject.

De vallei van de Oude Kale

oude kalevallei_merendree.jpg

Nadat je de spoorwegbrug bent overgestoken zal je even verder op de route weer tussen de velden wandelen. Dit is een deel van de Oude Kalevallei. Deze vallei vormt met zijn bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Erdoorheen kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. De Kale stond in verbinding met de Poekebeek en de Durme, en mondde zo uit in de Schelde. Wil je meer verkennen van dit gebied? Volg dan de Oude Kalevallei wandelroute lus 1 of lus 2.

Kasteel Ter Wallen

Kasteel Ter Wallen werd al voor het eerst vermeld in 1412. Sinds het oorspronkelijke gebouw is er al veel veranderd aan dit ‘kasteel’. Het domein wordt volledig omgracht en staat in verbinding met de Kale via een sluis voor de afvoer van overtollig water.

Het verhaal van de Slodder

Vroeg je je af vanwaar de toch wel eigenaardige naam van deze route kwam? Het komt van dit verhaal! Eind 19de eeuw geloofde men dat ter hoogte van de Meldambuize (vermoedelijk een sluis in de gracht van kasteel Ter Wallen) een waterspook leefde, die op de rug sprong van wie naar Gent trok. Die ‘slodder’ was een gewichtig monster dat vroeger in het kasteel huisde en de tocht bijzonder zwaar maakte. Sommige omwonenden geloofden er in die mate in dat ze ’s nachts niet meer voorbij Meldambuize durfden.

Sint-Radegundiskerk