Stationsstapper Zandbergen-Geraardsbergen

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Stationsstapper Zandbergen-Geraardsbergen

Length
14,9 km
Time
3u
Terrain
48% Verhard

Benedenstraat 1, 9506 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze wandelroute stap je van het station van Zandbergen naar het station van Geraardsbergen. Onderweg kom je langs natuurgebied De Nuchten (met een heerlijk knuppelpad!), het Raspaillebos, het stiltegebied Dender-Mark en de Muur van Geraardsbergen.

Startpunt

Station van Zandbergen

Van aan het station van Zandbergen wandel je de Jan de Coomanstraat in tot aan de kruising met de Benedenstraat. Daar pik je in op knooppunt 98. 

Knooppunt 98-96

De Nuchten

Geraardsbergen_Nuchten-12.jpg

Je duikt meteen één van de mooiste natuurgebieden van de Denderstreek in: De Nuchten. Hier lag vroeger een meander van de Dender, die over duizenden jaren heen land is geworden. De Nuchten is een echt moerasbos, en dus nat gebied. Hier huizen typische vogelsoorten zoals de ijsvogel en de roerdomp. De echt drassige stukken zijn voorzien van een fotogeniek knuppelpad.

Knooppunt 96

Idegem Sas & Eetkaffee Break@4

idegem-sas.jpg

Vlakbij het sas van Idegem, uitgerust met een authentiek metalen ophaalbruggetje, versla je honger en dorst bij Eetkaffee Break@4.

Knooppunt 29

De Helix

NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn.jpg

In natuureducatief centrum De Helix kan je permanente expo bezoeken over de natuur in de regio, en wandelen door een educatieve tuin met bijenhuisje en insectenhotel. De naam 'De Helix' verwijst naar de structuur van het DNA, de drager van de erfelijke informatie bij alle levende wezens.

In de educatieve tuin staan enkele picknickbanken met een prachtig uitzicht. Het ideale moment om even uit te blazen. 

Knooppunt 29-27

Raspaillebos

Raspaillebos_DavidSamyn5.jpg
Raspaillebos_DavidSamyn4.jpg

Op de flanken van de Bosberg wandel je door het sprookjesachtige Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. In het voorjaar rolt zich hier een kleurrijk bloementapijt uit met boshyacinten, daslook, wilde narcissen, en pinksterbloemen.

In de 18de eeuw hield de gevreesde roversbende van Jan de Lichte zich hier graag schuil. Vandaag zie je hier geen boeven meer maar wel reeën, haviken, vuursalamanders en ijsvogelvlinders. 

Knooppunt 27-10

Stiltegebied Dender-Mark

stiltegebied-dender-mark.jpg

Het gebied tussen de rivieren Dender en Mark werd in 2021 (als eerste gebied in ons land en nog maar het derde in Europa!) erkend als Urban Quiet Park. Hier staan stilte en rust centraal, ver weg van verstedelijking, en voeren de natuurlijke geluiden van fauna en flora de boventoon.

Knooppunt 50-51

Muur van Geraardsbergen

DSC06405-Edit.jpg
oriëntatietafel Oudenberg.jpg

Tussen de knooppunten 50 en 51 beklim je een stukje van de Muur van Geraardsbergen (niet het steilste stuk, geen paniek!). Helemaal bovenaan de Muur vind je de Oudenbergkapel, die jaarlijks door heel wat gelovigen bezocht wordt voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Alleen al voor het prachtige uitzicht over de Dendervallei loont het de moeite om de trappen te nemen naar de kapel. 

Knooppunt 51

Taverne 't Hemelrijck

Helemaal op de top van de Muur vind je Taverne 't Hemelrijck. Hier geniet je van een hapje of een drankje op het terras, met een prachtig zicht over Geraardsbergen én op de puffende wielertoeristen. 

Knooppunt 51-53

Geraardsbergen

Manneken Pis van Geraardsbergen
Mattentaarten.jpg

Wijd en zijd staat Geraardsbergen bekend voor zijn drie troeven, toevallig 3 M's: Manneken-Pis, Mattentaarten en de Muur. Die Muur, daar maakte je net al kennis mee. Op de Markt (nog een M!) prijkt Manneken Pis: het beeldje dateert al uit 1459 en is daarmee precies 160 jaar ouder dan zijn beroemde Brusselse broertje. Mattentaarten, een zoete lekkernij die werd erkend als Europees streekproduct, koop je bij elke bakker in de stad. Perfect om te recupereren na de wandeling. 

Station van Geraardsbergen

Wandel van aan knooppunt 53 rechtdoor de Grotestraat in en volg de Oudenaardstestraat tot aan het Stationsplein. Daar kan je de trein terug nemen naar huis of naar Zandbergen, waar je auto geparkeerd staat.