Stropersbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Stropersbos wandelroute

Length
7,0 km
Time
1u 24m
Terrain
22% Verhard

Koningstraat 13, 9170 De Klinge

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het Stropersbos, een van de grote Wase kleppers, is goed voor bijna 500 hectare indrukwekkende fauna en flora, aangevlijd tegen de Nederlandse grens. Grazende konikpaarden, waartussen (!) je wandelt, zorgen ervoor dat de heide hier duurzaam kan groeien.

Startpunt

Parking Klingspoor

Klingspoor_De Klinge.jpg
waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg

Klingspoor, een belevenissite op de bedding van de oude spoorlijn Mechelen-Terneuzen, laat je verschillende erfgoedthema’s op een actieve manier ontdekken. Je treedt in de voetsporen van smokkelaars die in dit grensgebied zeer actief waren, duikt in de geschiedenis van de Wase klompennijverheid, en ontdekt een stukje Dodendraad uit WOI.

Café (Ou)de Statie 

Dé plek om voor of na je rit neer te strijken voor een hap en/of een tap, dit volledig gerenoveerde cafeetje op de Klingspoorsite. Heerlijk terras bij mooi weer!

Knooppunt 79-77

Stropersbos

Stropersbos David Samyn header website (2).jpg
Stropersbos.jpg
Waasland_Stropersbos_SGW_DavidSamyn2.jpg

Via de oude spoorwegbedding wandel je, omringd door groen, richting knooppunt 81. Daar stap je het Stropersbos in, met zijn 500 ha en de aanpalende groengebieden meegerekend een van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. Tijdens beide wereldoorlogen was het bos erg geliefd bij smokkelaars en stropers, die goederen vanuit Nederland over de grens brachten. Zijn naam dankt het weliswaar niet aan deze smokkelpraktijken, wél aan de familie De Stroper, die lang eigenaar van dit gebied was.

Vandaag worden hier op twee begrazingsblokken konikpaarden en schapen ingezet bij het bosbeheer. Deze vredelievende grazers helpen verbossing van het open landschap te vermijden en bewaken zo het afwisselende natuurschoon. Wuif ze gerust vanop afstand goeiedag, want ze zijn lief. Ga je op stap met je hond, wijk dan niet af van het traject en hou hem altijd en overal aan de leiband!

Knooppunt 75

De Boshoeve

Uitstekende, simpele gerechten aan democratische prijzen, in een oase van natuur en gezelligheid – meer moet dat absoluut niet zijn. De brasserie onderging recent nog een complete make-over, dus alles is hier pico bello in orde. Je kan hier terecht op elk moment van de week. Een plekje vind je altijd, er is namelijk plaats voor 280 mensen.

Knooppunt 68

Staats-Spaanse linies

Staats-Spaanse_Linies.jpg

Door het Stropersbos loopt De Linie: vandaag de afwateringsbeek voor het bos, begin 18de eeuw door markies Bedmar gebouwd om de Spaanse Nederlanden te beschermen  tegen de Nederlandse Republiek. Ook het toen reeds bestaande Fort Sint-Jan werd - net als de Forten Bedmar en Fuentes-Spinola - geïntegreerd in deze enorme verdedigingslinie van Nieuwpoort aan de kust tot Hoei aan de Maas.

Het fort is intussen verdwenen, maar de grondvorm en de grachten blijven duidelijk zichtbaar. Tussen de twee wereldoorlogen werden tijdens graafwerkzaamheden nog resten van kanonkelders gevonden. Volgens een Waas volksverhaal ligt in de onderaardse gangen tot op vandaag een schat verborgen.

Parking Klingspoor