Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute

Length
78,0 km
Time
4u15
Terrain
89% Verhard

Aardenburgse Heerweg 2, 9910 Knesselare

Toon het startpunt op de kaart

Parkings in de buurt

Toon parking langs de route

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze fietsroute verbindt de Gentse binnenstad met het Meetjesland. Onderweg komen we langs het Leiedorp Drongen en haar abdij, het landschapspark Drongengoed en de vallei van de Oude Kale. Goed voor 75 kilometer fietsplezier met onderweg veel terrasjes om even uit te rusten.

Startpunt

Kruising Aardenburgse Heerweg en Urselseweg

Knooppunt 74-70

Vliegveld Ursel

Vliegveld_Ursel2.jpg

We komen langs het vliegveld van Ursel, dat tijdens de Koude Oorlog dienst deed als reservevliegveld voor de NAVO. Vandaag stijgen hier alleen nog vliegtuigjes op van de plaatselijke vliegclub. Tussen de Urselweg en de Maldegemweg lag ooit nóg een vliegveld: de zogenaamde B-67 van de Royal Air Force, de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk. 

Knooppunt 88-4-1-6-10-12-18-14-29

Brugse Vaart

Aalterse ach header.jpg

De Brugse Vaart is de levensader tussen de historische steden Gent en Brugge. Je zult bijna zeker rivierschepen vol goederen zien passeren die de ‘navette’ tussen Gent, Brugge, Zeebrugge en Oostende doen.

Knooppunt 48-55-46

Vallei van de Oude Kale

Oude_Kalevallei_landschap.jpg
Oude_Kalevallei_Molen_landschap.jpg
Oude Kalevallei.jpg

De route brengt ons verder dwars door de Vallei van de Oude Kale. Bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten vormen samen een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Tal van wandel- en fietspaden doorkruisen dit gebied van meer dan 100 hectare, dat wordt beheerd door Natuurpunt. Door de vallei kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. 

Knooppunt 58

Abdij van Drongen

oude abdij_drongen 1.jpg

De indrukwekkende Abdij van Drongen staat te pronken in de waterspiegel van de Leie. De mooie abdij is helaas niet individueel te bezoeken – tenzij je er op bezinning komt.

Knooppunt 4-31-92

Stadscentrum Gent

Duivelsteen_Reep_Gent.jpg
Gent_Portus_Ganda_2.jpg
Gent Gravensteen David Samyn.jpg

Honger of dorst? Zin in sightseeing? Dwars door de ‘kuip’ van Gent fietsen we langs de Watersportbaan, de Bijloke, Portus Ganda, het Baudelopark, en het Gravensteen. Lunchen en koffie drinken kan bij het STAMcafé of Take Five, een verfrissend ijsje eet je bij Crèmerie Gerard, en bij Waterhuis aan de Bierkant proef je meer dan 165 bieren. 

Knooppunt 68-75

Drongengoedbos

Drongengoedbos (6).jpg

Het Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit vele tinten groen, maar ook een streepje paars, dankzij de oorspronkelijke heidegroei die geleidelijk aan in het hele bos in ere wordt hersteld. Naast wandelaars en fietsers loop je er ook grazende koeien en schapen – en als je geluk hebt een ree – tegen het lijf.

Drongengoedhoeve

Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (5).jpg

Eén van de belangrijkste troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve uit 1746, waar je in de schaduw van de notelaar en de kastanjebomen van een koffie of een Augustijntje geniet (het streekbier bij uitstek). Op en rond de hoeve valt er van alles te beleven. Er is een goed onderhouden kruidentuin, een boomgaard met streekeigen fruitsoorten en een landschapsinfocentrum dat het verhaal van de streek vertelt. 

Knooppunt 89