Tussen Parike en Deftinge wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Parike en Deftinge wandelroute

Length
10,9 km
Time
2u 10m
Terrain
67% Verhard

Kerkstraat 5, 9570 Lierde

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wandel van Deftinge tot in Parike en weer terug tussen de velden en via kleine wegeltjes. Je wandelt over de zachte heuvels van de Vlaamse Ardennen, weg van de drukte en het verkeer.

Knooppunten 22-30

Sint-Ursmaruskerk

kerk deftinge.jpg
kerk achterkant deftinge.jpg

Er is niet precies wanneer de oudste delen (koor en westelijke toren) werden gebouwd. Men schat 15de eeuw voor het koor en 13de eeuw voor de toren. Het dateren van deze delen wordt nog moeilijker door de vele verbouwingen, herstellingen en brand die de kerk onderging. De huidige zandstenen westertoren dateert uit 1631. Het interieur van de kerk is uitgewerkt in fraaie rococo.

Knooppunten 22-30

Kapel van het Muizenhol

kapel muizenhol_deftinge 2.jpg
kapel muizenhol_deftinge.jpg

Deze neogotische wegkapel opgericht door de Deftingse familie Vanderpoorten dateert uit 1886. De familie liet de kapel bouwen als dank voor een bekomen genezing. Sinds de restauratie in 2008 hangt boven de deur een heel uitnodigende boodschap: ‘Kom bezin en rust wat uit’. Achter het kapelletje staat een bankje dat je uitzicht geeft (als het weer wat mee zit) op het bovendeel van de stad Geraardsbergen.

Knooppunten 25-26

Brouwierbos

brouwierbos 1.jpg
vlonderpad brouwierbos 2.jpg
brouwierbos 2.jpg

Je wandelt tussen de bomen en langs een koeien- en paardenweiden die vol staat met gekleurde bloemen in de lente. Net voor het verlaten van het Brouwierbos wandel je voor enkele meters over een vlonderpad. Een vlonderpad is een houten paadje dat op een zekere hoogte boven de begane grond zweeft. Het wordt gemaakt om wandelaars door moeilijk te bereiken, drassige of kwetsbare gebieden te loodsen.

Knooppunten 87-24

Sint-Lambertuskerk Parike

kerk_parike.jpg

Deze beschermde kerk dateert grotendeels uit de 18de eeuw. De kerk werd voor het laatst gerestaureerd in 2005 aan de buitenkant en in 2016 aan de binnenkant. Het interieur is ingericht in een overwegend classicistische stijl met een altaar in Louis XIV-stijl en een preekstoel in Louis XIII-stijl.

Knooppunten 24-56

De Drie Scheppers

IMG_20210701_152438.jpg

Hier vind je de locatie ‘Drie Scheppers’, waar water opborrelde van de bronnen uit het hoger gelegen Fonteinbos en waar boeren dat water kwamen ‘scheppen’.

Sinds 2021 werd deze plaats omgevormd tot een rustplaats met zitbanken. Er staat ook een acht meter hoge libelle uit staal, als eerbetoon aan de geschiedenis van de voormalige waterbron.

Knooppunt 22